Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 230 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb orkiszowo-pszenny na zakwasie

piątek, 28 listopada 2008 17:09
Skocz do komentarzy

Chleb orkiszowo-pszenny na zakwasie



Mój pierwszy chleb na zakwasie ...może i brakuje mu urody i wdzieku , ale zapweniam ,że w smaku był przepyszny. Musze jeszcze poćwiczyc formowanie bochenków;)
Przepis pochodzi ze strony :
" Moja kuchnia nad Atlantykiem"
Wybaczcie koślawy wygląd moich kromek, ale chlebek krojony był na ciepło... inaczej  nie dało się go pokroić ;)









Zaczyn:
1/4 łyżeczki suszonych drożdży
200ml wody
200g mąki orkiszowej razowej
2 łyżki zakwasu żytniego (dałam 3 łyzki)

Na zakwas użyłam przepisu ze strony: "Leśny zakatek"

Ciasto właściwe:
125ml wody
75g mąki orkiszowej razowej
225g mąki pszennej wysokoglutenowej
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki drożdży suszonych

Zaczyn:
Mieszamy z sobą składniki zaczynu (mamy otrzymać konsystencję bardzo gęstej papki) i zostawiamy na 7 godz. w temperaturze pokojowej. Wygodnie włożyć go do szklanego naczynia, wtedy widać wyraźnie czy dobrze pracuje - powinien podwoić swoją objętość i być pełen małych pęcherzyków powietrza.

Ciasto właściwe:
Do maszyny do chleba dodajemy całą ilość zaczynu i pozostałe składniki ciasta chlebowego. Wyrabiamy na programie "Dough". Gdy tylko maszyna skończy wyrabiać (jeszcze przed zakończeniem programu) wyłączmy ją i pozostawiamy ciasto w pojemniku "maszynowym" do wyrośnięcia. Powinno prawie podwoić objętość (u mnie to trwało ok. 1 i 1/2 godz).

Wykładamy ciasto na lekko posypany mąką blat. Lekko spłaszczamy i formujemy bochenek. Układamy go na grubo wysypanym mąką płócienku, a następnie umieszczamy w koszyku do chleba. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc (ok. 10 godz).

Wyjmujemy chleb z lodówki i nagrzewamy piekarnik do 240ºC. Pieczemy na kamieniu, spryskawszy piekarnik i chleb wodą, w opadającej temperaturze przez 30min (pierwsze 10 min w 240ºC, następne 10 min w 220ºC i ostatnie 10 min w 200ºC).
Smacznego:)


Moje uwagi:
Z uwagi ,iż nie posiadam maszyny do wypieku chlebka, ciasto właściwe wyrabiałam na stolnicy- ręcznie przez kilka minut. Nastepnie wyrobione  ciasto przełożyłam do miski, nakryłam ją ściereczka  i pozostawiłam do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 25 marca 2010 12:24

    uwielbiam taki chlebek - dzięki za przepis jak tylko wygospodaruję chwilę czasu to zajmę się pieczeniem!!! pozdrawiam ciepło;)

    autor Monia

    blog: www.maszyny.przekazy.pl/2009/04/

  • dodano: 02 grudnia 2008 22:14

    Abbro:)
    No właśnie maszyna świetna do wyrabiania i wyrastania ...ale wszystkiego nie potrafi , choć dobre i to :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 02 grudnia 2008 21:42

    Kuchareczko , smak chleba z piekarnika jest zupełnie inny od maszynowego . Pieczony w piekarniku inaczej się rumieni , inaczej rośnie - no i ma chlebowy kształt - maszyna tego nie potrafi ;)
    Za to maszyna jest świetna do wyrabiania i wyrastania drożdżowych wypieków :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 01 grudnia 2008 17:15

    Atino:)
    Dziekuję ale to jeszcze nie to , gdyż tak do końca nie jest udany, ze wzdględu na wierzch , z którego przed pieczeniem zapomniałam zetrzec mąki a spryskawszy go wodą wyszło to co widać czyli biała skorupka ....jednak w smaku super, muszę go koniecznie powtórzyć i wstawić nowe zdjęcie :)Pozdrawiam Cię.|

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 grudnia 2008 15:06

    Wow! Jestem pod wrażeniem, wielkim wrażeniem! ja jeszcze ciągle przed pierwszym udanym zakwasowcem; Bardzo mi się podoba ten chlebek , koniecznie muszę wypróbować na nim mój zakwas:) Pozdrawiam serdecznie.

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 30 listopada 2008 13:09

    Abbro:)
    Dziekuję, to dopiero mój początek, jeszcze długa droga do sukcesu w pieczeniu takich chlebków, chociaż smakowo wszystko jest ok, to pozostaje mi popracowac nad ich wyglądem;)
    Troche Ci zazdroszczę tej maszyny do chleba, sporo pracy mniej przy przygootowaniu chlebka, ale słyszałam że właśnie pieczenie w piekarniku daje lepszy smak niz w maszynie?
    Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 29 listopada 2008 23:14

    Kuchareczko , gratuluję pięknego chlebka na zakwasie !
    Ja ostatnio piekę w maszynie - z braku czasu , chociaż korci mnie , żeby upiec taki porządny chleb w piekarniku :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 29 listopada 2008 19:27

    Dano:)
    Mój chlebek piekł się odwrotnie, następnym razem wypróbuję Twojego sprawdzonego sposobu:) Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 29 listopada 2008 9:18

    Cieszę się
    Wiesz ja mam łopatę własnej roboty zrobioną ze sklejki Chlebek po wyrośnięciu w koszyczku szybkim ruchem przekładam na deskę kuchenną, potem z deski na łopatę lekko posypaną mąką, w rezultacie obsypany dół chlebka mąką znów znajduje się na dole / jak w koszyczku / spryskuję wodą, nacinam i zsuwam z łopaty na kamień w piekarniku.
    Trzeba mieć wszystko pod ręką i robić to zdecydowanie szybko. Pozdrawiam

    autor dana

    blog: www.dancia.bloog.pl

  • dodano: 28 listopada 2008 22:52

    Majano:)
    Bardzo Ci dziekuję, wiem że jeszcze do ideału duzo mu brakuje;)

    Dano:)
    Dzięki za radę , wiem że bardzo blado wygląda, ale ta bladość jest w dużej mierze spowodowana tym ,że po wyrastaniu w koszyku nie starłam z niego mąki, tylko spryskałam ją wodą i w rezultacie na chlebku wyszła mi biała osłonka z mąki, jak się ją zeskrobie to chlebek jest ciemniejszy...no taka gafę szczeliłam;) i absolutnie się nie obrażę za dobre rady :)
    Pozdrawiam was :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 28 listopada 2008 20:44

    No proszę, maleńki krok do pieczenia chleba na samym zakwasie
    Śliczny Ci wyszedł ten chlebuś ! ale moim zdaniem / nie obraź się / mogłaś go
    piec odrobinę dłużej, jakieś 5-8 min. widzę to po skórce, przepraszam za szczerość.
    Pozdrawiam serdecznie

    autor dana55113

    blog: dancia.bloog.pl

  • dodano: 28 listopada 2008 20:27

    sliczny Kuchareczko, po prostu sliczny!!! Zjadłabym kromeczkę takiego chlebka :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 565 844  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl