Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 631 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zapiekanka z fasolki szparagowej

czwartek, 27 listopada 2008 15:01
Skocz do komentarzy

Zapiekanka z fasolki szparagowej


Przepis ten ,wypatrzył kilkanaście lat temu mój  tata w telewizyjnym programie kulinarnym, nie pamięta jednak w jakim ...od tego czasu zapiekanka ta zagościła u nas na dobre. 
Ma  wspaniały oryginalny smak, podczas jej pieczenia w całym domu unosi się cudowna woń czosnku, pietruszki i topionego zółtego sera.
Można śmiało powiedzieć ,że danie to jest naszym rodzinnym daniem... jadanym od dawien dawna z wielkim apetytem .
Szczerze polecam:)


            


Składniki:

 - 1 litrowy słoik fasolki szparagowej zółtej ( zagotowanej i zamkniętej w słoiku)
 - 3 średnie cebule
 - 4 duże ząbki czosnku
 - 200-300g żółtego sera
 - garść natki pietruszki
 - papryka słodka w proszku
 - sół, pieprz
 - ok. 2 łyżki margaryny do smażenia


Fasolkę odcedzić z wody i umieścic ją w garnku. Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do garnaka z fasolką.
1/4 sera żółtego zetrzeć na tarce i dodać do fasolki. Całość posolić , popieprzyć , posypać obficie słodką  papryką i delikatnie wymieszać.
Pod spód fasolki ułożyć w kilku miejscach margarynę. Na wierzchu ułożyć pozostały ser pocięty na plastry.
Posypać papryką czerwoną w proszku , zamknać pokrywą i wstawić na gaz.
Zapiekać ok. 15-20 min.  na mniejszym ogniu.
Pod koniec zapiekania , gdy już ser jest całkowiecie rozpuszczony wsypać na wierzch pokrojoną drobno natkę pietruszki, pokrywę zamknąć i jeszcze 5 min zapiekać.
Podawac na ciepło .


Moje uwagi:

Jeżeli mamy świeżą fasolkę ,to należy ją wcześniej gotować w wodzie z odrobiną soli , tak długo, aż stanie się miękka.
Dopiero wtedy przygotowujemy z niej zapiekankę .
Surowa fasola nie może być od razu użyta do zapiekanki  !
Smacznego:)






Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 23 listopada 2010 12:33

    go¶c:)
    Zdecydowanie trzeba lubić takie smaki....jako dziecko nie znosiłam w tej zapiekance cebuli, teraz gdy dorosłam, moje gusta smakowe uległy zmianie i wręcz nie wyobrażam sobie zapiekanki bez cebuli.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 listopada 2010 20:29

    wygląda pysznie jednak smakuje nieco inaczej ...mojej rodzinie nie smakowała , za to inne przepisy są super :) pozdrawiam

    autor go¶c

  • dodano: 18 września 2009 10:48

    OKROPNIE MI SMAKOWAŁO :) dzięki za super przepis i napewno będzie on gościł często na moim stole.Kinga

    autor kinga

  • dodano: 29 sierpnia 2009 13:42

    Kasiu:)
    Zapiekankę stawiam na gazie, jeszcze nie próbowałam w piekarniku, ale sądzę że też tak można :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 sierpnia 2009 12:03

    Kuchareczko przepis jest super i na pewno wypróbuję, powiedz mi tylko, czy zapiekasz tą zapiekankę na gazie - tzn. gotujesz ją, czy też pieczesz w piekarniku?

    autor Kasia

  • dodano: 12 lipca 2009 15:31

    super przepis kuchareczko!po prostu zapiekanka rozpływa się w ustach :) na pewno będzie często gościć na moim stole, a jutro zamierzam zrobić drożdżówkę
    pozdrawiam :)

    autor Asia

  • dodano: 07 lipca 2009 13:33

    Zapiekanka była pyszna!! Bardzo fajne urozmaicenie zamiast fasolki polanej tylko bułką z masłem.

    autor Ania

  • dodano: 30 listopada 2008 13:14

    Tereso ,Majano:)
    Sliczne Wam dziękuję, zapiekanka jest bardzo smakczna polecam ją wypróbować, przepieknie pachnie podczas przygotowania;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 28 listopada 2008 9:15

    Ojej, Kuchareczko znów zamieściłaś pyszniaste cudeńko. Wypróbuję napewno. Serdecznie pozdrawiam :-))

    autor Teresa

  • dodano: 28 listopada 2008 8:55

    Kuchareczko, zapiekanka wygląda przepysznie ! Sliczne zdjęcia :)
    Ja uwielbiam taką fasolkę,wiec mysle,ze zapiekanka smakowałaby mi bardzo !:) Pozdrawiam .

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 27 listopada 2008 21:11

    Atino:)
    Zachęcam Cię gorąco do zrobienia tej zapiekanki, zwłaszcza jeśli lubisz fasolkę, myslę że się nie zawiedziesz;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 27 listopada 2008 17:42

    Bardzo lubię fasolkę szparagową i na pewno kiedyś sięgnę po ten przepis:) Brzmi bardzo smacznie:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 679 288  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl