Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 077 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pizza capricciosa

środa, 19 listopada 2008 20:10
Skocz do komentarzy


Pizza capricciosa 


Zrobiła użytek ze wspaniałej książki pt: "KUCHNIA WŁOSKA" którą otrzymałam za udział w Tygodniu pomidorowym", i z jej przepisu  przygotowałam tę oto pizzę.

Słowo "capricciosa"  oznacza „kapryśna"...dlatego pizza ta w swoim składzie nie  ma na stałe określonych składników, można ją  przygotować z takich produktów, na jakie mamy w danej chwili ochotę :).
Warto dodać ,iż ciasto z tego przepisu smakowało nam wyjątkowo, było wprost - idealne...nie za cienkie , nie za grube....muszę przyznać ,że to chyba najlepsze ciasto jakie dotychczas jadłam...Szczerze polecam:).




    

  





Składniki na ciasto: ( z przepisu wychodzi 1 krążek ciasta, o średnicy 30 cm.)

 - 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży
 - 2/3 szklanki letniej wody (150 ml)
 - 2 - 2,5 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka soli
 - oliwa do wysmarowania blaszki


Etapy przygotowania ciasta:

1.Przygotowanie rozczynu:
Włóż drożdże do małej miski. Dodaj połowę letniej wody. Mieszaj delikatnie, aż się rozpuszczą. Odstaw miskę na 10- 15 min. Na powierzchni utworzy się piana. Zanim dodasz rozczyn do ciasta, jeszcze raz go wymieszaj.

2.Mieszanie ciasta:
Wsyp mąkę do dużej miski i posól. Zrób w niej dołek i wlej w niego rozczyn z drożdży, resztę letniej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszaj ,aż zniknie prawie cała sypka mąka.

3.Wyrabianie ciasta:
Naciśnij ciasto, żeby je nieco spłaszczyć. Chwyć przeciwległy koniec, zawiń je krótko w swoim kierunku, po czym ponownie odsuń od siebie nasadą dłoni. Ruchami nadgarstków przysuń je do siebie, zawiń przeciwległy koniec, obróć o 90 stopni i ponownie odsuń je od siebie. Powtarzaj te ruchy najdelikatniej jak potrafisz, przez 7-8 minut. Kiedy ciasto będzie już sprężyste i przestanie się kleić do rak i blatu, podnieś je do góry i kilkatrotnie uderz nim  o powierzchnię blatu. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pod powierzchnią powinno być widać pęcherzyki powietrza, a naciciśnięte ciasto powinno wracać do poprzedniego kształtu.

4.Wyrastanie ciasta:
Wyrobione ciasto włóż do dużej czystej miski i przykryj ściereczką. Podczas wyrastania, ciasto powinno zwiększyc swoją objętość dwukrotnie. Można to sprawdzić w ten sposób:
włóż palec w ciasto i przekonaj się ,czy pozostanie w nim odcisk, jeśli tak ciasto jest gotowe.

Kiedy skończy się wyrastanie, ugniataj ciasto przez minutę na lekko oprószonym blacie .
Podziel ciasto na tyle kawałków ile chcesz upiec pizz.
Rękami lub wałkiem nadaj mu odpowiedni kształt. Nasadą dłoni i palcami rozciągaj ciasto, żeby nadać  mu kształt okrgły.
Na koniec wykonaj palcami brzeżek wokół pizzy, żeby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
Przełóż placek na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pozostaw ciasto na blaszce przez 10 min.
Po tym czasie nakładaj nadzienie.


Moje nadzienie:

 - sos pomidorowy (użyłam Sosu cygańskiego)
 - szynka
 - boczek wędzony
 - pieczarki
 - suszone pomidory
 - czosnek
 - cebulka 
 - starty ser żółty
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - sól, pieprz , oregano

Na ciasto na blaszce ,wpierw wylewamy sos pomidorowy i rozsmarowujemy go po całej powierzchni pizzy.
Następnie wykładamy pozostałe składniki farszu, na wierzch ser. Całość skrapiamy łyżką oliwy z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 250 stopniach C. ( w termoobiegu),przez 15-20 minut, (ja piekłam 15 min.).

Pizzę podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Moja pizza najlepiej smakowała z sosem czosnkowo-koperkowym, własnej produkcji  :)

Sos czosnkowo-koperkowy

 - 100 g serka śmietankowego
 - kika łyżek jogurtu naturalnego
 - garść posiekanego koperku
 - 2 ząbki czosnku ( wycisnąć przez praskę)
 - odrobina przyprawy jarzynki

Wszyskie składniki wymieszać , tak aby utworzyć płynną ale i lekko gęstawą konsystencję. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)








Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 08 lipca 2011 11:01

    będę robić ciekawe czy wyjdzie

    autor klauudijsj

    blog: wp

  • dodano: 05 maja 2011 18:17

    najlepsze ciasto na pizzę ever :) wiele przepisów wypróbowałam, ten bije inne na głowę. dzięki za udostępnienie przepisu.

    autor m

  • dodano: 17 listopada 2010 14:49

    KBB2:)
    Pomimo braku pianu ciasto i tak wyrośnie i pizza się uda...no chyba ,że użyjesz jakiś starych drożdży....

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 16 listopada 2010 21:17

    mimo szczerych chęci i zakupu 2 sztuk drożdży (bo myślałam, że z nimi jest coś nie tak) żadnej piany nie uzyskałam !!!

    autor KBB2

  • dodano: 02 listopada 2010 12:27

    dzięki za super przepis, teraz nie mam problemu z pomysłem na obiad

    autor bak

    blog: bernadkarysunki.blog.onet.pl/

  • dodano: 01 lipca 2010 15:13

    Jahny:)
    Ciasta starcza na jedną pizzę o średnicy 30 cm.Do jej wypieku używam blaszki o szerokości piekarnika.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 lipca 2010 10:54

    Mam male pytanko;).. na jaką grubosc najlepiej wylozyc ciasto na blache?.. chodzi mi o to zeby nie wyrosło zbyt grube badz cienkie..

    autor johny

  • dodano: 14 kwietnia 2010 11:46

    przydałby się filmik z wyrabianiem tego ciasta, bo nie wiem czy tak to wszystko potrafię sobie zrobic jak jest w opisie, ale spróbuję

    autor angel84x

  • dodano: 10 stycznia 2010 15:10

    wspaniały przepis,robiłam pierwszy raz i już wiem, że więcej nie zamówię z pizzerii; zamiast sosu cygańskiego(wyjątkowo go nie lubię) zmieszałam koncentrat z ketchupem i oregano,a pieczarki dodałam surowe pokrojone w naprawdę cienkie plasterki, piekłam 10 minut,po prostu niebo w gębie, zresztą jak wszystko co robię z Twoich przepisów, a uzbierało się tego trochę... pozdrawiam

    autor Aga

  • dodano: 12 listopada 2009 10:56

    Kuleczko:)
    Tak , pieczarki wcześniej przysmaż na patelni z dodatkiem oleju.Pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 listopada 2009 21:40

    Mam pytanie odnośnie pieczarek, czy trzeba je przygotować wcześniej (poddusić) czy pokrojone, surowe wrzucić na ciasto i do piekarnika? z góry dziękuję za odpowiedź :)

    autor kuleczka

  • dodano: 12 października 2009 17:00

    Malinko:)
    Dokładnie drożdży ma być 15g , tak jak podano w przepisie.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 10 października 2009 20:31

    zaraz zaraz, czegoś tu nie rozumiem: drożdży ma być 15 czy 150g? pozdrawiam

    autor Malinka

  • dodano: 20 września 2009 19:30

    moja ulubiona pizza,swietny przepis...pzdr...

    autor ewa

    blog: ...

  • dodano: 15 sierpnia 2009 23:26

    ta pizza jest niesamowita!!! muszę ją zrobić! Twoje przepisy to rewelacja - a zdjęcia normalnie profesjonalne :) pewnie jesteś zawodowcem w gotowaniu i kucharzeniu :D

    autor 88kasia88

  • dodano: 12 lipca 2009 23:10

    Cacavolante :)
    Jest mi niezmiernie miło z tego powodu:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 11 lipca 2009 17:10

    Witam,
    od jakiegoś czasu podglądam sobie Pani przepisy i co jakiś czas próbuję jakiś zastosować :) są naprawdę świetne i smakowite! ostatnim był właśnie przepis na pizze, którą to zrobiłam wielkie wrażenie na swoim chłopaku :D dziękuję! :D

    autor cacavolante

  • dodano: 05 czerwca 2009 21:04

    fajowe przepisy :D ja to mam ekstra ochote na pizze odkad przedwczoraj wygralem jedna wieeelka w konkursie gg:D pozdrawiam:)

    autor kuper

  • dodano: 07 stycznia 2009 10:32

    Evelvas :)
    W takim razie przygotuj składniki i do dzieła :) Taka pizza smakuje lepiej niż z pizzeri :)Polecam i pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 stycznia 2009 22:27

    Ależ bym zjadła taką capricciosę! ;)

    autor evelvas

    blog: smakdomu.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 629 004  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl