Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 230 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pierś indyka z nadzieniem śliwkowo-pistacjowym

sobota, 15 listopada 2008 18:39
Skocz do komentarzy




Pierś indyka z nadzieniem śliwkowo-pistacjowym

Wonna i soczysta pieczeń o niezwykle aromatycznym nadzieniu ze śliwek i pistacji. Sama słodycz i rozkosz dla podniebienia.
Może byc serwowane jako pieczeń do obiadu lub na zimno jako pyszna przystawka.
Mi najbardziej smakowała na zimno na świeżo upieczonym chlebku z masłem :)
Przepis pochodzi z segregatora z przepisami.
To moja ostatnia propozycja w ramach  "Orzechowego Tygodnia".





Składniki:

 - 1 kg piersi z indyka ( może być większa)
 - 3 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki
 - sok z pół cytryny
 - 3 łyżki oleju
 - sól, pieprz, czosnek

Nadzienie:

- 100 g śliwek kalifornijskich ( dałam prawie 200g suszonych)
- 100 g orzechów pistacjowych ( dałam pistacje lekko solene)
- 1 żółtko

Mięso umyć , osuszyć, naciać kieszeń, przyprawić  solą , pieprzem, wyciśnietym przez praskę czosnkiem, skropić sokiem z cytryny i włożyc na 3 godziny do lodówki.
Surowe śliwki gotować 10 min w 0,5 szklanki wody, nastepnie odcedzić i pokroić.
(Jeżeli użyjemy suszonych śliwek , nie musimy ich gotować, wystarczy je pokroić).
Pistacje obrać i grubo posiekać, nastepnie wymieszać z żółtkiem i śliwkami.
Kieszeń miesa wypełnić nadzieniem i zeszyć igłą z nicią.
Mięso posmarować konfiturą porzeczkową, włożyć do brytfanny, wlać olej i piec 1 godz. i 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180stopni C.
Upieczone mięso pokroić w plastry i ułożyc na półmisku.
Smacznego:)






Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 marca 2013 10:54

    Udał ci się ten wpis, postanowiłem go zapodać na wykop.

    autor Wawrzyniec

    blog: http://paczwa.pl/

  • dodano: 20 listopada 2008 19:01

    Cezonia:)
    Bardzo mi miło:) jest bardzo smaczna.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 20 listopada 2008 18:41

    Wygląda rewelacyjnie!!!!

    autor Cezonia

    blog: www.wino-i-oliwki.blog.onet.pl

  • dodano: 18 listopada 2008 13:37

    Dana:)
    Ślicznie Ci dziękuję:) Twój blog również znalazł się w moich ulubionych:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 listopada 2008 12:29

    Witaj! dziękuję za miłe słowa. Twój blog to dopiero kopalnia pyszności. Dodaję go do ulubionych, na święta będę miała w czym wybierać.
    Pozdrawiam serdecznie

    autor dana

    blog: www.dancia.bloog.pl

  • dodano: 17 listopada 2008 10:15

    Rudasku:)
    Koniecznie musze wypróbować pieczeni z figami i morelami, gdyż przepadam za suszonymi owocami :)
    Wiesz ,że mamy podobne upodobania kulinarne, zdecydowanie bardziej wolę dania wytrawne od ciast i deserów,tak jak Ty :)))
    Czekam na Twoje konkrety, chętnie coś podpatrzę ;)

    Majano:)
    Ślicznie dziękuję, a smakowała znakomicie, polecam Ci wypróbować ten przepis, bo warto:)

    Casiapaw:)
    Tak mi miło jak czytam takie komentarze :) Dziękuję Casiu:)

    Iis:)
    Czytając komentarze od Ciebie zaczynam czuć się jak prawdziwy fotograf ;)))

    Abbro:)
    Ale urosłam ...to bardzo miło co piszesz:) Pieczeń smakuję faktycznie bosko, bardzo ją polecam ,gdyż świetnie smakuje na chlebku. Warto upiec taką pieczeń zamiast kupować wędliny w sklepie, przynajmniej wiemy co jemy :)

    Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 listopada 2008 8:05

    Wygląda bardzo apetycznie i elegancko ! A zdjęcie - normalnie jak z książki kucharskiej - jestem pod wrażeniem Kuchareczko ( i potrawy i zdjęcia ) !

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 16 listopada 2008 14:27

    jakie pieke zdjecia!!!

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 16 listopada 2008 12:02

    Boskie danie i boskie zdjęcia! :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 16 listopada 2008 11:58

    Pierś z orzechami - mniam mniam mniam! Cudownie wygląda. WYobrażam sobie jej aromat ... mmmmm.. pycha!

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 16 listopada 2008 10:03

    o tak,to jest to co rudaski lubią najbardziej :-).Robię podobne nadzienie tylko w schabie.Dodaję jeszcze oprócz śliwek i pistacji,suszone morele i figi.Pychotka.Uwielbiam jedzenie tzw.wytrawne, i śmiać mi się dzisiaj zachciało ,bo na moim blogu są prawie same słodkości za którymi tak sobie przepadam.Jeżeli je robię to obdzielam tymi wypiekami wszystkich znajomych,a sobie i synkowi zostawiam maleńką część mojej ,,krwawicy".Muszę chyba to zmienić i dodać trochę przepisów na konkretne jedzenie;-))).Pozdrawiam

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 565 808  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl