Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 347 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Bloomer -angielski chleb pszenny

piątek, 14 listopada 2008 10:54
Skocz do komentarzy

Bloomer -angielski chleb pszenny

Angielski chleb pszenny z gatunku "bułkowatych", dzieki długiemu czasowi wyrastania i wyrabiania ,chlebek ten ...ma znakomity smak.
Minusikiem jest fakt , iż szybko traci świeżość.
Przepysznie smakował na poranne śniadanie do jajecznicy na bekonie;)

Przepis od Arabeski.




Składniki:
- 675 g białej mąki chlebowej (dałam tortową)
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży (dałam 2 łyżeczki suszonych)
- 430 ml wody

Do posmarowania:
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki wody

(ewentualnie trochę maku do posypania)

Mąkę przesiać z solą do dużej miski.
Na środku zrobić zagłębienie , wlać do niego rozpuszczone w połowie szklanki wody drożdże oraz resztę wody.
Mieszać zaczynając od środka , tak , żeby mąkę domieszywać stopniowo.
Kiedy składniki już dobrze się połączą , ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez co najmniej 10 minut.
Przełożyć do lekko naoliwionej miski , przykryć folią i zostawić w chłodnym pomieszczeniu (15 - 18 st.C.) na 5 - 6 godzin lub do podwojenia objętości.

Ciasto ponowinie wyłożyć na stolnicę i ugniatać dość energicznie przez 5 minut.
Znowu włożyć do miski i zostawić przykryte folią na kolejne 2 godziny lub nieco dłużej (w tej samej temperaturze).

Jeszcze raz wyłożyć na stolnicę i powtórzyć ugniatanie.
Zostawić ciasto na 5 minut , żeby "odpoczęło" , a następnie rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 2,5 cm i zrolować wzdłuż dłuższego boku.
Uformowany bochenek powinien mieć ok. 33 cm długości i 13 cm szerokości.
Ułożyć go na posypanej mąką stolnicy , spojeniem do góry , przykryć i zostawić na 15 minut.
Odwrócić i przenieść na lekko natłuszczoną blachę.
Boki i końce podwinąć pod spód , a na wierzchu zrobić 6 poprzecznych nacięć.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 st.C.

Wodę wymieszać z solą , posmarować tym wyrośnięty bochenek i ew. posypać makiem. Nagrzany piekarnik spryskać wodą i od razu wstawić chleb do pieczenia na 20 minut , po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C. i piec jeszcze 25 minut , na złoty kolor.
Smacznego!




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 23 stycznia 2010 20:02

    smakowity :)

    autor Humpy

    blog: www.translation-corner.pl

  • dodano: 22 października 2009 11:33

    JA bardzo lubie angielski chleb Tiger, uwielbiam.

    autor homer

  • dodano: 05 lutego 2009 13:40

    dla tego chleba chyba muszę sobie zatrudnić prywatnego piekarza ;)

    autor me

    blog: www.tanie-tlumaczenia.pl

  • dodano: 16 listopada 2008 0:01

    Atino:)
    Cieszę się ,że Ci się podoba:)Pozdrawiam serdecznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 15 listopada 2008 18:26

    Śliczny chlebuś, a jak ładnie sfotografowany:) Bardzo mi się podoba:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 15 listopada 2008 17:33

    Iis:)
    :))) A ja myslałam ,że takim chlebem to się na wyspach zajadacie;)

    Majano:)
    Bardzo Ci dziekuję, pomimo pieknego wygląda ja i tak wolę razowe chlebki :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 14 listopada 2008 23:24

    Kuchareczko, chlebek wygląda wspaniale! :)

    autor majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 14 listopada 2008 23:09

    tego to ja jeszcze nie jadlam, mimo ze mieszkam w UK;)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 14 listopada 2008 11:26

    Rudasku:))))
    Polecam Ci ten chlebek łatwy w wykonaniu, ciasto warto wyrobić rano, aby spokojnie sobie rosło w ciągu dnia... a na wieczór do pieca :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 14 listopada 2008 11:14

    No to mam następny przepis,który bedzie mnie kusił,aż go nie zrobię.Uzależniłam się od chlebków własnego wypieku.Pozdrawiam

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 745 855  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl