Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 148 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Rogale prawie marcińskie

poniedziałek, 10 listopada 2008 22:58
Skocz do komentarzy



Rogale "prawie" marcińskie

Decydując sie na udział w :"Orzechowym tygodniu" ,nie mogłam przejść obojętnie wobec tego przepisu na rogale, szczególnie zresztą polecanego przez Elę ,gospodzarza tej zabawy :)Przepis okazał sie strzałem w dziesiątkę !!! 
Wyśmienite rogale  z mnóstwem farszu w cieście półfrancusko-drożdżowym....jest to najlepszy przepis na rogale jaki było mi dane wypróbować...smak w niczym nie ustepuje tym rogalom serwowanym w Poznaniu w dniu Św. Marcina...są niezwykle aromatyczne i ciężkie dzięki dużej zawartości nadzienia.
Dlatego użyłam w tytule nazwy "prawie", gdyż biały mak zastapiłam niebieskim...niestety  nie udało mi się kupić na czas białego maku :(... ale myslę ,że to w niczym nie zmieniło smaku rogala , jedynie kolor nadzienia był ciemniejszy, pozostałe składniki pozostały niezmienne :).
Bardzo polecam , gdyż smakują przepysznie!!!
Przepis ze strony Bajaderki:









Ciasto:
 - 1 szklanka ciepłego mleka
 - 1 łyżka suchych drożdży
 - 1 jajko
 - 1/2 lyżeczki ekstraktu z wanilii
 - 3 1/2 szklanki maki
 - 3 lyżki cukru
 - szczypta soli
 - 225g miekkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Nadzienie:
 - 30 dag białego maku
 - 10 dag pasty migdalowej (marcepanu)
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 - 10 dag orzechow włoskich
 - 10 dag zblanszowanych migdałów
 - 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można dać wiecej, do 2 lyżek)
 - 2-3 lyzki gestej smietany ( dałam znacznie więcej)
 - 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Do posmarowania:
 - 1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka

Lukier:
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 2-3 lyzki mleka

 - posiekane migdały do posypania

Ciasto:
Suche drożdże wsypac do mleka, zostawic na kilka minut aby sie rozpusciły i dobrze wymieszac.
Dodac jajko i wanilie i lekko wszystko pomieszać.
Mąkę, cukier i sól wymieszać razem w dużej misce, dodac lekko miekkie masło (2 lyżki) i rozetrzec palcami razem z mąką.
Dodać rozczyn mieszajać łyżka lub ręką, przełożyć ciasto na stolnice i lekko  krótko wyrobić, tylko do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie. Nie wyrabiać za długo - to ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne.
Uformować je w prostokat, ułożyc na oprószonej mąką blasze, przykryć folią i schłodzić w lodowce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnice i rozwalkować na prostokąt o wymiarach 30x15cm tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół.
Maslo rozsmarować rownomiernie na cieście (zostawić 1/2cm margines dookoła).
 Złożyc 1/3 ciasta od góry, nastepnie złożyć dolną część tak ,aby przykryła to złożenia (tak jak składamy kartkę papieru).
Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkowaćw prostokat 25x17cm używajc jak najmnieszej ilości mąki do podsypywania.
 Zlożyc tak jak poprzednio i schłodzic na blasze przez 45 minut.
Powtorzyc proces 3 razy, chłodzac ciasto miedzy wałkowaniami przez 30 minut.
Po zakończeniu procesu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cała noc.
Wyjac z lodowki na okolo 20 minut przed planowanym robieniem.
Wywałkowac na prostokąt o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 czesci.
Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów.

Nadzienie:
Mak i orzechy sparzyc goraca woda, po 15 minutach odcedzic i dobrze odsaczyc. Zmielic dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa (marcepan) rozetrzec mikserem z cukrem pudrem, dodac zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekana skorke pomaranczowa. Dobrze wymieszac, dodac smietane - ale tylko tyle by uzyskac dosc zwarta ale plastyczna mase. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. NIekoniecznie trzeba zuzyc cala ilosc smietany podaje w skladnikach.

Rozsmarowac nadzienie zostawiajac maly margines na wszystkich bokach trojkata - zwijac w rogaliki zaczynajac od podstawy. Ulozyc na wylozonej pergaminem blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia az podwoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny.
Rozgrzac piekarnik do 180ºC, wyrosniete rogale posmarowac jajkiem rozbeltanym z mlekiem i piec okolo 20 minut az sie ladnie zezloca. Wyjac na druciana siateczke i jeszcze cieple polac lukrem. Mozna posypac posiekanymi migdalami.
Samcznego!

Moje uwagi:
Ciasto polecam przygotawać dzień wcześniej, gdyż musi poleżeć kilka godzin w lodówce.




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 marca 2013 10:54

    Człowieku, dawno nie trafiłem na tak fajnie prowadzonego bloga. Kontynuuj swoją robotę dalej.

    autor Emil

    blog: http://kolorowa-bielizna.com/

  • dodano: 11 listopada 2009 15:06

    Zrobiłam dzisiaj te rogale,trzeba uczcić Święto Św. Marcina-mieszkam w Poznaniu:)Są przepyszne,ośmielam się nawet zauważyć,wspólnie z mężem że lepsze od kupnych.Rewelacja,chyba będe robić je teraz nie tylko 11 listopada:)

    autor Basia

  • dodano: 13 listopada 2008 11:48

    OluCruz:)
    Zrób koniecznie , są rewelacyjne!
    Biały mak do kupienia na Allegro lub ponoć w sieciach "Piotr i Paweł", mi nie udało sie go dostać, pomimo intensywnych poszukiwań :(
    Z białym makiem kolor nadzienia jest ładny , bo jasny. Z ciemnym makiem będzie wiadomo ciemne, ale w smaku pozostanie i tak smaczne. Pozdrawiam.

    Atino:)
    Przepis super, będę go robić stale na 11 listopada, tylko następnym razem na długo wcześniej postaram się o biały mak:)Pozdrawiam.

    Majano:)
    Bardzo Ci dziękuję, o tak smakują ...hm a raczej smakowały cudownie;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 13 listopada 2008 9:49

    Kuchareczko, rogale wyglądają bardzo apetycznie! Kuszą i chyba im się nie oprę. Nie wiem tylko czy biały mak zdobędę, ale w razie czego wiem od Ciebie, że niebieski też jest ok :)
    Pozdrowienia

    autor ola.cruz

    blog: kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 12 listopada 2008 20:10

    Kuchareczko są cudne i pyszne:) Smak nadzienia pewnie bardzo podobny do mojego:) Dobrze, że jeszcze mi zostało kilka sztuk i oglądając Twoje mogę zajadać swoje;)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 11 listopada 2008 22:33

    Kuchareczko, one wyglądają przecudnie, pysznie, przepysznie, wysmienicie! Kurcze, chyba zadne słowa nie opiszą tego, jak muszą być pyszne.
    A ile pracy w nie włozyłas i serca. Sliczne są. Pozdrówka

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 11 listopada 2008 21:03

    Tereso:)
    Jest mi bardzo...bardzo miło:) To świetnie ,że po drugiej stronie ekranu są ludzie do których dociera to co robię. Zakładając tego bloga myślałam, że wpisy będą służyc raczej mnie samej, nie spodziewałam się ,że ktokolwiel będzie to czytał ,nie wspomnę o korzystaniu z przepisów....to bardzo mnie cieszy...dziękuję i serdecznie pozdrawiam:)

    Wedelko:)
    Wielkie dzięki:)
    Zachęcam Cię gorąco do ich zrobienia ...te rogale są boskie i pewnie zrobie je ponownie, pomimo skomplikowanego czasu wykonania...może sie pokusisz;)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 11 listopada 2008 19:56

    Kuchareczko
    Kiedy siadam do komputera najpierw wchodzę na Twoją stronę i patrzę, czy są jakieś "nowości". Jestem pod wrażeniem Twoich przepisów. Część z nich już wypróbowałam. Wszystko jest pyszne. Pochodzę centralnej Polski. Pierwszy raz jadłam pyry z gzikiem. Bardzo dobre jedzonko. A zdjęcia oczywiście wszystkie są cudowne. Z niecierpliwością oczekuję kolejnych smakołyków. Serdecznie pozdrawiam :)). Teresa.

    autor Teresa

  • dodano: 11 listopada 2008 18:47

    Ależ apetyczne rogaliki :)) Ja takich jeszcze nigdy nie piekłam, bo wydają mi się strasznie pracochłonne, a ja należę raczej do tych leniwych osób :) Ale może kiedyś się skuszę, kto wie? Cudne fotki, tak poza tym :) Pozdrawiam serdecznie.

    autor wedelka

    blog: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl

  • dodano: 11 listopada 2008 15:20

    Rudasku:)
    Ja nie wytrzymałam i upiekłam je już teraz z takim makiem jaki był w sklepie , czekanie na biały mak byłoby zbyt wielką męką dla nas a rogale tak bardzo kusiły (...) :)

    Iis:)
    U mnie w tym dniu zawsze rogale:)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 11 listopada 2008 14:57

    pysznie wyglądają.Ja postanowiłam sobie,że dopiero jak zdobędę biały mak to je upiekę.Hi hi hi niezła wymówka co?

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

  • dodano: 11 listopada 2008 14:00

    u nas dzisiaj bez rogalikow:(

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 11 listopada 2008 12:03

    Casiupaw:)
    Śliczne dzięki:)
    Ogólnie ich przygotowanie troche trwało, gdyz robiłam je dwa dni...tak to jest z ciastami francuskimi, ale bylo warto, gdyż smak rogala wynagradzi wszelki trud...są przepyszne.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 11 listopada 2008 11:58

    Piękne rogale! Podziwiam Cię, bo zawsze wydawało mi się, że to strasznie trudne zadanie upiec takie rogale, nawet "prawie" marcińskie :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 676 952  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl