Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 094 716 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kurczak w galarecie

sobota, 08 listopada 2008 23:50
Skocz do komentarzy


Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.


Kurczak w galarecie


To moja ostatnia propozycja  w ramach blogowej akcji
"Gotowania po polsku"...kurczak w galercie lub galareta z kurczakiem to danie ,które doskonale sprawdza się na wszelkie imprezy i kolacje. Fajnie wygląda jest lekkostrawne a do tego... bardzo smaczne :).
Polecam:)



 - 1 kurczak
 - włoszczyzna
 - ziele angielskie, listek laurowy

 - płynne maggi (ja daję z ogródka w postaci suszonej (lubczyk) ;)
 - sól, pieprz
 - 2 żelatyny
 - do dekoracji: groszek, kukurydza, 2 jajka, natka pietruszki
 

Kurczaka , włoszczyznę , listek laurowy, ziele angielskie umieszczamy w garnku z woda i gotujemy do miekkości na małym ogniu. Solimy i pieprzymy do smaku.
Żelatynę namaczamy w małej ilości wody lub bulionu.
Nastepnie wyciągamy kurczaka i warzywa. Bulion przecedzamy przez sito. Dodajemy rozpuszczona wcześniej żelatynę ,podgrzewamy ponownie i odstawiamy do wystudzenia.
Kurczaka obieramy z kości i skór. Mięso kroimy w wiekszą kostkę.
Kawałki mięsa umieszczamy w salaterkach, do każdej salaterki możemy dodać pokrojoną marchew, ugotowane jajko, groszek , kukurydzę itp.
Całość zalewamy zimnym wywarem.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin,( najlepiej na noc).
Smacznego:).





Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 09 lutego 2013 18:22

    Dzięki za przepis.
    Mi również pomógł.
    Pozdrawiam.

    autor Monika

  • dodano: 21 stycznia 2010 16:48

    Dziekuej Kuchareczko za bardzo dokladna odpowiedz i wskazowki:).

    autor beata_1309

    blog: stokrotkazaoceanem.blox.pl/html

  • dodano: 19 stycznia 2010 11:42

    Beato:)
    1.Aby galaretki miały ładny kształt i nie były zbyt luzne należy dać odpowiednią ilosc żelatyny w stosunku do bulionu.Jedna żelatyna 50 g. starcza na ok. 2 i 0,5 litra bulionu. ( na opakowaniu żelatyny zawsze znajdziesz informację na jaką ilość wody jest dana żelatyna)

    2.Po przygotowaniu galaretek, umieszczasz je w lodówce na kilka godzin, aż zupełnie się stężeją, ja zazwyczaj pozostawiam je w chłodzie na całą noc.

    3.Aby galat miał dobry smak należy go dobrze doprawić (zupełnie jak rosół na obiad), najlepiej dać sparą ilość włoszczyzny,liście od selera, można dodać przyprawę jarzynkę,ja dodaję maggi suszone z ogródka(można dać w płynie),kilka ząbków czosnku, sól, pieprz.

    4.Powstały tłuszcz na stężałych galaretkach, przed podaniem zbieram łyżeczką ( tłuszcz jest równiez stężały i ładnie da się go zebrać).

    Mam nadzieję, że trochę pomogłam i teraz nie będziesz miała problemów z ich przygotowaniem.Pozdrawiam serdecznie.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 stycznia 2010 6:17

    Na wstepie chcilabym podziekowac Ci za smakowity i taki blog z dusza:), wiele razy korzystalam z Twoich przepisow ,szczegolnie jezeli chodzi o rozne dania obiadowe.
    Mam sporo pytan dotyczacych tej potrawy.Wlasnie takiego ladnego wygladu Twoich galaretek. Sprobowalam je zrobic ale przy wyjmowaniu poodpadaly mi kawalki galaretki, albo kawalki miesa sterczaly mi ponad zastygnieta mase( o zgrozo:))). Robilam to po raz pierwszy i nie wiedzialam ,ze tyle tu kamieni podwodnych...
    Nastepna rzecz to, 2 galaretki bierzez na jakas ilosc bulionu?
    I jeszcze jedno, po ugotowaniu rosolu sa tluste oczka, czy jakos trzeba odtluszczac go przed zrobieniem galarteki?Zastygniety tluszcz nie wygladal zbyt apetycznie pozniej na gotowych galaretkach.
    I jeszcze jedno pytanie, jak dobrze przyprawic?Dalam w sumie sol i pieprz w wystarczjacej ilosci ale w smaku wciaz mi czegos brakowalo, poiwedzmy wyraznego smaku:).

    autor beata_1309

    blog: stokrotkazaoceanem.blox.pl/html

  • dodano: 22 grudnia 2009 23:23

    Super to wygląda i napewno zrobie to na święta:)

    autor Jowizna26

  • dodano: 10 listopada 2008 9:15

    Rudasku:)
    Chyba chodziło Ci o galat...prawda:)...w moim rodzinnym domu takie nazewnictwo występiuje do dzisiejszego dnia;)

    Atino:)
    Niezmiernie mi miło :) Pozdrawiam również.

    autor kuchareczka58

    blog: www.o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 10 listopada 2008 7:37

    Śliczne i smaczne galaretki:) Piękne zdjęcia:) Pozdrawiam.

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 09 listopada 2008 22:37

    Kuhareczko przypomniało mi się,że w poznańskim na nóżki w galarecie mówi się galart

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

  • dodano: 09 listopada 2008 22:13

    Rudasku:)
    O... podzielasz moje gusta kulinarne...to super, bo taki kurczaczek jest bardzo smaczny, my go uwielbiamy:)

    Majano:)
    Dziekuję :) ja równiez zdecydowanie wole kurczaka niż nóżki;)

    Abbro:)
    Zgadzam sie z Tobą... takie galaretki to strzał w dziesiątkę na każdej imprezce, nie ma gościa, który nie ulegnie ich urokowi i czarowi:)

    Edysiu:)
    Dawniej w moim rodzinnym domu gotowano tylko wieprzową galaretę, za którą zbytnio nie przepadałam ;), z czasem jednak udało mi sie zarazić domowników lżejsza galaretką z kurczaka, no i po jej wypróbowaniu zaczął się sezon " galarety z kurczakiem"...teraz nie ma rodzinnej imprezy bez tego dania tak wszystkim smakuje;)

    Iis:)
    U nas... prawie na każdej imprezie jest ten kurczak;)

    Pozdrawiam Was wszystkie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 listopada 2008 21:02

    Jakze to popularne danie w domu moich rodzicow:D

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 09 listopada 2008 20:07

    Lubię taką galaretkę, ale sama jeszcze nie robiłam. Mama gotuje tylko z nóżek.

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 09 listopada 2008 19:18

    Ogromnie eleganckie te galaretki ! Kuchareczko , to świetny przepis na imprezę - galaretka pięknie wygląda i świetnie smakuje :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 09 listopada 2008 11:22

    Wygląda przepysznie! :))) Duzo bardziej lubię wlasnie kurczaczka w galarecie niz nózki :)
    Mniam, mniam. Piękne zdjęcia!

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 09 listopada 2008 10:16

    oooo ja właśnie takiego robiłam w zeszłym tygodniu.Uwielbiam.

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 378 512  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl