Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 077 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chleb wieloziarnisty

wtorek, 04 listopada 2008 11:54
Skocz do komentarzy

Chleb wieloziarnisty

Bardzo spodobał mi sie ten przepis ,gdyż w swoim składzie miał mnóstwo ziaren...a takie chlebki smakują mi najbardziej, dodatkowym jego atutem, był krótki czas oczekiwania na wyrośniecie ;)
Chlebek ładnie wyrósł , ślicznie sie zarumienił...najwięcej pochwał  otrzymał od mojego męża, który był nim wręcz ...zachwycony:)
Przepis ujrzałam na blogu Abbry, która wypatrzyła go u Komarki.



Przepis na 2 duże prostokątne blaszki keksowe.

 - 1 kg mąki krupczatki
 - 1 szkl. otrąb pszennych
 - 3 łyżki sezamu
 - 6 łyżek siemienia lnianego
 - 6 łyżek łuskanego słonecznika
 - 2 łyżki pestek z dyni
 - 1,5 łyżki  soli
 - 5 łyżek cukru
 - 5 dag drożdży
 - 1 litr wody

Mąkę , ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać.
Zalać ciepłą woda i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku w temp. 230 stopni C. przez około 50 min.
Studzic na kratce.

Smacznego:)




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 29 października 2010 17:15

    Iwonko:)
    Zapewne w Twoim piekarniku należy skrócić czas pieczenia i nieco obniżyć temperaturę? Wypróbuj 200-210 stopni C., może to pomoże ?

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 października 2010 9:58

    Kuchareczko, masz świetne przepisy:) Wczoraj piekłam właśnie ten chlebek(pierwszy raz w życiu)- co za smak, rewelacja. ale mam problem, bo w środku wyszedł mi idealnie ale skórka zbyt mocno się spiekła i jest twarda, piekłam w 220st. 50 min góra dół, co zrobić następnym razem żeby wyszedł taki jak na zdjęciu? Może włączyć termoobieg i obniżyć temperaturę?

    autor iwonka 83

  • dodano: 09 lutego 2010 19:33

    Kuchareczko, chlebek wyszedł pycha. Ja dodałam zamiast pszennych otrębów żytnie :) Pachnie nim w całym domu. Dzięki za super przepisy :))

    autor Renta

  • dodano: 10 listopada 2008 7:37

    Cieszę się bardzo:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 09 listopada 2008 22:43

    Atino:)
    O tak wsiąkłam na dobre, między innymi Ty Atino skłoniłaś mnie do pieczenia chleba....sama pieczesz piękne chlebki, że nie sposób nie ulec ich urokowi :)...muszę jeszcze wypróbowac chlebki na zakwasie , strasznie mnie kuszą.
    Pozdrawiam i dziękuję za tak ciepłe słowa:)

    Elżbieto:)
    Dziękuję...a z zaproszenie skorzystam:)

    Rudasku:)
    Podziwiałam to cudo...śliczny wypiek:!!!...bardzo się raduję, że udało mi się Ciebie nakłonić do pieczenia chlebka;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 listopada 2008 12:04

    Piękny chlebek:) Widzę, że pieczenie chleba wciągnęło Cię na dobre;) Super! Też bardzo lubię chleby z ziarenkami :)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 07 listopada 2008 11:20

    CIEKAWE PRZEPISY.....POZDRAWIAM I ZAPRASZAM

    autor Elżbieta

    blog: www.wybrane-wiersze.bloog.pl

  • dodano: 07 listopada 2008 9:43

    chleb wyszedł pychtka.Synek powiedział,że innego nie bedzie już jadł od dzisiajZdięcia pewnie niebawem zamieszczę

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

  • dodano: 06 listopada 2008 17:58

    Olu.cruz :)
    Ślicznie Ci dziękuję, pieczenia chlebka strasznie wciąga i jest takie ekscytujące :)
    Teraz muszę uzupełnić zapasy mąki, aby wypróbować kolejne przepisy ;)
    Pozdrawiam.

    Rudasku :)
    To świetnie, że pieczesz chlebek...zobaczysz jak to wciąga ;) Jestem bardzo ciekawa czy Ci zasmakuje :)
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 listopada 2008 17:14

    właśnie s piecze,jeszcze 20 minut i wyciągam z piekarnika. Wygląda dobrze,zobaczymy jak będzie wygladało w srodku Pozdrawiam

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

  • dodano: 06 listopada 2008 15:48

    Kuchareczko, widzę, że złapałaś bakcyla "chlebowego" ;)
    Pysznie wygląda Twoje pieczywo.
    Pozdrowienia

    autor ola.cruz

    blog: kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 04 listopada 2008 23:09

    Majano:)
    Sliczne dzięki...tą dolną kromeczką możesz sie poczęstować ;)

    Abbro:)
    Pieczenie chlebka to sama przyjemność, więc nie dziwi mnie fakt ,że również zabrałaś się za ten wypiek...zaraz muszę skoczyć na Twój blog i obejrzeć Twoje cudo, bo pewnie jak znam życie... to wpadnie mi w oko i będę musiała go wkrótce upiec ;)

    Iis:)
    Masz rację, ziarniste chlebki smakuja genialnie a jeszcze bardziej gdy są z razowej mąki... wtedy to smakują niebiańsko :)

    Rudasku:)
    Zachęcam Cię bardzo mocno do upieczenia chlebka...zobaczysz, że własnoręcznie upieczony chleb da Ci tyle satysfakcji i radości, że wkrótce zorientujesz się, że to nałóg ;)

    Pozdrawiam Was wszystkie :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 04 listopada 2008 22:43

    Piękne chlebki Ci wychodzą.Muszę w końcu i ja spróbować jakiś upiec.Pozdrawiam

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

  • dodano: 04 listopada 2008 19:38

    chlebki z ziarnami sa najlepsze:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 04 listopada 2008 19:18

    Ale pięknie wygląda ! Widzę , że dzisiaj obie miałyśmy dzień chlebowy - też piekłam chlebek , tylko ziemniaczany :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 04 listopada 2008 19:08

    Och Kuchareczko -pięknie Ci wyszedł ten chlebek!:))) Poproszę o kromeczkę!

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 628 932  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl