Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 206 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chlebek sezamowy na maślance

niedziela, 02 listopada 2008 13:29
Skocz do komentarzy


Chleb sezamowy na maślance

Gdy pierwszy raz ujrzałam ten chlebek na blogu Atiny ,ktróra wypatrzyła go na blogu Agnieszki wiedziałam ,że nie poprzestanę dopóki go nie upiekę...gdyż chlebek kusił mnie i kusił swym ...niebywale pięknym wyglądem.
Wkrótce oprócz walorów estetycznych  przekonaliśmy się o jego walorach smakowych...gdyż chlebek smakował wspaniale :)
Polecam!




Składniki:

- 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej

- ¼ szklanki letniej wody

- 1 łyżeczka płynnego miodu wrzosowego (dałam spadziowy)

- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej

- ½ szklanki mąki orkiszowej

- ½ szklanki mąki pszennej razowej

- 2 łyżki otrębów pszennych

- 2 łyżki zarodków pszennych ( niestety nie miałam zarodków, więc ich nie dałam )

- 1 łyżeczka drożdży instant

- 11/3 łyżeczki soli

- po 1 łyżce białego i czarnego sezamu (dodajemy do ciasta)

Dodatkowo:

- po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (jeśli trzeba, dodać trochę więcej mąki lub mleka), przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lekko naoliwionej miski, zostawić na około 1 godzinę pod przykryciem, do wyrośnięcia (powinien podwoić swoją objętość).

Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, lekko odgazować i uformować bochenek, jeśli trzeba lekko podsypując mąką. Otoczyć dokładnie w ziarenkach sezamu (lepiej się będą trzymały, gdy lekko spryskamy wierzch chleba wodą) i naciąć chleb. Zostawić bochenek do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, na około 40 min. Piekarnik nagrzać do 240ºC i piec w opadającej temperaturze (10 min 240ºC, 10min 220ºC i ostatnie 10 min w 200ºC). Od razu po włożeniu bochenka do piekarnika spryskać go wodą i wylać ½ szklanki wody na blaszkę stojącą pod płytą z chlebem.

METODA MASZYNOWA:

Do maszyny wlać maślankę, wodę, dodać miód, sól, odmierzyć mąkę orkiszową i razową. Dodać otręby, zarodki pszenne i sezam, potem wsypać mąkę pszenną, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta "dough" (około 1½ godziny łącznie z wyrastaniem), wyjąć i dalej postępować wg przepisu

Moje uwagi:
Ja swój chlebek piekłam tradycyjnie w piekarniku.

Smacznego:-)






Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 listopada 2008 9:41

    Abbro:)
    A ja pieczywo piekę tylko w piekarniku, gdyz jeszcze się nie dorobiłam maszyny.Ale pomału zastanawiam się nad jej kupnem :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 03 listopada 2008 23:06

    Czas spać , a tu takie pyszności pokazujesz Kuchareczko ! Dawno nie piekłam chleba "poza maszyną" ;) - chyba jutro coś upiekę, bo mi smaku narobiłaś !

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 03 listopada 2008 11:54

    Majano:)
    Bardzo mi miło, chlebek faktycznie pachniał bosko...jeszcze czuje jego woń unoszącą sie po domu...chociaz po chlebie już dawno śladu nie ma ;)
    A szatka bloga istotnie zmieniona, chociaz nie do końca wygląda to tak jakbym tego chciała, ale to siła wyzsza nad którą trudno zapanować :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 03 listopada 2008 9:42

    Kuchareczko, chlebek wygląda prześlicznie! Aż czuje jego zapach!
    A Twoj blog zmienil kolor na śliczny ciepły żółty :) Super wygląda nowa szata.
    Pozdrawiam :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 02 listopada 2008 22:33

    Atino:)
    Bardzo Ci dziękuję :)
    Pieczenie chleba daje tyle radości i satysfakcji a do tego jest mocno wciągające . Tak jak powiedziałaś... zapach pieczonego chlebka unoszący się w domu podczas wypieku chleba, jest niezwykłym i cudownym doznaniem.
    Pozdrawiam :)

    Rudasku:)
    Zachęcam Cię gorąco do upieczenia chlebka, to świetne uczucie ,gdy się wyjmuje z pieca własnoręcznie upieczony bochenek.

    Iis:)
    Dziękuje , a wiesz przymierzam sie do upieczenia Twojej pity ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 02 listopada 2008 16:00

    wyglada slicznie. Dawno nie pieklam chleba. Ostatnio jemy tylko pite:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 02 listopada 2008 15:43

    ojej chlebek wygląda przepysznie.Zjadłabym taka ciepła kromke chleba ze świeżym masłem.Pozdrawiam

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

  • dodano: 02 listopada 2008 15:41

    Kuchareczko Twój chlebek jest piękny! bardzo się cieszę, że Ci smakował:) Cudownie jest czuć zapach pieczonego chleba w domu prawda?:) Widzę też nowy szablon - bardzo ładny, i pierożki, które będą mnie kusiły codziennie:) Pozdrawiam serdecznie!

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 663 302  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl