Bloog Wirtualna Polska
Są 1 095 002 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Żurek

środa, 29 października 2008 20:17
Skocz do komentarzy
 
Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Żurek

Żurek to dla mnie ... najbardziej polska zupa, jaką znam no może poza flakami. W swoim życiu jadłam żurki w różnym wydaniu i na różne sposoby robione...
z dodatkiem ziemniaków, z warzywami,bez  warzyw, z samą białą kiełbasą, z różnymi mięsami...Ten przepis, który prezentuje poniżej jest takim żurkiem, jaki najbardziej przypadł do gustu mojej rodzinie, jest to moja modyfikacja wszystkich żurków,które do tej pory jadłam :).

 


Składniki:

 - 1 kg kiełbasy białej surowej
 - 300 g boczku wędzonego
 - 1 litr zakwasu do żuru
 - ok. 5 l. wywaru mięsno -warzywnego lub włoszczyznę i kawałek schabu z kością bądź kawałek kurczaka
 - 1 duża cebula
 - kilka suszonych grzybów leśnych
 - kilka ząbków czosnku
 - majeranek
 - pieprz, sól
 - listek laurowy, ziele angielskie
 - odrobina mąki i śmietanka do zagęszczenia zupy ( można zrezygnować z zagęszczenia).

W 5 litrach wody z liściem laurowym i 3 zielami angielskimi  gotujemy mięso, boczek i warzywa tak, aby powstał wywar ( możemy użyć gotowego wywaru, przygotowanego wcześniej).
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wody a do garnka z wywarem  wkładamy białą kiełbasę i zagotowujemy ją .
Między czasie mięso i część warzyw kroimy w kostkę, (jeżeli nie chcemy warzyw w zupie,możemy ich nie dodawać).
Ugotowana białą kiełbasę wyciągamy z wody a do wywaru dodajemy warzywa, pokrojone mięso i zakwas.
Większą część czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Grzybki leśne,wcześniej namoczone kroimy w paseczki i dodajemy do zupy.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, następnie dodajemy ją do wywaru.
Białą kiełbasę kroimy w kostkę, przysmażamy  na patelni i dorzucamy do wywaru.
Całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Na koniec,gdy zupa jest juz ugotowana, krótko przed podaniem wyciskamy 2 ząbki czosnku przez praskę i dodajemy go do zupy.
Przed wlaniem zupy, na talerz należy położyć 2 połówki ugotowanego wcześniej jajka.

Moje uwagi:
Jeżeli chcemy mieć gęstszą zupkę wystarczy podprawić ja odrobiną śmietanki zmieszaną z mąką ( pamiętajmy, aby nie wlewać śmietany do wrzątku, gdyż się zważy, wlejmy ja do zupy ściągniętej wcześniej z gazu i dopiero później podgrzewanej).
Jeżeli nie chcemy mieć warzyw w zupie wystarczy po ugotowaniu wywaru je wyjąć i już nie dodawać ( my jednak wolimy zupkę z warzywami).
Smacznego!


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 września 2009 20:50

    Żurek smak podkarpacia.
    Najlepszy jest żurek rzeszowski

    autor gastro

  • dodano: 19 maja 2009 19:49

    Maćku:)
    Już od dawna noszę się z zamiarem zrobienia prawdziwego zakwasu do żuru, domyślam się, że jest o niebo lepszy od tego sklepowego:) Ja go zrobię napiszę o tym na swoim blogu :) Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 maja 2009 12:11

    Ja robię żurek z prawdziwego zakwasu. pracuję w piekarni więc nie mam problemu ze zdobyciem go, smak jest znacznie lepszy. Zakwas mieszam blenderem z wodą i czosnkiem i odstawiam na przynajmniej dobę, tak przygotowana zaprawa jest nieporównywalne smaczniejsza niż te ze sklepów. Pytajcie w piekarniach!! Na ok 4 litry zupy wystarczy dosłownie garść zakwasu

    autor maciek

  • dodano: 26 stycznia 2009 11:20

    Pawle:)
    Bardzo dziekuję:) Skorzystam z Twoich rad i koniecznie zrobię chrzanową zupkę, nawet ostatnio myślał o takiej ;)Mąż będzie zachwycony:) Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 stycznia 2009 11:00

    Chyba taki zurek jest najlepszy. Gratuluje fantastycznego blogu. Proponuje zamiast zakwasu dodać tartego chrzanu (na taka ilośc wywaru to min. 2 słoiczki). Będzie rewelacyjna zupa chrzanowa. Pozdrawiam. Paweł

    autor budgie2005

  • dodano: 02 listopada 2008 15:01

    Iis:)
    Bardzo sie cieszę, gdyz mi równiez sie podobają :)

    Atino:)
    Dziękuję, ale u Ciebie to chyba jeszcze bardziej pysznie ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 31 października 2008 19:49

    Zdjecie jest rewelacyjne. Przepiekne!

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 31 października 2008 11:29

    Pyszności - jak zwykle u Ciebie:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 31 października 2008 9:18

    Casiapaw:)
    Właśnie odwiedziłam Twoją stronę i podziwiałam Twóje wykonanie tej smaczej zupki ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 30 października 2008 22:00

    U nas też z okazji polskiego gotowania pojawił się żurek :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 30 października 2008 19:31

    Rudasku :)
    Zachęcam gorąco, zupka pyszotka :)
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 30 października 2008 17:54

    oj kusisz tym żurkiem.Na paru stronach dziewczyny juz też go ugotowały wiec pewnie pora i na mnie bo na sama myśl ,slinka mi cieknie.Pozdrawiam

    autor rudasek35

    blog: kawusia35.bloog.pl/

  • dodano: 30 października 2008 10:42

    Majano:)
    Ślicznie dziękuję:)
    A mój syn jak widzi żurek to ucieka gdzie pieprz rośnie ;) gdyz nie znosi zup z kiełbasą :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 30 października 2008 10:28

    Mniam, uwielbiam żurek:) Piękne zdjęcie, takie apetyczne baaardzo. Moj Synek zjadłby fotkę oczami , uwielbia tę zupę :)

    autor Majana

    blog: mmajanaboxing.blox.pl

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 382 278  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl