Bloog Wirtualna Polska
Są 1 094 974 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pierożki pieczone z pieczarkami

poniedziałek, 27 października 2008 21:49
Skocz do komentarzy
Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Pierożki pieczone z pieczarkami

Zastanawiałam się jaka potrawa kojarzy mi się z polskim jedzeniem ? ...i padło na pierożki.
Z mnóstwa przepisów na te smakowite danie, spośród tych zjadanych na słodko i tych wytrawnych, tych pieczonych i gotowanych w wodzie, wybrałam te...
Pierogi pieczone ... w moim domu podane na obiad do czerwonego barszczu,  ale zapewniam, że świetnie będą pasować na wszelkich imprezach.
Chrupiące ale zarazem miękkie i puszyste ciasto, świetnie współgrało z farszem pieczarkowym.  Smakowały zarówno na gorąco jak i na zimno.
Przepis  pochodzi od  czytelniczki mojego bloga : Moniki Dz., której dziękuję za świetny przepis:)


  

Z przepisu wychodzi ok. 40 pierożków.

Ciasto:
 - 20 dag twarogu
 - 7 łyżek mleka
 - 1 jajko
 - 6 łyżek oleju
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - 40 dag mąki
 - 2 dag drożdży

Farsz:
 - 8 dag cebuli
 - żółtko
 - 50 dag pieczarek
 - natka pietruszki
 - 4 dag bułki tartej
 - tłuszcz do smażenia

Twaróg utrzeć z mlekiem i olejem.
Dodać sól, cukier, jajko i przesianą mąkę. Następnie wkruszyć drożdże. Całość wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz:
Pieczarki i cebulę drobno pokroić.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę i przysmażyć ją na złoty kolor, pod koniec dodać pieczarki i dalej razem smażyć.
Pozostawić do wysudzenia.
Następnie wymieszać z żółtkiem, bułką tartą oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Doprawić pieprzem i solą.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je ponownie a następnie rozwałkować.
Wycinać kwadraty. Na każdy kwadracić nakładać farsz, zlepić boki po przekątnej ( wychodzi trójkąt).




Przygotowane pierogi ułożyć na blaszcze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia.
Piec w 175 stopniach C.  do czasu, aż pierożki nabiorą złocistego lekko brązowego koloru.
Smacznego!

Moje uwagi:
Drożdże przed dodaniem  do mąki ,wymieszałam w małej ilości cukru i ciepłego mleka.





Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 28 grudnia 2010 16:12

    Te pierożki smakowały wybornie!! szczególnie do barszczu :) absolutnie polecam!

    autor efa

  • dodano: 22 grudnia 2010 18:42

    Brunetko:)
    Jak najbardziej twaróg można przepuścic przez maszynkę:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 grudnia 2010 15:12

    kuchareczko twaróg do tych pierożków przekręcasz przez maszynkę?

    autor brunetka

  • dodano: 28 stycznia 2010 12:45

    gdy ujrzalam ten przepis bardzo sie napalilam i postanowilam je zrobic,byly troszku pracochlonne ale za to warto bylo sie poswiecic bo smakowaly wybornie:)

    autor madziara

  • dodano: 23 grudnia 2009 16:31

    zaczynam je robić będą na wigilijnym stole jutro pierwszy raz :) oj będzie miała rodzinka o czym plotkować ;)

    autor Dorota

  • dodano: 19 grudnia 2009 9:22

    Pierożki wyszły cudnie:) Rodzinka się nimi zajadała tak, że nic już nie zostało :)

    autor kissibissi

  • dodano: 18 grudnia 2009 18:43

    Jak cudnie ze znalazłam Twojego bloga! Twoje przepisy wydają się być zapowiedzią na sukces!:D Idę właśnie zaraz robić te pierożki, oby się udały:)

    autor kissibissi

  • dodano: 04 sierpnia 2009 13:55

    Pychota! od niedawna mam piekarnik w domu a piekłam je już 3 razy! połowę niemal natychmiast zjada mąż.... ;-P

    autor magnesse

  • dodano: 10 grudnia 2008 14:54

    Olu:)
    Dziękuje :)
    Co do mrożenia to mroziłam, ale upieczone ciasto drożdżowe, nigdy nie zdarzyło mi się mrozić surowego ciasta drożdżowego. Nie wiem czy mrożenie nie zahamuje późniejszego rośnięcia pierożków. Trudno mi cokolwiek powiedzieć, gdyż zawsze te pierożki robiłam i piekłam na bieżąco.
    Co innego z pierogami z normalnego ciasta pierogowego, takie mrożę na surowo. Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 10 grudnia 2008 14:06

    wyglądają rewelacyjnie!!
    zrobię na Wigilię.
    Proszę mi powiedzieć czy można je zrobić i zamrozić i wyjąć w Wigilię, rozmrozić i upiec?
    PozdrawiamOla

    autor ola

  • dodano: 29 października 2008 10:11

    Andziu35:)
    Bardzo Ci dziękuję a przepis istotnie bardzo fajny.Dlatego bardzo go polecam .
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 29 października 2008 7:23

    fajny przepis i bardzo ładne pierożki!

    autor andzia-35

    blog: www.pysznejedzonko.blox.pl

  • dodano: 28 października 2008 22:29

    Witchy:)
    Myślę ,że bez problemu można dodać suche drożdże.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 28 października 2008 22:17

    czy myślisz, że drożdże zwykłe można zazstąpic suchymi??:)

    autor witchy

    blog: witchy.photoblog.pl

  • dodano: 28 października 2008 15:41

    Iis:)
    Polecam i to bardzo, są bardzo smaczne.

    Casiapaw:)
    Wyglądają jak marzenie i podobnie smakują...a raczej smakowały ;)

    Majano:)
    Wielkie dzięki :)
    O tak urody im nie brakuje , niestety z 40 pierożków nie został ani jeden ;), zimne pierożki chyba jeszcze bardziej mi smakowały.

    Misiaku:)
    Bardzo sie cieszę ,że Ci się spodobały ;)

    Atino:)
    Slicznie dziekuję , mnie również bardzo się podobały.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 28 października 2008 14:29

    mniam, mniam, mniam, ..... alez mi ślinka leci:) bardzo smacznie wyglądają:)) Pozdrawiam.

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 28 października 2008 13:01

    Pięknie się prezentują ;)

    autor misiak235

  • dodano: 28 października 2008 12:59

    Kuchareczko, one są prześliczne! A jakie zgrabne !:)) Sliczniutkie. Daj kilka ;)

    autor majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 28 października 2008 11:33

    Wyglądają jak marzenie! :)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 28 października 2008 10:49

    ten przepis to musze wyprobowac:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 381 871  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl