Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 148 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chlebek alzacki ze słonecznikiem

wtorek, 21 października 2008 16:04
Skocz do komentarzy


Alzacki chlebek ze słonecznkiem

Wyśmienity smak, ciemnego razowego pieczywa z chrupiącą skórką , z mnóstwem pestek słonecznika i pestek z dyni...
Jest to mój pierwszy w życiu chleb...własnoręcznie przeze mnie upieczony. . .krojony i zajadany jeszcze na gorąco :)
Smakuje dokładnie tak jak sobie to wyobrażałam....czyli przepysznie , warto wspomnieć o zapachu towarzyszącym wypiekaniu się chlebka....jest obłędny :)
Przepis zapożyczony od
Iis 
, widziany równiez u Atiny.
Ja swój chlebek upiekłam w podłużnej blaszce, dodatkowo z ciasta uformowałam 4 bułeczki. Zrezygnowałam z owalnego kształtu proponowanego w oryginalnym przepisie.
Polecam:)






Składniki: 

-1 ¾ szklanki letniej wody

-1 łyżeczka suchych drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1½ łyżeczki soli

- 2 szklanki mąki pszennej 

- 2 szklanki mąki pszennej razowej

- ¾ szklanki ziaren słonecznika

- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub innego

Na wierzch:

- 1 roztrzepane jajko 

- mak do posypania


Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże, cukier i lekko wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Wsypać mąkę pszenną i 1 szklankę mąki razowej - chwilę mieszać łyżką.
 Następnie przykryć i zostawić na około 30 minut.
Po tym czasie dodać słonecznik, olej i sól - wszystko wymieszać.
Cały czas mieszając stopniowo dodawać pozostałą szklankę mąki razowej, aż do uzyskania miękkiego ciasta.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut).
W razie potrzeby podsypywać mąką razową.
Wyrobione ciasto przełożyć do lekko posmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią plastikową i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość - około 1½ godziny.

Wyrośnięte ciasto lekko nacisnąć (odgazować) i zostawić aby odpoczęło około 10 minut.
W tym czasie posmarować masłem okrągłą formę (np. tortownicę) o średnicy 20 cm. 

Przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 równe części. Z jednej uformować lekko spłaszczoną kulę i umieścić ją w środku formy. Każdą pozostałą część podzielić na 3 równe części (w sumie będzie ich 6) i ułożyć je w równych odstępach dookoła środka.

Przykryć ściereczką i zostawić aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
Posmarować lekko rozbitym jajkiem, środek posypać dość obficie makiem.

Piec w temperaturze 190ºC, aż będzie ładnie zrumieniony - około 40 minut. 

Moje uwagi:
Chlebek piekłam w podłużnej formie.
Z ciasta dodatkowo zrobiłam 4 bułeczki.
Dodatkowo dodałam również 1/3 szkl. pestek z dyni.
Wierz oprócz maku, posypałam słonecznikiem i pestkami z dyni

Smacznego:)






Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 10 marca 2010 18:52

    chlebuś uroczy! wkrótce upiekę:) tylko w mąkę razową muszę się zaopatrzyć, bo mam pełnoziarnistą, więc nie wiem czy może być??:)

    autor ilka_86

    blog: ilonkowo.blox.pl

  • dodano: 24 października 2008 10:24

    Iis:)
    dziękuję.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 października 2008 22:43

    Piekny debiut!:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 22 października 2008 23:47

    Abbro :)
    Dziekuję:) wiesz ja tym chlebkiem jestem wręcz zachwycona, po pierwsze przez to ,że to mój pierwszy chlebek a po drugie, że smakował bardziej niż z piekarni :) No i mąż również był zachwycony i obsypał mnie komplementami :) I jak tu nie upiec kolejnego chlebka ;)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 22 października 2008 22:33

    Jeżeli to Twój pierwszy chleb Kuchareczko , to gratuluję ! Bardzo apetycznie wygląda i na pewno był przepyszny ( własnoręcznie pieczone chlebki tam mają ;) )

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 22 października 2008 11:52

    Majano:)
    Dziękuję Ci bardzo:)
    A chlebek faktycznie smakuje wspaniale, a myśl ,że sie go własnoręcznie upiekło dodatkowo działa na apetyt i zmysły :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 października 2008 11:15

    Prześliczny chlebek! Musi być wspaniały w smaku. :))
    Ja jakoś ostatnio nie moge sie zabrac za pieczenie chlebka, ale moze niedługo coś wybiorę z góry przepisów ,jaka mi sie uzbierala ;)
    Pozdrawiam Cie Kuchareczko :-)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 22 października 2008 10:00

    Atino:)
    Slicznie Ci dziękuję :)
    Masz rację pieczenie chleba uzależnia, już mam przygotowaną listę pieczywa do upieczenia ;)
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 października 2008 19:27

    Kuchareczko wygląda rewelacyjnie! Przypomniał mi sie jego smak... mniam, mniam:) Cieszę się, że wchodzisz do klubu piekących chleby, to uzależnia:) Ale myslę, że to jest dobre uzależnienie:)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 676 965  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl