Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 348 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Jabłka prażone

czwartek, 16 października 2008 18:14
Skocz do komentarzy


Jabłka prażone

Jesień ...to nie tylko spadające z drzew liście i kasztany ...ale również jabłka... świeże, pachnące, jędrne, chrupane pod drzewkiem lub  zajadane w pysznej gorącej szarlotce do popołudniowej kawki.
Część tych cudownych owoców, zamieniam  w mojej kuchni w "prażone jabłuszka", które przez następne miesiące wykorzystuję  do ciast, zapiekanego ryżu czy  francuskich wypieków.
Nie wyobrażam sobie nadchodzącej zimy bez zapasu "prażonych jabłuszek".
Polecam wszystkim:)







Przepis na jabłka jest prosty i wykonywany "na oko".
Poniżej podaje orintacyjną ilość produktów:

 - Jabłka ( pełna reklamówka ;)
 - 500g cukru
 - sok z cytryny
 - cynamon (można pominąć i dodac póżniej po otwarciu słoiczka).


Jabłka umyć,  szybko obrać ze skór i gniazd nasiennych.
Przeciąć na ćwiartki , polać sokiem z 1 cytryny i włożyć do garnka.
Garnek przykryć pokrywą i umieścic na gazie. Często mieszać.
Gdy jabłka zaczną się rozgotowywać, dosypać cukier i wymieszać.
Jabłka są gotowy , gdy większa część jest zupełnie rozgotowana i tworzy gęsty syrop a część pozostała w mniejszych kawałeczkach.
Takie jabłka wlewam do słoików i pasteryzuję ok. 15 min.

Smacznego!

Moje uwagi:
Obieranie i krojenie jabłek przed umieszczeniem w garnku, musi przebiegać szybko i sprawnie, aby jabłka nam nie ściemniały i zachowały ładny świeży wygląd..




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 18 października 2008 10:06

    Majano:)
    Slicznie dziękuję :)
    Moja mama również robiła takie jabłuszka i podobnie jak Ty nie przepadałam za nimi aż tak bardzo ;) jednak teraz jest inaczej, nie dość, że doceniam walory smakowe takich jabłek to jeszcze je sama robię.

    Rudasku:)
    Dziękuję bardzo.
    Ciasto z takimi gotowymi jabłkami robi się niezwykle szybko.

    Atino:)
    Dziękuję za miłe słówko.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 17 października 2008 22:01

    Też mam zapas takich jabłek;) A zdjęcia są piękne! Rewelacja!

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 16 października 2008 21:07

    Mmmmm znowu narobiłaś mi smaka :-).Najchetniej już bym zrobiła jakies ciasto z takimi jabłuszkami.Zdięcia przepiękne

    autor rudasek35

    blog: www.kawusia35.bloog.pl

  • dodano: 16 października 2008 20:18

    Kuchareczko, zdjęcia są cudne, jesienne - tak piękne! Kasztany, liście i jabluszka, no po prostu super!
    Takie jabłka robiła zawsze moja mama, byly zwykle przez nas niedoceniane, dopóki nie zrobiła potem pysznego jabłecznika hi hi ;)), ktorym sie zajadalismy. Mama czesto takie wlasnie jablka dawala do ciasta. Teraz nie robi juz prazonych jablek, ale pamietam, oj pamietam ;))))PYCHA!

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 16 października 2008 18:43

    Iwonko:)
    A Ty jak zwykle pierwsza :)
    Slicznie dziękuję .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 16 października 2008 18:36

    Piekne jesienne zdjecia!

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 745 838  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl