Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 106 678 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sajgonki

wtorek, 14 października 2008 19:41
Skocz do komentarzy

Sajgonki

Smakowity farsz mięsno -warzywny z orientalnymi akcentami w pysznej chrupiącej ryżowej skórce.
To mój debiut w kuchni wietnamskiej i po degustacji swierdzam ,że bardzo udany.
Wszyscy degustatorzy jednogłośnie stwierdzili ,że sajgonki są przepyszne !!! :)
A ich wykonanie to... pestka, trwa dosłownie chwilkę ;)

Przepis pochodzi z opakowania papieru ryżowego TaoTao.



Składniki:

 -opakowanie papieru ryżowego
 - 200g mięsa mielonego
 - 50 g makaronu chińskiego
 - 10 kiełków fasoli Mung
 - 5 grzybów Mun
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 1 cebula
 - 1 średnia marchew
 - 3 liście kapusty pekińskiej
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia

Farsz:
5 grzybów Mun namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki a kapelusze pokroić w paski.
50 g makaronu chińskiego  wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem.
Odcedzić, pokroić na paski o długości około 5 cm.
Marchew, cebulę i kapustę pekińska drobno pokroić.
Całość wymieszać i dodać do mięsa mielonego.
Następnie dodać jajko, 10 kiełków fasoli Mung, 2 łyżki sosu sojowego. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Papier ryżowy:
Pojedyńcze placki zanurzać na moment w letniej wodzie i położyć na desce.
Na każdy placek nakładać farsz i zawijać jak gołąbki.
Sajgonki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotego koloru.

Z przepisu wychodzi około 8-10 sajgonek.
Podawać ciepłe z sosem słodko-pikantnym chilli.
Smacznego!




Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 09 lutego 2011 20:46

    M:)
    Miesa mielonego wcześniej nie należy smażyć.

    Aluslo:)
    Ja wszystkie te egzotyczne składniki kupiłam w Tesco. Można też poszukać w sklepach ze zdrową żywnością.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 lutego 2011 11:59

    czy mięso mielone należy wcześniej usmażyc ?

    autor M

  • dodano: 23 stycznia 2010 19:57

    Ja robiłam kilka razy sajgonki, [przepis dostałam od znajomego Wietnamczyka i nie dodawałam w prawdzie kiełków fasoli, ale za to dużo szczypioru i są ekstra - polecam ze szczypiorem nadaje wspaniałego aromatu sajgonkom

    autor nadine

    blog: whatsastory,blog.onet.pl

  • dodano: 06 stycznia 2010 16:37

    Ej mam pytanie gdzie ja dostane cos w stylu papieru ryzowego grzybków chinskich, makaronu chinskiego fasoli jakiejs tam...???

    autor aluska

  • dodano: 10 grudnia 2009 20:44

    MMM. pychotka :D

    autor MaruSsia :*

  • dodano: 26 sierpnia 2009 21:08

    Chętnie jutro,wypróbuje :)

    autor Syrenka30

    blog: www.slodki-blog.pl.tl

  • dodano: 11 listopada 2008 19:42

    kimińska :)
    W takim razie muszę je wypróbować :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 11 listopada 2008 15:53

    Polecam,są wyśmienite!Pozdrawiam i chyle czoła dla Twej pracy.

    autor kimińska

  • dodano: 09 listopada 2008 22:16

    Kimińska :)
    Nigdy nie próbowałam sajgonek z kiszona kapustą , może następnym razem kilka tak właśnie wypróbuję .Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 listopada 2008 15:09

    proponuję dodać kapuste kiszoną,są lepsze.

    autor kimińska

  • dodano: 22 października 2008 14:03

    Też już próbowałam zrobić sajgonki i powiem, że nie jest to taka łatwa sprawa. Mam trochę inny wkład;), ale równie smaczny i za jakiś czas do niego wrócę, czego efekty mam nadzieję będzie widać na blogu:)
    pozdrawiam serdecznie:)

    autor aga

    blog: www.domowegotowanie.bloog.pl

  • dodano: 18 października 2008 10:10

    Atino:)
    Bardzo mi miło:) ja już robiłam powtórkę ;)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 17 października 2008 22:12

    Mniam, mniam jak ja lubię sajgonki:) Twoje prezentują się ślicznie:-)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 16 października 2008 8:29

    Edysiu :)
    Szczerze polecam, sajgonki mają świetny smak, są łatwe w przygotowaniu a produkty ogólnie dostępne w każdym większym markecie.
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 15 października 2008 22:50

    Nigdy nie jadłam sajgonek, ale prezentują się wspaniale!

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 15 października 2008 17:56

    Majano:)
    Slicznie dziękuję :) i zarazem gorąco zachęcam do przygotowania sajgonek w swoim domu. Dosłownie byłam zaskoczona łatwością ich wykonania, dlatego już szykuję się na powtórkę :)
    Pozdrawiam .

    Casiupaw:)
    Dosłownie zmagam się z tym samym problemem co Ty ;) niestety nie potrafie zaradzic temu , gdyż nie potrafię poczekać ,aż ostygną (...) ;)
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 15 października 2008 13:42

    Śliczne sajgonki! Bardzo lubię to danie, tylko jedno mnie w nim drażni - zawsze, ale to zawsze, parzę sobie sajgonkami język ;) Okropnie trzymają ciepło skubańce ;)

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 15 października 2008 13:17

    Pięknie wyglądają! :) Nigdy nie robiłam sajgonek, mało tego, jadłam je tylko raz w zyciu i bardzo mi smakowały. Chetnie zjadłabym takie , ktore widzę u Ciebie ! :) Pozdrawiam.

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 15 października 2008 8:15

    Iis :)
    Z kupnem składników nie miałam ,aż tylu problemów gdyż w sklepie ,wszystkie te "wyszukane" składniki potrzebne do zrobienia Sajgonków, leżały sobie obok siebie na jednym dziale z chińszczyzną:)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 14 października 2008 23:18

    Moze i latwo, ale trzeba kupic ten papier ryzowy, kielki, grzyby itd.

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 726 059  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl