Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 554 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tiramisu

niedziela, 12 października 2008 11:39
Skocz do komentarzy

Tiramisu

Wyśmienity włoski deser...klasyka nad klasykami ... o rozkoszym smaku kawy i migdałów w przepysznym kremie z mascarpone. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)
Warto go wypróbować, zwłaszcza ,że jego wykonanie trwa dosłownie chwilę i jest bardzo proste .

Przepis pochodzi od
Iis 
i jest faktycznie...znakomity i godny polecenia :).



Składniki:

 - 150g cukru 
 - 5 żółtek 
 - 500g serka mascarpone 
 - biszkopty, podłużne
 - mocna kawa, w przepisie bylo espresso,( można użyć filiżankę mocnej kawy rozpuszczalnej)
 - aromat rumowy  ( aromat zastapiłam 100g likieru amaretto)
 - gorzkie kakao do posypania

  

Ubić dobrze żółtka z cukrem, dodać ser.
Wszystko zmiksowac. 
Przygotować kawę, ostudzić, dodać likier amaretto. 
Zanurzać biszkopty na 1-2 sekundy w zimnej kawie. (Nie dłużej, bo sie rozlecą.)
Ułożyć biszkopty w naczyniu, przykryć połową kremu.
Ułożyć drugą warstwe biszkoptów i wylać resztę kremu. 
Ciasto obficie posypać gorzkim kakao.
Wstawić do lodówki i zjeść na drugi dzień ;).

Moja uwaga:
Aromat rumowy zastąpiłam likierem amaretto, co zaostrzyło smak deseru .
Deser zrobiłam z 1,5 porcji w blaszcze o wymiarach: 23 cm x 28 cm.

Smacznego!





Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 02 maja 2011 11:02

    Pyszne ciasto.

    autor Alex

  • dodano: 15 grudnia 2010 19:42

    Cudowny przepis! właśnie zrobiłam swoje pierwsze tiramisu, wyszło boskie!

    autor nina123

    blog: www.wwit.pl

  • dodano: 15 stycznia 2010 21:22

    Witam, ja - zamiast żółtek - daję szklankę ubitej kremówki z połową "Śnieżki". Deser jest tęższy, można go kroić nożem, bardziej delikatny - dzięki bitej śmietanie i nie ma obawy, że surowe jajka nam zaszkodzą. A co do tiramisu, to przy dobrym wykonaniu smakuje mistrzowsko! Pozdrawiam

    autor Kama

  • dodano: 01 grudnia 2009 14:02

    Pyszne to tiramisu. Trochę słabo mi się zsiadło, ale to nie przeszkadzało nikomu w pałaszowaniu tej pyszności.

    autor bartosowa

  • dodano: 19 listopada 2009 14:36

    Robię to Tiramisu już kolejny raz, tylko że z podwojonej ilości składników. W smaku jest pycha, tylko trochę się rozwala przy krojeniu, ale naprawdę wszyscy znajomi się nim zajadają. Serki kupuję Piątnicy 4 szt. do tego 10 żółtek i jakiś aromat do ciasta. Szczerze polecam wszystkim, robi się 10 minut, ale ile rozkoszy... mniam mniam

    autor maja28

  • dodano: 16 grudnia 2008 20:08

    Marto4+ :)
    Serek mascarpone jest do kupienia w większości marketów np.( Inter Marche, Kaufland, Tesco). Sprzedawany jest w pojemnikach plastikowych 250g i 500 g. Ma specyficzny smak, jest mocno kremowy i ma chyba większą zawartośc tłuszczu od normalnych wiaderkowych serków. Ja opakowanie 250g takiego serka kupuje za okolo 4,5 zł. ( jest troche droższy ,ale o wiele smaczniejszy).
    Polecam zrobienie Tiramisu ,bo smakuje bosko, warto jednak kupić oryginalny serek masacarpone do jego wykonania, gdyż ze zwykłm twarogiem juz tak pysznie nie smakuje.
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 16 grudnia 2008 13:01

    A ja mam pytanie w zwiazku z serkiem. Kiedy widze ów serek w przepisie to od razu rezygnuje z ciasta, bo nie mam pojecia co to za serek i ile moze kosztowac, gdzie go kupic... W zwyklym sklepie czy musze troche sie go naszukac?? Tirami su mnie strasznie zaciekawilo. Chcialabym je zrobic. Przepis mi sie podoba, tylko ten serek. Pomozcie!!

    autor marta4+

  • dodano: 16 października 2008 8:36

    Edysiu:)
    Zrób i wypróbuj koniecznie :) z pewnościa Ci zasmakuje .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 15 października 2008 22:52

    Ależ ono piękne! Muszę kiedyś zrobić, bo tiramisu też jeszcze nie jadłam. Oj, dużo zaległości mam ;)

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 13 października 2008 16:18

    Olu:)
    Dziękuje serdecznie :)
    A książka to faktycznie ta sama, którą miałaś na myśli ;)...gdyż najlepiej tajniki włoskiej kuchni zgłębia się przy włoskim deserze ;)
    A do zrobienia Tiramisu chyba nie muszę Cię namawiać :)
    Pozdrawiam :)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 13 października 2008 10:19

    Ale apetyczne zdjęcia! Twoje tiramisu wygląda na puszyste i pyszne. Chyba zrobię sobie, choćby porcję dla jednej osoby, akurat mam składniki :)
    A tą książkę z tle, grubą, z czerwoną okładką, to chyba poznaję :)
    Pozdrowienia

    autor ola.cruz

    blog: kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 13 października 2008 9:05

    Majano:)
    Dzięki za wiadomość :)... w takim razie muszę koniecznie wypróbować również Twojego tiramisu, bo tak jak pisałam na początku oba przepisu sa prawie identyczne, jedynie dodatek białek je wyróżnia i przez to sądziłam ,że może być lekko lejące, ale skoro piszesz ,że jest inaczej , to pewnie tak jest :) Osobiście spotkałam się z przepisem do którego należało dodać ubita śmietankę.
    Przepadam za tym deserem, ale lejącego nie lubię, nie lubię Tiramisu nakładanego łyżką , tylko krojone ;)
    Dlatego wypróbuję i Twój przepis.
    Pozdrawiam gorąco :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 13 października 2008 8:46

    Kuchareczko, moje tiramisu równiez jest zwarte , takie puszyste dzieki bialkom. Nie robilam nigdy bez białek, a moze sprobuje ?
    Wiesz, moje raz mi sie rozpływało, ale to wtedy kiedy za mocno namoczyłam biszkopciki w kawie. ;) Pozdrawiam.

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 13 października 2008 8:06

    Atino:)
    Bardzo mi miło:)
    A co do przepisu to zgadzam się z Tobą na 100%... przepis jest fajny i prosty a deser faktycznie zachwyca i robi wrażenie :)
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 12 października 2008 23:31

    Kuchareczko śliczne Ci wyszło:-) też robiłam z przepisu Iwonki i byłam zachwycona, i moi goście także:-) też chciałam zrobić wrażenie na gościach i udało się;-) Pyszne tiramisu mniam, mniam:-) Pozdrawiam.

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 12 października 2008 12:43

    Iis :)
    To chyba faktycznie telepatia:))
    Już nie mogę sie doczekać Twojego wpisu ;)
    Ogólnie to nie przeszkadza mi rzadsza konsystencja deseru , gdyż smak pozostaje niezminnie genialny, ale dzis chciałam zrobic wrażenie na swoich gościach no i wiesz sama... ;)
    Nie wiem czy zdąże obejrzeć Twój wpis, gdyż niedługo wybieramy się na basen z synkiem , więc pewnie dopiero po powrocie będę podziwiac Twoje dokonania;)Pozdrawiam .

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 12 października 2008 12:24

    i jeszcze jedno... to chyba telepatia bo ja dzisiaj robie obiad z Twojego przepisu:) Niedlugo zobaczysz co to takiego:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 12 października 2008 12:23

    ooo jak mi milo:)
    kuchareczko ja robilam kiedys tiramisu z dodatkiem bialek i rzeczywiscie ciezko sie kroilo. ten przepis mam od kolezanki z Wloch i od kiedy wyprobowalam to tiramisu, robie juz tylko z tego rpzepisu.
    pozdrawiam
    iwona

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 12 października 2008 12:20

    Majano ślicznie Ci dziękuję :)
    A wiesz ,że rozważałam zrobienie Tiramisu również z Twojego przepisu, gdyż oba przepisy są bardzo do siebie podobne.
    A przepis Iwonki wybrałam dlatego, że jest bez dodatku białek, gdyż wydawało mi sie, że dodatek białek sprawi ,że masa serowa będzie się bardziej rozpływać a ciastko nie będzie chciało mi sie kroić. Czy Twoje tiramisu jest bardziej rozpływające czy zwarte w sobie?
    Pozdrawiam ciepło :)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 12 października 2008 12:02

    Kuchareczko, tiramisu to moj ulubiony deser! Uwielbiam je. Mam przepis , ktory przywiozłam sobie z Wloch i robie zawsze z tego samego. Moj Ukochany zajada sie z wielką przyjemnoscią tiramisu, ja zreszta tez. Ja robie bez likieru oraz wykorzystuje zarówno żółtka jak i białka.

    Twoje zdjecia sa niezwykle apetyczne! Zachciało mi sie tiramisu. Pięknie je zrobiłas. Pozdrawiam niedzielnie.

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 660 355  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl