Bloog Wirtualna Polska
Są 1 107 394 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Cappuccino

niedziela, 05 października 2008 13:14
Skocz do komentarzy

Cappuccino

Ciastko lekkie i delikatne jak puszek...o intensywnym smaku kawy z nutką cytryny.
Szczerze polecam :)

Przepis Magdy Sz., z moimi poprawkami i zmianami.




Biszkopt:
 - 5 jajek
 - 0,5 szkl. mąki tortowej
 - 0,5 szkl. mąki ziemniacznej
 - 1 szkl. cukru
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
Białka oddzielić od żółtek.
 Białka ubić na sztywno z cukrem, na konic dodawać stopniowo żółtka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
Całość wymieszać i wylać na blaszkę, wysmarowana wcześniej tłuszczem.
Piec w piekarniku 25 min. w temp. 180 stopni C.

Masa :
 - 1 l. śmietanki kremówki 30 %
 - galaretka cytrynowa (przygotowana z połowy ilosci  wody podanej na opakowaniu) 
 - 5 łyżeczek kawy cappucino
 - 3 łyżeczki cukru pudru
 - śmietan -fix

Dodatkowo :
 - likier kawowy do nasączenia biszkoptu

Biszkopt upiec i podzielić na dwie części.
Każdą część biszkopta nasączyć likierem kawowym.

1. 0,5 l. kremówki ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretke cytrynową i wymieszać.
Masę wyłożyć na jedna część biszkopta i przykryć drugim biszkoptem.

2. Pozostałą śmietankę ubić ze śmietan-fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. 
Na koniec, dodać 5 łyżeczek czubatych kawy cappucino i całość wymieszać.
Masę wyłożyć na drugi biszkopt.

Wierzch udekorować według uznania.
 Ja swój placek posypałam płatkami migdałowymi i polałam roztopioną czekoladą a na  środek wycisnełam kleksa z bitej śmietanki.
Placek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Smacznego !








Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 15 maja 2011 17:50

    PYYYYCCCHHHAAA, goście nie uwierzyli w mój talent kulinarny:))) kopary opadły:)))

    autor agatka

    blog: kinga

  • dodano: 15 stycznia 2011 12:49

    To ciasto jest pycha:))))

    autor openidţozuzanna33ţhttp://openid.wp.pl/ozuzanna33

  • dodano: 15 stycznia 2011 12:34

    pyszne jest to ciasto!!!!

    autor ozuzanna33

  • dodano: 07 stycznia 2011 16:59

    Tak to ciasto jest pycha ale robie go troszke inaczej...zamiast likieru kawowego nasaczam ciasto capucino orzechowym...

    autor RENIA

  • dodano: 22 grudnia 2010 14:55

    zakochałam sie w tym cieście
    pychA

    autor wiki1312

  • dodano: 30 listopada 2010 11:38

    Pyszszszszne:)

    autor b

    blog: b

  • dodano: 16 listopada 2010 19:57

    Baaaardzo dobry :)))))

    autor KBB2

  • dodano: 15 czerwca 2010 18:31

    To ciasto jest cudowne... Normalnie pycha:* pozdrawiam ;d

    autor kasiak

  • dodano: 08 maja 2010 16:48

    Qwerty123:)
    Blaszka miała 23 cm x 28 cm. i ciasto było bardzo wysokie, dlatego spokojnie można użyc ciut większej blaszki.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 maja 2010 20:58

    Blaszki o jakich wymiarach trzeba użyć do zrobienia tego ciasta??

    autor qwerty123

  • dodano: 23 lutego 2010 9:36

    Wiszko:)
    Galaretke rozpuśc w połowie wody podanej na opakowaniu.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 lutego 2010 19:31

    witam a galaretkę to w jakiej ilości wody należy rozpuścic?

    autor wiszka

  • dodano: 30 listopada 2009 16:53

    Kuchareczko to ciasto jest poprostu super:) goscie byli zachwyceni:)

    autor milka_81

  • dodano: 30 października 2008 15:34

    Motuleku :)
    Dziekuję Ci bardzo, cieszę się że ciasto smakowało Twoim gościom.
    Wiesz ostatnio piekąc to ciasto zrezygnowałam z dekoracji i pomimo, że wygladało przeciętnie, to w smaku pozostało bardzo dobre.
    A jeżeli udało Ci się upiec to ciasto , to pewnie Twoje umiejętności kulinarne w niczym nie różnią sie od moich :)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 29 października 2008 9:04

    zrobiłam to przepiekne ciacho:)nie wyszło mi tak piękne jak twoje ale smakiem zachwyciło gości:)jeszcze kilka /-dziesiąt /-set?upieczonych ciast i może też będe piec takie cuda jak ty:)pozdrawiam ii dziękuję za przepis.

    autor motulek

    blog: mniammniammniam.bloog.pl/

  • dodano: 22 października 2008 20:07

    Motuleku:)
    Smietanka kremówka to słodka smietanka powyżej 30 % , która daje się ubić na sztywno.
    Pamietaj ,żeby nie kupić kwaśnej śmietany bo ta się nie da ubić :)
    A już teraz życzę Ci wszystkiego naj naj z okazji nadchodzących imieninek i polecam to ciacho bo jest pyszniutkie :)
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 października 2008 15:56

    ja chciałam się tylko zapytać co to takiego ta smietanka kremówka?jutro mam imieninki więc cos trzeba upieknąć-a to przepiekne capuccino mnie bardzo skusiło:)no i musi wyjść skoro goście mają się pojawić:)

    autor motulek

    blog: mniammniammniam.bloog.pl/

  • dodano: 10 października 2008 19:06

    Atino :)
    Podziwiałam twój serowy torcik , jest piękny.Obłędnie wyglądają te dwa kolory, wypróbuje go przy najbliższej wiekszej okazji, aby zrobić wrażenie na swoich gościach ;)
    Pozdrawiam gorąco:)

    Edysiu:)
    Serdecznie ci dziekuję :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 października 2008 15:07

    Kuchareczko, limonkowego jeszcze nie robiłam, ale robiłam za to torcik serowy. Bardzo Ci go polecam jest pyszny:-) Ja robiłam w wersji dwukolorowej, takiego pasiaczka, kajmakowo- czekoladowego. Pozdrawiam.

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 08 października 2008 23:19

    Pięęęęęęękne!

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 753 643  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl