Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 230 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sernik cytrynowy

poniedziałek, 22 września 2008 18:27
Skocz do komentarzy


Sernik cytrynowy
  
Delikatny... kremowy...mocno cytrynowy ... o cudownym słonecznym wyglądzie. Nieodzownie kojarzący się z ....latem :)

Szczerze polecam :) 

Przepis pochodzący z Izbushki , podała Joanna :)  

 

  
 

 

 

Składniki:

    
 - 142 g zmielonych ciasteczek ( typu Digestive) (dałam herbatniki pełnoziarniste)
 - 3 łyżki cukru ( ja nie dawałam)
 - 4 łyżki stopionego masła  ( dałam 6 łyżek)

Nadzienie: 


 - 1 i 1/4 szklanki cukru
 - 680 g sera śmietankowego typu cream cheese ,pokojowej temperatury (dałam gotowy serek wiaderkowy)

 - 1 łyżka otartej skórki cytrynowej
 - 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
 - 4 duże jajka ( w pokojowej temperaturze)
 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( dałam cukier waniliowy)
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1/2 szklanki śmietany kremowej 36 -40 % ( heavy cream)  ( dałam kremówkę 30%)


Cytrynowa glazura: 


 - 1/3 szklanki świeżo wyciśnietego soku z cytryny
 - 2 duże jajka +1 żółtko
 - 1/2 szklanki cukru
 - 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczki
 - 1 łyżka śmietany 36 - 40 % ( dałam kremówkę 30 %)

 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( dałam cukier wanilinowy)
 - szczypta soli

Wykonanie:


Składniki spodu wymieszać; powstałą masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm.

Dobrze ugnieść. Piec 15 -18 minut w temperaturze 163 stopnie.

Wystudzić przez około 30 minut -do uzyskania pokojowej temperatury.

W mikserze zemleć 1/4 szklanki cukru ze skórką cytrynową. Powstały cukier cytrynowy dodać do zwykłego cukru.
Ubić lekko serek ( 5 sek.), dodać cukier, ubijajać do uzyskania gładkiej masy, dodać jajka ( po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię, sól, mieszać krótko - ok. 5 sekund, wlać kremówkę,  wymieszać 5 s.

Sernik ten należy piec w kąpieli wodnej bądz metodą gazetową. Ja wybrałam metodę gazetową( która jest banalnie prosta),: 

Uzyskaną masę wylać na podpieczony i wystudzony spód, ( masa będzie rzadka).


M
et
oda gazetowa:

Przygotować kartki gazety (takie czarno-białe jak z gazety wyborczej ):  kilka kartek złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół.

Tym razem zrobiłam grubszą opaskę, żeby gazety nie wyschły zbyt szybko (użyłam około 6 dużych kartek). Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą.

 Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały. I moczyć.

 

Piekarnik nagrzać do 250ºC.

Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety, ( z zewnętrznej strony ;).

Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć.

Nie bać się, nie opadnie. Piekarnik wystudzić do 160ºC.

 Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie.

Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na około 45 minut.

Sernik wystudzić, początkowo przez 1 godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem studzić jeszcze 2 godziny.  

 

W tym czasie zrobić glazurę:
W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny ( nie dopuszczając do zagotowania).

 W misce ubić widelcem jaja z żółtkiem.

Nie przestawając ubijać, dodawać porcjami cukier, a następnie cienką strużką wlewać gorący sok.

Uzyskaną masę przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie osiągnie 77 stopni C ( około 3 min.).

Zdjąć z ognia, dodać porcjami zimne masło, mieszając, by się roztopiło.

Następnie dodać kremówkę, wanilię i sól.

Dokładnie wymieszać.

Glazurę przelać przez sitko, przykryć folią i włożyć do lodówki.

 Na ostudzony sernik ( ale jeszcze w formie!) wylać zimną glazurę, rozsmarować.

Nakryć tortownicę folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 5 godzin, albo na całą noc.

 

Moje uwagi:

Ciasto zamiast 45 min. piekłam 1 godz. bez termoobiegu.

Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.

Polecam metodę gazetową Joanny do pieczenia, serniki się pięknie pieką, nie pękają i same ładnie odchodzą od ścianek tortownicy.

Smacznego !

 

 

    

 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 05 grudnia 2010 19:19

    mam zamiar upiec ten sernik na święta. Czy boki i spód tortownicy trzeba natłuścić i posypać tartą bułką? Bardzo proszę o odpowiedź.

    autor Kleopatra

    blog: Renata

  • dodano: 14 listopada 2010 16:21

    Wiecie jak rozpuścić margarynę szybko?
    wziaśc położyc na elektryczny czajnik margarynę i właczyc go....tylko pilnowac by się za bardzo nie rozpuściła:P

    autor gabi

  • dodano: 02 grudnia 2009 15:08

    właśnie się piecze, jutro degustacja na urodziny męża :))
    w przygotowaniu elementy smakowały bosko :)))

    autor agol54

  • dodano: 25 marca 2009 23:20

    Już wiesz, ze się udał. :-) Jest wspaniały w smaku i apetyczny. Ja dałam w końcu w temp. pokojowej tą śmietankę, też bez ubijania. Dziękuję :-)))

    autor Krokodyl

  • dodano: 24 marca 2009 22:09

    Krokodylku:)
    Istotnie przy wpisie zgubiłam gdzieś kremówkę ;) już poprawiam, należy ją dodać w postaci płynnej do masy serowej, bez ubijania, ja dałam prosto z lodówki.Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 24 marca 2009 16:59

    Piękne ciasto, mam zamiar je zrobić, tylko widzę jedną pomyłkę, nie napisałaś o dodaniu śmietanki do ciasta. Jest w składzie, ale już potem nie. Wiem że koleżanka robiła bez niej, a jak się powinno, ubijać ją, w jakie temp. dodawać?? Pozdrawiam :-)

    autor Krokodyl

  • dodano: 24 października 2008 21:44

    Iis:)
    Myślę ,że jak ciut zmiejszysz temperaturę to wszystko będzie ok:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 24 października 2008 20:44

    Dziekuej slicznie za rady. Ja mam stary piekarnik i jest tylko z termoobiegiem. Nie da sie go wylaczyc:( moze nzstawie troszke nizsza temp:)
    pozdrawiam
    iwona

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 24 października 2008 19:06

    Iis:)
    Już Cię uspokajam...
    Nie obawiaj się metody gazetowej, to zwyczajne oblepienie tortownicy mokrymi gazetami...które póżniej podczas pieczenia świetnie parują i oddają wilgoć do ciasta, ciacho się dzieki temu super upiecze, samo odejdzie od boków tortownicy i co najważniejsze nie trzeba wyścielać boków tortownicy ciastem...
    To ciacho absolutnie nie opadnie podczas wyjęcia z tortownicy, bez obaw.
    Ja nie włączyłam termoobiegu , sernik piekłam zwyczajnie góra- dół.
    Polecam Ci dodanie jeszcze większej ilości mokrych opasek gazetowych, wtedy nawet przegrzewający piekarnik nie zdoła zaszkodzić ciastu.
    Zachęcam Cię i namawiam do jego zrobienia...jest naprawdę bardzo łatwy w wykonaniu....a jak smakuje ...bosko :)
    POLECAM!!!! ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 24 października 2008 16:57

    Nawet nie wiesz jak mi sie podoba to ciasto. Kusi mnie i kusi, ale tak jakos bardzo sie boje ze mi nie wyjdzie. Mam nowy piekarnik z termoobiegiem i wydaje mi sie ze przegrzewa, apoza tym odstrasza mnie ta metoda gazetowa. Ciasto nie opadnie jak wyjmie sie je z piekarnika?????

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 29 września 2008 7:36

    Tereso :)
    W sprzedaży w marketach ,są dostępne herbatniki kakaowe o nazwie digestive.
    Gdy nie uda mi się ich kupić ,zastępuje je innymi herbatnikami, np. murzynkami kakowymi, lub zwykłymi herbatnikami helenderskimi :).

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 29 września 2008 1:21

    Kuchareczko, jakie to są ciasteczka typu Digestive?

    autor Teresa

  • dodano: 27 września 2008 9:12

    Rudasku:)
    To super ,że serniczek się udał , oczywiście czekam na Twój wpis :)
    A co do zmiany garderoby to mam ten sam problem co Ty ;) Mam w zanadrzu tyle pysznych ciast do upieczenia ,że bardzo się obawiam ,że gdy je wszystkie upiekę i wypróbuję ,to niestety będe zmuszona zrobić redukcję ubrań w swojej szafie na większe rozmiary;)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 26 września 2008 22:14

    Kuchareczko sernik wyszedł jak malowany.PYCHOTKI.Jak tak dalej pojdzie to będę musiała garderobę zmienić na większą :-)

    autor rudasek35

    blog: www.kawusia35.bloog.pl

  • dodano: 26 września 2008 7:35

    Atino :)
    Dziękuję za miłe słówko :) faktycznie pieczenie serniczka było bardzo prostą rzeczą no a smak faktycznie genialny :)
    Edysiu :)
    Bardzo mi milo :)
    Pozdrawiam was serdecznie :)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 25 września 2008 14:52

    Kuchareczko jaki on piękny! Ślicznie udekorowany :)

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 25 września 2008 13:42

    Kuchareczko Twój sernik wygląda rewelacyjnie i jak pięknie udekorowany:-) przypomniał mi się jego wspaniały smak i gdyby nie ta kolejka serników i innych ciast, to pewnie zrobiłabym go nawet dzisiaj:-) Pozdrawiam serdecznie
    Ps. Cieszę się, że się na niego zdecydowałaś, prawda, że jego pieczenie nie było takie straszne:-)

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 25 września 2008 8:28

    Waniwio :)
    O tak jest bardzo pyszny :) dzieki ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 24 września 2008 13:07

    Zaniemówiłam:)Wyglada bosko i musi byc pyszny!

    autor Waniwia

  • dodano: 24 września 2008 9:49

    Dzięki Kuchareczko,wieczorem się pomęczę.Pozdrawiam

    autor rudasek35

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 565 780  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl