Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 125 700 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Suszone pomidory

sobota, 30 sierpnia 2008 14:34
Skocz do komentarzy

  

Suszone pomidory
 

Suszone pomidory mogę określić jednym zdaniem a mianowicie :...''Lato zamknięte w słoiczku".

Pomidorki te mają niezwykły smak, są kwintesencją smaku lata, połączoną z pachnącą bazylią, zatopione w aromatycznej czosnkowej oliwie.

Po pierwszym spróbowaniu, takich pomidorków, wiedziałam, że moja kuchnia nie będzie w stanie obejść się, bez  tak znakomitej przekąski.
Mają wszechstronne zastosowanie, jako dodatek do sosów, głównych dań, pizzy, wybornie smakują na kanapkach, w sałatce z mozzarellą.

Po zjedzeniu pomidorków, oliwkę z powodzeniem wykorzystuję do sałatek, surówek jak i marynat.

Warto dodać ,iż tak przygotowane pomidorki, możemy podarować komuś bliskiemu w prezencie, wystarczy przewiązać słoiczek wstążką i już mamy gotowy podarunek :).

Suszone pomidory są również dostępne w sklepach, jednak ich cena może nas przyprawić o zawrót głowy, dlatego warto samemu pokusić się o ich zrobienie :) 

Przepis pochodzi z tej  strony, jednak został przeze mnie   zmieniony.

 


Składniki: 
 

 - pomidory odmian limowatych , ( lima jest pomidorem twardym zawierającym dużo miąższu a mało soku i pestek, występuje w formie okrągłej jak i podłużnej).

 - świeża bazylia

 - sól, świeżo zmielony pieprz, oregano

 - 2-3 główki czosnku

 - oliwa z oliwek  ( ja daję olej słonecznikowy +oliwę z oliwek w proporcji około: 3:1)

 

Wykonanie:
 

Pomidory myjemy i suszymy.

Następnie przekrawamy na pół i wycinamy miejsce , przy którym rósł ogonek.

Łyżeczką wyciągamy pestki i sok.

Połówki pomidorków, układamy obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem .Piekarnik nastawiamy na 80 stopni C z termoobiegiem.

Tak przygotowane pomidory suszymy ok. 7 -8 godz. (warto jednak sprawdzać stan naszych pomidorków w ostatnich godzinach suszenia, aby ich nie przesuszyć), mniejsze gotowe pomidorki wyciągamy wcześniej!.

Pomidory, powinny zmniejszyć swoją objętość mniej więcej o 1/4.

Powinny być wysuszone, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu.

W połowie suszenia wkładamy na blaszkę również czosnek w łupinkach.

Następnie przygotowujemy słoiki.

Dokładnie je myjemy, łącznie z nakrętkami i wyparzamy wrzątkiem.

Potem  dokładnie osuszamy ściereczką.

Do każdego słoiczka wkładamy warstwę pomidorków, następnie posypujemy ją solą, pieprzem, dodajemy pokrojony obrany  czosnek, ten upieczony jak i świeży , świeżą bazylię , oregano i układamy kolejną warstwę pomidorków. (Pomidorki możemy posypać ulubionymi ziołami wedle własnego uznania ).

Na koniec wlewamy oliwę.

Po wlaniu oliwy ,należy postukać palcem w słoiczek, aby pęcherzyki powietrza wydostały się na górę słoja a oliwa przedostała się w głąb pomidorków.

Tak przygotowane słoiczki możemy przechowywać w lodówce kilka miesięcy, ( jednak z autopsji wiem, że nie są w stanie tyle wytrzymać, gdyż prędzej zostaną przez nas zjedzone  ;)

 

Jeżeli zależy nam na dłuższym ich  przechowaniu,  warto zakręcone słoiczki z pomidorkami , umieścić w piekarniku na blaszce i podgrzewać je w 100 stopniach C., około 30 min. ,  po tym czasie wyjmujemy słoiczki z piekarnika i przewracamy je do góry dnem, aż wieczka nam się zassają. U mnie takie słoiczki wytrzymały w lodówce pół roku, pozniej zostały zjedzone ;)

Smacznego:) 

Moje uwagi:

Na jeden rzut ,suszę 4  blaszki pomidorków , ciasno poukładanych na blaszce . 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 07 listopada 2010 16:01

    strasznie skomplikowany jest ten przepis. przeciez to tylko suszone pomidory...

    autor miss

  • dodano: 23 września 2009 19:52

    ja suszę pomidorki ok 4 godz w piekarniku z termoobiegiem,kroję je na cztery części i suszę na siatkach bez pergaminu ,Siatkę można kupić w sklepie z metalami itp?groszowa sprawa.do tego ramki i 80 stC w połowie suszenia solę.5-7 kg za jdnym zamachem .to naprawdę niewielki koszt energii

    autor krystyna

    blog: pomidory suszone

  • dodano: 21 września 2009 12:15

    a ja suszę rozłożone na sicie i puszczam na nie wentylator taki jak latem używamy do chłodzenia po 24 godz pomidorki są wysuszone

    autor anka60

  • dodano: 11 września 2009 9:25

    Pomidorki są przesmaczne, zrobiłam 15 słoiczków, z czego 3 są już puste:) Nie wiem czy nam coś na zimę zostanie...

    autor efusia

  • dodano: 12 marca 2009 9:59

    Doroto:)
    Ja po raz pierwszy suszyłam pomidorki w ubiegłym roku , oczywiście obawiałam się wzrostu rachunków za prąd, ale teraz z perspektywy czasu żałuję tylko jednego ,...że tak mało ich ususzyłam, gdyż po pomidorkach juz nie ma śladu. Rachunki ,aż tak bardzo nie wzrosły a pomidorki smakują niebywale i można ich używać praktycznie do wszystkiego . W tym roku mam zamiar ususzyć ich kilkanaście rzutów:)
    W ładnie opakowanych słoiczkach posłużyły mi również jako prezenty gwiazdkowe dla znajomych :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 12 marca 2009 9:26

    Ubolewam nad tymi pomidorami ;-( nie mam piekarnika!! ;-(( mam tylko płytę kuchenną!! Ciasta piekę w piecyku na prąd.. Ale 7-8 godz. pieczenia /suszenia/kosztowałoby mnie majątek. Dlaczego nie kupiłam normalnej kuchni!!
    Pozdrawiam.Kuchareczko ;-(

    autor dorota

  • dodano: 28 września 2008 10:40

    Enko35 :)
    Dziękuję za radę :).

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 27 września 2008 22:44

    moja rada: słoiki wyprażam w piekarniku {150 stopni), wyparzam tylko zakrętki. Wygodnie, bo można wyprażyć większą ilość słoików i nie trzeba ich wycierać.

    autor enka31

  • dodano: 12 września 2008 8:43

    Kuchareczko :)))
    Dla mnie słowo uwielbiam , to mało powiedziane ;)
    pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 11 września 2008 15:23

    ty wiesz, co kuchareczki lubią najbardziej ;) uwielbiam suszone pomidory!

    autor kuchareczka

    blog: kuchareczka.blox.pl/html

  • dodano: 31 sierpnia 2008 17:08

    Majano :)
    Bardzo dziękuję , tak przygotowane pomidorki to dla mnie rarytasik :)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 31 sierpnia 2008 11:56

    Cudowne zdjecie! Aż slinka cieknie na sam widok :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 30 sierpnia 2008 20:19

    Niech tylko spróbuje a zaraz opublikuję jej fotografię, tak, aby każdy mógł sobie obejrzeć jak wygląda złodziej!
    A tak ogólnie, to musi być wyjątkowo bezczelna , albo bardzo głupiutka, skoro bez skrępowania pokazuje swoją twarz, przy tym, co robi;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 30 sierpnia 2008 19:44

    Przepiekne zdjecie, uwazaj bo Reality moze sie spodobac hihihi

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 349 256  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl