Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 230 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Koziołki w piekiełku

niedziela, 24 sierpnia 2008 14:35
Skocz do komentarzy

 

 

                                   Pomidorowy Tydzień 

Koziołki w piekiełku

 

Nigdy nie zapomnę imprezy na której miano serwować między innymi : ..."koziołki w piekiełku", wszyscy zastanawiali się ,cóż  takiego może kryć się ,pod tak tajemniczą nazwą ?.

Zaskoczenie było ogromne, gdy na stół podano ,leczo z cukinii i papryki z fikuśnie powywijanymi paróweczkami , przypominającymi różki koziołków  ;).

I dodam tylko tyle, że potrawa o tak sympatycznej nazwie, smakowała zwłaszcza dzieciom, które na ogół nie przepadają za leczo ;)

Przepis podpatrzony od brata :)

 

 

 

Składniki:

 

 - 6 dużych pomidorów ( moje pomidory były bardzo duże !).

 - 6 dużych papryk

 - 1 b.duża cukinia

 - 3 cebule

 - 4 ząbki czosnku ( możana dodać mniej)

 - 0,5 szkl. ketchupu

 - 1/3 papryczki chilli

 - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, odrobina cukru.

dodatkowo:

 - 20 dkg cienkich parówek

 

Wykonanie:

 

Cebulę obrać , pokroić w piórka i przysmażyć na patelni.

Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić w prążki i wrzucić do usmażonej cebuli.

Dusić pod przykryciem.

Pomidory włożyć na chwilkę do wrzącej wody, wyjąć i zdjąć skórę,

następnie pokroić w małą kostkę i umieścić w garnku z papryką.

Całość należy dusić na mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż papryka nam zmięknie a pomidory rozgotują się .

Między czasie obieramy cukinię, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

Kostki cukinii smażymy na patelni na oleju, co jakiś czas mieszając, do chwili jej zmięknięcia .

Miękkie kosteczki cukinii umieszczamy w garnku z papryką, dodajemy ketchup, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.

Paróweczki przekrawamy na pół, każdy z końców nacinamy nożem kształt krzyżyka, nie za głęboki.

Wkładamy na patelni na rozgrzany tłuszcz i chwilkę smażymy ,aż końce parówek zaczną wywijać się w różki.

Tak przygotowane parówki wrzucamy do lecza.

Podajemy na ciepło .

 

Moje uwagi:

Jeżeli potrawa ma być spożywana wyłącznie przez dorosłych, można dodać do niej większą ilość papryczki chilli, wtedy piekiełko stanie się bardziej pikantne ;).

 

Smacznego !

 

 

 

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 marca 2013 11:54

    Czytając twoje wpisy czuje jakbym słyszał swoje myśli. Będę tutaj wracał częściej.

    autor Dionizy

    blog: http://pyrocreator.com.pl/

  • dodano: 17 marca 2011 16:46

    Odnalazłam ten przepis szukając dobrego obiadu! Zrobiłam wersje uboższą, bez cukinii ( bo to jeszcze nie sezon) i bez pikanterii i jestem zachwycona! Właśnie ciepełko rozpływa mi się po żołądku! Pyycha!! Ciekawe co powie mąż gdy wróci z pracy! świetny blog!! Pozdrawiam

    autor Mozja

    blog: shalom83.bloog.pl

  • dodano: 08 września 2009 20:11

    WITAJ MOJA IDENTYCZNA POTRAWA NAZYWA SIE PALACZKI

    autor kingtiger

  • dodano: 02 sierpnia 2009 19:46

    Zrobiłam je na sobotni obiad. Pyyyyycha!!! 1200 razy lepsze od zwykłego lecza:)))

    autor andzia-35

  • dodano: 26 sierpnia 2008 22:14

    Edysiu :)
    Jesteś bardzo miła, dziękuję :)
    A nazwa faktycznie bardzo fajna, można nią miło zaskoczyc swoich gości :)

    Andziu 35
    Koziołki smakują fantastycznie, koniecznie wypróbuj :)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 26 sierpnia 2008 17:54

    Calkiem smacznie wygladaja te koziolki

    autor andzia-35

    blog: pyszne jedzonko

  • dodano: 26 sierpnia 2008 17:53

    Calkiem smacznie wygladaja te koziolki

    autor andzia-35

    blog: pyszne jedzonko

  • dodano: 26 sierpnia 2008 8:20

    Kuchareczko zrobiłaś niesamowite zdjęcia! Wyglądają jakby były z książki kucharskiej :)
    Nazwa potrawy ciekawa, jeszcze takiej nie słyszałam :)

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 25 sierpnia 2008 19:43

    Majanko :)
    Dziękuję , owszem było bardzo smakowite.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 sierpnia 2008 8:54

    Piękne, kolorowe i cudnie sie nazywa! :) Na pewno smaczne :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 24 sierpnia 2008 20:12

    IIs :)

    Bardzi mi miło :) a nazwa faktycznie bardzo fajna, przemawia zwłaszcza do dzieciaków :)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 24 sierpnia 2008 15:28

    Fajna nazwa i ladnie wygladajace danie:) Ciekawy przepis:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 565 793  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl