Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 348 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ogórki w zalewie octowej (ostro-kwaśne)

niedziela, 10 sierpnia 2008 14:53
Skocz do komentarzy

 

 

                       Tydzien Domowych Przetworów

Ogórki w zalewie octowej  (ostro-kwaśne) 

 

Jest to zwyczajny przepis na ogórki w zalewie octowej, jedyna modyfikacja tkwi w tym ,że do każdego słoiczka dodany został kawałeczek ostrej papryczki chilli, przez co ogórki zyskały bardzo fajny ostro-słodki posmak. 
 Jeżeli nie dodamy ostrej papryczki otrzymamy zwyczajne ogórki w occie. Polecam:)

Przepis od Teściowej :) 


  

 
Składniki:


 - 0k. 2 kg małych ogórków

 - ostra papryczka chilli

 - marchewka

 - korzeń chrzanu

 - czosnek

 - cebula

 - liść laurowy

 - ziele angielski

 - gorczyca

 - koper  

Zalewa:

 - 1 szkl. octu

 - 5 szkl. wody

 - 6 łyżek cukru

 - 2 łyżki soli

 

Wykonanie:

Umyte ogórki , ciasno wkładamy do słoików, końcem ogórka do góry ( miejscem gdzie znajduje się ogonek) .

Do każdego słoiczka wkładamy : kawałek marchewki, kawałek chrzanu, gałązkę kopru włoskiego, cebulkę, ząbek czosnku, 2 ziarka ziela angielskiego, listek laurowy, paseczek ostrej papryczki chilli.

Między czasie robimy zalewę.

Wszystkie składniki na zalewę należy włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania ,( pamietajmy o wymieszaniu składników w garnku).

 Zalewę chwilke gotujemy, następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Ostudzona zalewę, wlewamy do słoiczków z przygotowanymi ogórkami .

Słoiki zakręcamy i umieszczamy w kociołku do gotowania. Gotujemy 5 min. od chwili zagotowania się wody.

 

Moje uwagi:

Jeżeli nie dodamy papryczki chilli to otrzymamy tradycyjne ogórki w zalewie octowej.

Należy przestrzegać czasu gotowania, gdyż zbyt długo gotowane ogórki staną się miękkie , skurczą się i stracą ładny kolor.

Do konserwowania ,najlepiej nadają się odmiany gruntowe  ogórka.

 




 


 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 sierpnia 2008 14:43

    Majano :)
    O tak do sałatki idealne, zaprawiam sporą ilosć takich ogóreczków i nigdy nam się nie nudzą .I podobnie jak Twoja mama nie mogę obejść sie bez kiszonych ogórków :)

    Kasiu :)

    Takie ogórki maja faktycznie wszechstronne zastosowanie :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 12 sierpnia 2008 20:36

    I do sałatki tez pyszne! :) Piekne zdjecia, wszystko tak wyraźne,sliczne! :) A ja bardzo lubie ogóreczki,ale sama nie robie. Moja mama zawsze sie meczyla i robiła mnostwo kiszonych ogórków,no ale za to potem bylo jak znalazł do obiadku i na kanapkę.
    :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 11 sierpnia 2008 11:32

    Fajne takie ogóreczki :) Idealne na kanapki i do obiadu. :)

    autor kasiaaaa24

    blog: gotowaniecieszy.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 677 871  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl