Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 129 879 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Cukinia faszerowana

poniedziałek, 28 lipca 2008 14:14
Skocz do komentarzy

 

Cukinia faszerowana

 

Jestem pod ogromnym wrażeniem tej potrawy.

Delikatne i zarazem pożywne danie , które doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i na wykwintną kolację. Swietne  na przyjęcie, z pewnościa przypadnie do gustu niejednemu wybrednemu gościowi.

 

Przepis pochodzi od looli_kr z Galerii Potraw.

 

 

 

 

Składniki:

 - ok 6 cukinii ( takich mniejszych)

 

Farsz:

 - 0,5 kg mięsa mielonego (chudszego)

 - 1 butelka sosu pomidorowego lub ketchupu lub pomidorów w zalewie ( własnej produkcji)

 - 2 duże cebule

 - 2 duże marchwie

 - 20 dkg sera żółtego

 - pęczek zielonej natki pietruszki

 - czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.

 

Wykonanie:

 

Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok.

Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego czosnek przyprawy, zioła.

Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy lub ketchup .

Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.

Gotowy sos doprawić do smaku.

Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.

Gotowym farszem napełniamy cukinię.

Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym żółtym serem.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 30 min, a następnie ściąganmy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.

 

Moje uwagi:

Ze względu na to ,że piekłam cukinie na dużej blaszce i nie miałam dużej pokrywy, całośc nakryłam folią do pieczenia. Przez to czas pieczenia nieco wydłużyłam i tak :

-pod nakryciem piekłam 45 / 50 min.

Smacznego!

 

 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 18 czerwca 2011 19:38

    wspaniale cukinie,ja robie w roznych wersjach albo jarskie z wydrazonym miaszem,pomidorami,cebula lub z mielonym miesem ale cala baza koncowa to zolty ser ale tak i tak miasz zawsze wykorzystuje smacznego!!!!

    autor asiunia

    blog: odwazniara

  • dodano: 27 listopada 2010 16:38

    super, mojej rodzince żadne warzywa nie smakują, a to wyjadali mi z talerza. Dzięki za pomysł.

    autor apeja

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 listopada 2010 19:29

    Doro:)
    Jeżeli użyjesz podobnie jak ja ....młodej i świeżej cukinii , bez problemu będziesz mogła zjeść całość.... łącznie z cukinią ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 listopada 2010 16:51

    Mam pytanie może głupie...ale jak sie to je? tylko środek czy cukinie ze skórka również? bedę wdzięczna za odpowiedz

    autor Dora

  • dodano: 20 września 2010 22:26

    Teresko:)
    Nakryj folią w taki sposób, aby ta nie stykała się ze serem tylko pozostała w górze...wtedy nic się nie przylepi.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 września 2010 19:06

    Zrobiłam,dobra, jednak mam ALE. Przykryłam folią a ona przykleiła się do sera i zapieczony ser oderwał się od dania. Co żle zrobiłam?

    autor tereska

  • dodano: 09 września 2010 22:40

    wlasnie sie piecze, wyglada niezle a jak smakuje dowiem sie za pol godziny

    autor Grace

  • dodano: 16 sierpnia 2010 21:08

    Przepis zacny ale błagam wywal z niego ten ketchup toć to profanacja. Cała reszta super.

    autor dylu

    blog: zielonepesto.blog.onet.pl/

  • dodano: 27 lutego 2010 15:52

    Pychota! Właśnie zrobiłam obiadek wg Twojego przepisu- zamiast marchewki dodałam pieczarki, o ile jedno drugim w ogóle można zamieniać;)). Wyszło rewelacyjne!
    Dzięki za przepis:)

    autor Pa_ulka

  • dodano: 18 lutego 2010 12:59

    Adrijah:)
    Bardzo mi miło, dzięki za wypróbowanie przepisu, pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 lutego 2010 19:04

    Zrobiłam dzisiaj :) Odrobinkę musiałam zmodyfikować, ale niewiele :) Pyycha :D

    autor Adrijah

    blog: redandpale.blox.pl/2010/02/Cukinia-faszerowana.html

  • dodano: 19 października 2009 12:01

    tak smacznie to wyglada ze juz zaraz ide ja robic;)

    autor wioletka3

  • dodano: 08 września 2009 12:47

    Cukinia była przepyszna z tym, że ja do farszu dodalam woreczek ryżu i 3 pieczarki. Calosc rozplywala sie w ustach. Wyszlo danie tak wytpwrne, ze zamierzam zaserwowac je tesciom. Wreszcie cos innego z cukinii a nie tylko leczo i leczo. pozdrawiam

    autor dziumba

    blog: lublinjazz.pl

  • dodano: 29 lipca 2009 1:06

    wlasnie skonczylismy te cukinie cos pysznego polecam

    autor sasanka

    blog: zuza

  • dodano: 22 lipca 2009 18:50

    A ja robię to inaczej: Wydrążam środek, wrzucam do gara, dodaje 4 pomidory drobno skrojone, 2 ząbki czosnku, skrojoną parówkę lub jakąś wędlinę, bazylię, trochę oleju i to wszystko gotuję jakieś 10 minut, potem sypię do tego bułkę tartą i wkładam to do wydrążonych cukinii, a na nie kładę ser, potem do piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut i gotowe :) Najlepiej podawać z ryżem :D

    autor Mr.Protek

  • dodano: 26 sierpnia 2008 22:25

    Edysiu :))))))))))
    Tak się cieszę ,że wam smakowała ta cukinia, my również zajadaliśmy się nią na maxa, dobrze że do stołu zaprosiłam teściów, bo gdybym ich nie było ,to pewnie też nie mogłabym się ruszać ;))))pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 sierpnia 2008 8:44

    Kuchareczko zrobiłam te cukinie w niedzielę, były przepyszne, a my tak się najedliśmy że potem nie mogliśmy się ruszać ;)

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 08 sierpnia 2008 22:37

    Atino:)
    Podziwiałam twojego bakłażana, wygląda równie smakowicie. Wypróbuję farsz z sosem beszamelowy, gdyz takiego nigdy nie robiłam :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 sierpnia 2008 18:47

    Ależ piękne te cukinie! Ja robiłam bakłażana z przepisu Iis. Polecam Ci, pychotka!

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 01 sierpnia 2008 20:39

    Edysiu :)
    Bardzo dziękuję,
    To jedyny przepis z faszerowana cukinią jaki wykonałam, ale się nie zawiodłam gdyż były przepyszne :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 449 511  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl