Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 349 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pavlova

niedziela, 01 czerwca 2008 16:39
Skocz do komentarzy

 

Pavlova

 

Beza Pavlowa czy tort Pavlova, to niezwykle prosty w wykonaniu deser,  rodem z Australii,  na spodzie z białek, wypełniony kremem z bitej śmietany , serka mascarpone i  owocami.

Aby upiec Pavlovą , musiałam poczekać na swoje truskawki z ogródka i gdy tylko się pojawiły, Pavlova stała się moim pierwszym tego roku, wypiekiem z ich udziałem.

Polecam wszystkim, gdyż jest przepyszna :)

 

 

 

  

 

Składniki na spód: 

Przepis z Galerii Potraw od Szellki  ( lekko przeze mnie zmieniony)

 

 - 4 białka

 - 1 szklanka i 2 łyżki miałkiego  cukru

 - 1 łyżeczka octu winnego ( o neutralnym smaku)

 - 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej ubijać.

Do ubitych białek dodać 1 łyżeczkę octu winnego i 1 łyżeczke mąki kukurydzianej i delikatnie wszystko wymieszać.

Na papierze pergaminowym ( wysmarowanym masłem)  wyłożonym na blaszkę , odrysowujemy  dno tortownicy i wykładamy na niego piane z białek, formując regularny okrąg.

Piec rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy do niego białka. Pieczmy 1 godzine i 30 min.

 - w 180 Stopniach C pieczemy pierwsze 15 min.

 - następnie zmniejszmy temp. na 150 stopni C i dalej  pieczemy.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

 Gdy nasza beza prawie już ostygnie, nalezy ją przełożyć na paterę ,dołem do góry.

Środek upieczonej bezy ,należy nieco wgnieść do środka, aby powstało wgłębienie na krem .

 

Skladniki na krem:

Przepis z tej  strony: ( delikatnie przeze mnie zmieniony)

 

 - 4 żółtka

 - 150 ml śmietanki kremówki 30 %

 - 25 dkg serka macarpone

 - 2 łyżki cukru

 - 15 ml sherry

 - Owoce do ułożenia na wierzchu deseru ( truskawki, kiwi, porzeczki , maliny).

 

Zółtka ucieramy z cukrem , pod koniec dodajemy serek mascarpone i dalekj ucieramy.

Dodajemy sherry.

Śmietane ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszajmy ją do masy serowej.

Gotowy krem wykładamy na upieczona ostudzona bezę. Na krem układamy owoce.

 

Moje uwagi:

Bezę uformowałam na odrysowanym dnie od małej tortownicy ( beza podczas pieczenia,  jeszcze się rozrasta na boki).

Do kremu zamiast sherry , dodałam aromat whisky wiśnia, a krem wykonałam z 1,5  porcji składników.

 Zamiast kremu z bitej śmietany ,możemy użyć samej śmietany 30% z dodatkiem śmietan fixu , (chociaż śmietanka z dodatkiem mascarpone jeszcze smaczniej smakuję).

Dodatek octu winnego do białek , powoduje, iż beza nam  pięknie urośnie, natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawi,że ciasto będzie ciągnące .

Bezę piekłam bez termoobiegu.

Smacznego!

 

 

A to fotki z mojego ogródka :) kolejne truskaweczki dojrzewające na krzaczkach  i w planach kolejna Pavlova ;)

 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 01 września 2008 21:54

    Angi :)
    Mam nadzieję ,że nie z moimi fotkami .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 sierpnia 2008 14:19

    widziałam ten przepis w dobrych radach ;p

    autor angi

  • dodano: 02 czerwca 2008 15:08

    Edysiu bardzo dziękuję :)
    Zachęcam Cię do jej zrobienia, myślę że Twój piekarnik gazowy bez problemu ją upiecze.
    A nawet jeżeli coś by nie wyszło , to koszt tego spodu z białek nie jest ,aż tak kosztowny, dlatego warto spróbować :)
    pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 02 czerwca 2008 13:37

    Kuchareczko przecudna ta pavlova. Jak zwykle piękne zdjęcia zrobiłaś. Ja się boję że beza mi się nie uda w moim starym gazowym piekarniku :( No i truskawki wciąż dojrzewają i dojrzeć nie moga ;)

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 02 czerwca 2008 9:02

    Atino bardzo dziękuję, i czekam na Twoja Pavlovą :)

    Kuchareczko jest mi bardzo miło :) masz rację, nie ma to jak własne truskawki bez oprysków i innych świnstw. Najlepiej smkują takie prosto z krzaczka :) no i Pavlova z nimi smakuje nieziemsko ;)

    Majano dzięki za piękne słowa, zapewniam Cie ,że zrobienie Pavlovej zajmie Ci mniej czasu niż zrobienie muffinek. Białka ubić to przecież nic trudnego. Koniecznie wypróbuj, jak juz raz sie przełamiesz to zobaczysz ,że zaczniesz ją robić nałogowo.
    Ja równiez się jej bałam , ale niepotrzebnie ;)
    pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 02 czerwca 2008 8:28

    Kuchareczko cudne!!! Mistrzostwo po prostu! :) Piekne fotki, cudna Pavlova. Ja sie chyba nie odwaze nigdy by ją wykonac . No,ale moge podziwiac u Ciebie. Musi nieziemsko smakowac i tak sobie wyobrazam, jak rozplywa sie w ustach :D

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 02 czerwca 2008 8:10

    Kuchareczko, jakie ty masz szczescie majac wlasne truskawki... Pawlowa z wlasnymi truskawkami... mniam!

    autor kuchareczka

    blog: kuchareczka.blox.pl/html

  • dodano: 01 czerwca 2008 22:11

    Piękne truskawki! jutro pędzę na jakiś plac, żeby tylko były! W moim ogródku nie mam truskawek, tylko poziomki:-) Jak tylko będę miała truskawki, to też zrobię ten deser:-)

    autor atina_bc

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 01 czerwca 2008 20:03

    Truskaweczki owszem, jeszcze sobie rosną, ale po cieście to tylko zdjecia pozostały, a szkoda bo jeszcze by się zjadło ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 czerwca 2008 19:40

    Poprosze kilka takich truskaweczek prosto z krzaczka, moga byc nawet nieumyte;) Poprosze tez duzy kawalek ciasta:D

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 01 czerwca 2008 18:25

    Iis bardzo mi miło :) Pavlova jest przepyszna, koniecznie ją wypróbuj, przepis tak prosty ,że szok a efekt końcowy powala wszystkich.
    Po przeczytaniu Twojego komentarza, specjalnie pobiegłam do ogródka ,aby popstykać moim truskaweczką kilka fotek ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 czerwca 2008 18:07

    Ciagle tu jestem... patrze, patrze i napatrzec sie nie moge. Wyglada tak smacznie i pewnie tez super smakuje:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 01 czerwca 2008 18:04

    Niesamowicie wyglada to Twoje ciasto. Przeslicznie je udekorowalas...Tak poza tym to masz piekne truskawki w ogrodku:)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 677 894  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl