Bloog Wirtualna Polska
Są 1 132 642 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Szczupak faszerowany-pieczony w śmietanie

poniedziałek, 12 maja 2008 16:26
Skocz do komentarzy

  

Szczupak faszerowany- pieczony w śmietanie 


Jestem żoną wędkarza , sama zresztą wędkującą ;) a jak wiadomo po połowach ,czas na przygotowanie złowionej rybki.

Tym razem sprzyjało nam wędkarskie szczęście, piękna majowa pogoda , słońce w pełni i mnóstwo brań.

Większość złowinych ryb ,została  tradycyjnie usmażona , ale pana szczupaka postanowiłam przygotować w nieco inny sposób....oto on :)

Wg przepisu: Malwiny z Rakszawy z  tej  strony. 

 

  


  

Składniki:

 - szczupak lub karp (1-1,3 kg)

 - 1 szklanaka śmietany 

 

Składniki farszu: 

 - 50 dkg fileta z morszczuka ( dałam pangę białą)

 - mały seler

 - marchewka

 - skórka z połowy cytryny  

 - jajo  

 - natka pietruszki lub szczypiorek

 - pół szklanki bułki tartej

 - sól

 - pieprz

 

 

Wykonanie:

Rybę oskrobać, opłukać, przeciąć brzuch, wypatroszyć, wypłukać i posolić. Do wnętrza ryby włożyć umytą, pokrojoną w paski skórkę cytrynową oraz pokrojone w cienkie słupki warzywa. Filety z morszczuka rozdrobnić, dwukrotnie zemleć, wymieszać z jajem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masą tą napełnić rybę. Zaszyć lub spiąć wykałaczkami jej brzuch, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i upiec, co jakiś czas polewając śmietaną. Następnie ostrożnie przełożyć rybę na półmisek, polać sosem wytworzonym w czasie pieczenia i udekorować zieleniną. 

Moje uwagi:

Rybę piekłam w 180 stopniach C, przez 1 godzinę, często polewając śmietanką. Zamiast morszczuka, do nadzienia dałam pangę.

Rybkę podałam z warzywami z wody .

 

 

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 21 października 2008 9:10

    Dorris:)
    Nie taki diabeł straszny , wbrew pozorom samo wykonanie nie jest trudne......dla mnie wyższą szkołą jazdy było złowienie tego szczupaka ;)
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 16 października 2008 9:55

    Pyszności!Ale to wyższa szkoła jazdy. Nam tylko oczy nakarmić pozostaje:)

    autor doris

    blog: doris

  • dodano: 16 maja 2008 22:19

    Abbro jest mi bardzo miło :)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 16 maja 2008 19:54

    Wow ! Kuchareczko , jestem pod wrażeniem ! Ciekawy pomysł z tym faszerowaniem :)

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 12 maja 2008 23:30

    Tak Majano, od pewnego czasu z wielkim zapałem ;)
    pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 12 maja 2008 21:29

    Wędkujesz ? Wow! podziwiam. Ja nie mialabym cierpliwosci, ale jesc swieza rybke to jak najbardziej :)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 12 maja 2008 19:25

    Zapraszam ;)

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 12 maja 2008 17:34

    Wow! poprosze jeden malutki kawaleczek tego szczupaka;)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 521 697  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Kuchnia