Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 147 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Rogale świętomarcińskie :przepis pisany gwarą poznańską

czwartek, 11 listopada 2010 19:39
Skocz do komentarzy

 

Rogale świętomarcińskie : przepis pisany gwarą poznańską

 

Prawdziwe rogale świętomarcińskie z wybornym nadzieniem, polecam.

Przepis autorstwa Juliusza Kubla, ze strony : www.poznan.pl

  

 

Czas kompletny:
ko godziny

Mudzenie na czekanie:
ko dwóch kwadransów

W bratkaście:
ko 20-25 minut

Rezerwa na apetyt:
ko 5 minut

Części na ciasto do ko 36 rogali

  • Jeden funt mąki, ale nie rżannej, ino normalnej do pieczenia
  • Śtyry łyżki faryny
  • Mniej niż kwotyrka mleka nieodciąganego
  • Tak ze dwa deko młodzi
  • Półtory kostki roślinnej (pół stopić i wystygnąć)
  • Jedno jojko od żywej kury, nie chłodnicze.

To, co ma być w środyszku rogala, ale zez makiem pomojtane

  • Do funta maku obojętnie jakiego
  • Znowu trzydzieści deko faryny
  • Pińc deko okruchów ze starej chałki abo keksów
  • Tyle samo suszonych winogronów
  • Ździebko kandytatyzowanej skórki jak oskubiesz pomerańczo
  • Szczypa orzechów
  • Nie za dość smażonych na farynie gruszek
  • Ociupcio masła z lodówki
  • Dwa białka ale bez żółtek

Części na lukier

  • Jedna szklanka cukru miałkiego umelonego na puder
  • Dwie łyżki orzechów pośrupanych do posypania po wierzchu

To, co trzebno teraz zrobić, jak już masz wszystko jak się należy

  1. Mąkę odsiać przez małe dziuryszki, do niej dać te margarynę, ale na płynno po stopieniu, zaś znów do tego młodzie, faryna, mleko i jajko. Wszystko jak sie należy połączyć, wymojtać i wymelić, a na koniec rozwałkować na plaskato na sztuki i mieć je leżeć
  2. Jeden taki plyndz przeciągnąć margaryną i nakryć jak deklem tym drugim. Teraz jeszcze raz to wałkiem zrobić na plaskato, zaś poskładać na trzy razy i jeszcze raz wałkiem przejechać, znowyk złożyć i znowu tym wałkiem. I to wszystko teraz na pół godziny dać do chłodnego
  3. Teraz zajmnąć się tym do nadziewania. Więc tak: Orzechy i gruszki pokrychać drobniuteńko na kawałyszki, mak oparzyć i przemelić przez maszynkę do siekanego. Zaś mak wymojtać razem z masłem, farną i cołką resztą, a na koniec dołożyć ubite na sztram te białka.
  4. Teraz znowu te wystygnięte ciasto. Rozdzielić wszystko na 4 sztuki osobno. Teraz znowu wałkiem na plaskato, ale tak, żeby z tego były plyndze pod kąt prosty. Zaś z tego zrobić tyle trójkątów, ile się da. A na koniec na środyszek każdego śwignąć szczypę nadzienia
  5. Teraz po kolei zwinąć te trójkątne plyndze, po bokach te rogi zagiąć do środyszka, a jak jest gotowe, to te rogale już ustawiać na blachę wyścieloną papierem pergaminowym. To wszystko ryn do bratkasy na 200 stopni i piec na kolor złoty. Po wyjęciu polać lukrem z miałkiej faryny i świeżo przegotowanej wody, a na koniec śwignąć do smaki na wierzch te orzechy.

Zaś wszystko spucnąć ze smakiem!!!

 

Wpis ten, bierze udział w akcji: "Orzechowy Tydzień"  

 

 

                                      

 

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 01 lipca 2011 16:49

    Kuchareczko, co tak pusto? Co słychać? czekam na kolejne przepisy.

    autor kama_p

    blog: pychaciasta.bloog.pl

  • dodano: 21 marca 2011 20:25

    Wygląda przepysznie ;>

    autor kamila_bafia

    blog: bufka.bloog.pl

  • dodano: 16 marca 2011 13:42

    Tak bardzo czekamy na dalsze przepisy!

    autor hanky

    blog: chrupekk.bloog.pl

  • dodano: 19 lutego 2011 23:32

    Bardzo fajny przepis. czekam na dalsze,,,,

    autor marzycielka9909

    blog: moje-kuchenne-rewolucje.bloog.pl

  • dodano: 02 lutego 2011 18:12

    Jakoś tak wyszło, że dodaję komentarz pod najnowszym wpisem, ale chciałam tylko powiedzieć, że Twoje przepisy są genialne.
    pozdrawiam :)

    autor esej

    blog: sojuszz.blox.pl

  • dodano: 31 grudnia 2010 17:13

    Kasiu, zyczę Ci wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 29 grudnia 2010 22:24

    Z niecierpliowścią czekam na kolejny wpis, czytanie Twojego bloga to sama przyjemność, która skłoniła mnie do założenia własnego, narazie raczkującego, o specjałach z czekolady, jestem wierną fanką Twoich deserów oraz ciast, pozdrawiam!

    autor Choco

    blog: smak-czekoladowy.blog.onet.pl

  • dodano: 24 grudnia 2010 13:37

    Wesołych świąt Kuchareczko !

    autor abbra

    blog: www.mojekucharzenie.blox.pl

  • dodano: 24 grudnia 2010 7:11

    Kuchareczko zdrowych, spokojnych i magicznych Świąt!

    autor atina

    blog: www.atinabc.blox.pl

  • dodano: 24 grudnia 2010 0:49

    Kasiu, życzę Tobie i Twoim Bliskim zdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia a w Nowym Roku szczęścia i radości!
    Majana

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.p

  • dodano: 22 grudnia 2010 15:43

    Kasiu, rogale wygladaja przepysznie!
    Zdrowych, spokojnych i rodzinnych świąt Ci zyczę!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 22 grudnia 2010 15:38

    Nie wiedziałam, że jesteś z Wielkopolski:) a co byś powiedziała na laskawkę, dobre to? Pytam, bo mam ochotę na nia :DDD
    Kasiu, zdrowych, spokojnych i rodzinnych świat Ci zyczę!!!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 11 grudnia 2010 12:57

    Rogale wyglądają prześlicznie, ale mam na nie smaka !:)

    autor anytsujx

    blog: www.mojeciacho.blox.pl

  • dodano: 29 listopada 2010 11:54

    No, po prostu miodzio! Chodzi mi o przepis gwarą. Jakbym moją babcię słyszała. A rogale- wiadoma sprawa, najwspanialszy smak, smak dzieciństwa . Jakimś cudem dopisano Twój blog u mnie, jako "podobne blogi". Dziś to zauważyłam i odwiedzam. Ja zupełnie sporadycznie piszę o jedzeniu, ale miło gościć u Ciebie. Pozdrawiam.

    autor haniamrok

    blog: wasylissa.bloog.pl

  • dodano: 21 listopada 2010 19:39

    Uwielbiam te rogale! Kupuję je w cukierni która znajduje się niedaleko mojego domu. Są przepyszne! Może pewnego pięknego dnia sama je upiekę. Twoje wyglądają świetnie :)

    autor agatadz89

    blog: sweetpassion.blox.pl/html

  • dodano: 17 listopada 2010 16:48

    Zjadłabym teraz takiego rogalika ;)

    autor emma001

    blog: krainawypiekow.blox.pl/

  • dodano: 17 listopada 2010 16:46

    te rogale są swietne a twoja zdjecia genialne!

    autor emma001

    blog: www.krainawypiekow.blox.pl

  • dodano: 16 listopada 2010 22:10

    Treść przepisu rewelacyjna :))

    Dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tutaj wciąż tak smacznie :)

    autor edysia79

    blog: przystole.blox.pl/html

  • dodano: 16 listopada 2010 12:14

    Takie stare przepisy sa świetne. Ile raz nagłowiłam się czytając kuchnię litewską z XIX wieku :) Taki przygotowanie potraw ma duży urok. I rogale fantastyczne! Ja nie mam cierpliwości do tego ciasta i zawsze poprzestaję na zwykłym drożdżowym. Ale to już nie ta samo. Ja wtedy nazywam to "udawanymi rogalami" ;)

    autor Cezonia

    blog: wino-i-oliwki.blog.onet.pl/

  • dodano: 16 listopada 2010 11:20

    a przepis po polsku? :( mam tez pytanie, czy zdjecie jest przedstawia twoje rogale?

    autor nick

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 721 704  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl