Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 116 957 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Babka bardzo wilgotna i bardzo cytrynowa

czwartek, 01 maja 2008 17:56
Skocz do komentarzy

 

Babka... bardzo wilgotna i bardzo cytrynowa ;) 

 

Babka jest tak wilgotne ,że podczas krojenia odnosi się wrażenie ,że  została namoczona w wodzie;)
Dzięki sporej zawartości cytryny ma niepowtarzalny kwaskowy smak;). 

Przepis pochodzi od Kamili z Cincin.

 


 

 

Składniki: na ( baardzo dużą babkę  do dużej formy z kominem !)

 - 1 spora cytryna  (polecam dać 2 )

 - 1 i 0,5 szklanki cukru

 - 40 dkg mąki

 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 - 10 jajek

 - 1 kostka masła 250 g

 - sok z 1 cytryny 

Wykonanie:

 

Cytrynę wyszorować i ugotować w całości. Następnie przekręcic przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę ( wcześniej wyjąć pestki).

Do powstałej masy dodać cukier i całość utrzeć. Do cukru dodajemy masło i dalej ucieramy.

Do masy dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny.

Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę.

Wlać na dużą blachę lub  dużą formę do babki ( wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą).

 Piec w temp. 180 stopni C. około 1 godzinę. Sprawdzając patyczkiem czy upieczone ( suchy patyczek).

Upieczoną babkę polukrować  lukrem cytrynowym.

Smacznego!

 

Moje uwagi:

Z podanego przepisu wychodzi jedna duuuża babka.

Z połowy podanego wyżej  przepisu wyjdzie 1 babka na keksówkę 27cm x 13cm ( wtedy należy zmiejszyć czas pieczenia na ok. 45-50 min.)

 

  



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 marca 2013 12:05

    Dobry blog. Rzadko gdzie ktoś potrafi pisać tak prostym i zrozumiałym językiem.

    autor Sławomir

    blog: http://chevrolet-orlando.pl/

  • dodano: 13 maja 2010 21:45

    Co do wyrastania babki: oczywiście można ściąć wyrośnięta babkę, ale to już nie taki wygląd, poza tym musiałabym odciąć jakąś 1/3 ciasta (poważnie). Sczególnie jest to problem przy babkach warstwowych, bo wtedy ostatniej warstwy praktycznie należałoby sie pozbyć. Nie próbowałam piec w nieposmarowanej formie, bo mam tylko takie 'blaszane' i nie wiem, czy ciasto potem da się wyjąć. Napiszcie jak macie jakieś doświadczenia. Pozdrawiam

    autor doma

  • dodano: 03 kwietnia 2010 22:10

    u mnie niestety mega zakalec a taki mi się ten przepis podobał no cóż ędę próbwać inne

    autor mama5

  • dodano: 01 kwietnia 2010 14:50

    Od siebie polecam babkę gotowaną nie pieczoną. Formę co prawda trudno dostać ale w googlach można znaleźć sklepik z wyrobami rzemieślniczymi bodajże gdzieś z mazowsza. Smak nieporównywalnie lepszy niż pieczonej!!!

    autor Luki

  • dodano: 01 kwietnia 2010 8:38

    Nie należy smarować foremki tłuszczem wtedy babka urośnie równomiernie. Dotyczy to też pieczenia biszkoptu.

    autor wlada

    blog: wlada

  • dodano: 01 kwietnia 2010 7:03

    Dona po prostu skrój u dołu i postaw. Ja tak robię i babka stoi. Robię też tak z jajkami.

    autor modest11

    blog: teresa152.bloog.pl

  • dodano: 19 lutego 2010 17:29

    Karinko:)
    Ja dałam dwie bardzo duże cytryny i ciasto miało mocno intensywny smak cytryny.
    Mimo wszystko z dodatkiem cytryn należy uważać , gdyż ich zdyt duża ilośc może spowodować gorycz.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 lutego 2010 14:04

    Dziś piekła tą babkę i powiem szczerze, że nie takiego efektu się spodziewałam... Co prawda dałam jedną cytrynę, ale jej prawie w ogóle nie czuć... Czuć jajka... Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i nie wiem dlaczego tak wyszło, następnym razem zrobię z 2 cytryn, o ile będzie następy raz.

    autor Karinkaaaa23

  • dodano: 12 listopada 2009 13:00

    Na zdjęciu wygląda przepysznie . :)

    autor Patrish

    blog: xXxXxXxXxXxXxXxX

  • dodano: 31 maja 2009 9:51

    ja właśnie ją piekę zobaczymy co z tego wyjdzie w piekarniku wygląda fantastycznie.

    autor onken

  • dodano: 10 kwietnia 2009 22:52

    robiłam babeczke i wyszła idealnie , dzięki:))

    autor anetka61@wp.pl

  • dodano: 09 kwietnia 2009 22:47

    Monia:)
    Przykro mi, ta babka zawsze mi się udaję:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 kwietnia 2009 21:53

    zakalec jak palec

    autor monia

  • dodano: 25 marca 2009 18:59

    wita babeczka jest wspaniała

    autor ja1

  • dodano: 11 marca 2009 14:53

    Romo:)
    Tak się czasami zdarza, nie mam pojęcia dlaczego ?
    Mnie osobiście ta babka zawsze się udaję, jak widać na fotkach , chociaż znajomej kiedyś też wyszedł zakalec :(
    A posmak goryczy zależy od dodanych cytryn, niektóre maja tej goryczki znacznie więcej od innych , zwłaszcza w skórce, która jest dodawana do ciasta.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 11 marca 2009 12:10

    Niestety zakalec i z posmakiem goryczy-jakoś pechowo

    autor roma

    blog: autor

  • dodano: 28 września 2008 10:50

    Domo :)
    Tak szczerze to nie wiem dlaczego tak się dzieje , może za krótko pieczesz i boki nie zdążą wyrosnąć ? a może to wina piekarnika który za mocno grzeje ?
    Wiem z własnego doświadczenia ,że każdy piekarnik piecze inaczej.
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 27 września 2008 22:36

    Kuchareczko, babka wygląda pięknie, mam zatem takie pytanie: dlaczego mnie wszystkie babki wyrastają od wewnątrz (tj. od strony kominka), a boki są dużo niższe? Piekłam już z kilku przepisów i zawsze się tak dzieje. Potem nie można takiej babki stabilnie postawić. Twoja jest taka płaściutka u dołu!

    autor doma

  • dodano: 30 lipca 2008 22:53

    Ma Pakujo :)
    Cieszę się ,że mimo wszystko babka smakowała.
    Wydaje mi si ,że smak w dużej mierze zależy od samej cytryny, niektóre są faktycznie gorzkie, ale zawsze można ich dać mniej ,wg własnego uznania.
    Co sie tyczy rozdrobnienia cytryn, to najszybciej zrobi to blender :).
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 30 lipca 2008 12:00

    Hej ho..na zdjeciach ta babka wyglada o wiele smaczniej :/ Nie zaprzeczam, wyszla bardzo mokra tak jak lubie ale jak na moj smak zbyt gorzka. Mialam duzo probemow z ugotowaniem tych cytryn a pozniej ich rozmiksowaniem. Co nie zmienia faktu,ze zrobie ja jeszcze raz :) Tylko tym razem z 1 cytryna i duza iloscia rodzynek :) Pozdrawiam i dziekuje za przepis :)

    autor maPakuja

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 112 965  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl