Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 229 998 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Niemieckie ciasto czekoladowe

sobota, 26 kwietnia 2008 22:05
Skocz do komentarzy

 

 

Niemieckie ciasto czekoladowe

 

Ciasto o bardzo wyrazistym smaku tofii z kokosami, orzechami  z nutką czekolady.

Bardzo dobre i zarazem ...baaaaardzo słodkie. Zdecydowanie dla tych którzy lubują się w mocno słodkich placuszkach.

Jest to jedno z tych ciast , które musiałam upiec, ponieważ nie dawało mi spokoju i bardzo mocno mnie kusiło :) ... i to z wielu stron na raz ,  wpierw dostrzegłam go na blogu Arabeski a pózniej u Majany.

 

 

  

Składniki na ciasto:

 

 - 1/4 szklanki kakao

 - 1/2 szklanki gorącej wody

 - 25 dkg masła lub margaryny

 - 2 i 1/4 szklanki cukru ( dałam ciut mniej)

 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( dałam cukier wanilinowy)

 - 4 jajka

 - 2 szklanki mąki

 - 1 łyżeczka sody

 - 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka

 

Kakao wymieszać z wodą i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na pyszystą masę, dodawać po jednym jajku ( dobrze ubić po dodaniu każdego jajka).

Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej.

Ubijac tak długo , aż składniki dobrze się połączą.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem).

 Piec 25 - 30 minut w temp. ok. 180 st.C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na jakieś 5 minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)).

 

Masa:

 - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

 - 3 zółtka

 - 12 dkg masła lub margaryny

 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 - 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

 - 1 szklanka siekanych orzechów "pecan" (dałam włoskie)

 

W garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane zółtka i masło.

Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę).

Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać.

Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem.

Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą.

 

Moje Uwagi:

Piekłam w blaszce o wymiarach : 23cmx28cm.

 

 

 

Smacznego!

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 08 października 2010 20:30

    bardzo fajny przepis, wreszcie jakiś krem nie na bazie margaryny i budyniu ;)

    ja zrobiłam dwie części ciasta i dałam tylko dwie szklanki cukru, dałam też orzechy włoskie. polecam przepis.

    ps. mama chyba dobrze określiła, że krem smakuje troszkę jak rafaello

    autor katolinka

  • dodano: 27 kwietnia 2008 16:46

    Dziękuje Majano :)
    Bardzo fajne ciasto,dlatego zrobiłam go w prostokątnej formie, gdyż zwyczajnie zabrakło mi tortownicy o tych wymiarach :)ale chyba w tej formie też dobrze wygląda :)
    pozdrawiam

    autor kuchareczka58

  • dodano: 27 kwietnia 2008 10:17

    Kuchareczko, wyglada przecudnie Twoje ciasto!!! :) I w tym kształcie tez mu do twarzy :) Wyglada jakby inaczej niz moje, a jednak jest takie samo ;) Pieknie je ozdobilas :) Ja juz nie chcialam polewac niczym a i orzechow mi zabraklo do przybrania he he :D
    Pyszniutkie jest prawda ?
    Pozdrawiam.

    autor majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 27 kwietnia 2008 10:10

    O tak, słodkie to ono jest i to bardzo:)
    Ale jest to jedno z tych ciast ,które z natury są słodkie.
    Za to po jednym kawałku, ochota na słodkie minie na dłużej.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 kwietnia 2008 23:37

    No dobra, teraz moja kolej:) Tez sie przymierzam do zrobienia tego ciasta:) choc wydaje mi sie ze jest troche za slodkie, wiec ja chyba dam mniej cukru niz jest w przepisie

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 564 670  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl