Bloog Wirtualna Polska
Są 1 119 902 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ciasto drożdżowe z owocami i z kruszonką

środa, 16 kwietnia 2008 14:39
Skocz do komentarzy

 

Ciasto drożdżowe z owocami i z kruszonką 


 Przepis na to ciasto, należy do moich uniwersalnych przepisów mających "wiele twarzy".

A to dlatego , gdyż  z tego przepisu upiekłam już : drożdżówki,   rogale i ten oto placek drożdżowy z owocami.

Robiąc ten placek za każdym razem możemy użyć innych owoców, tutaj dobór składników należy od naszej weny  twórczej.

 Przyznam się ,że z powodzeniem wykorzystałam do placka owoce świeże, mrożone jak i ze słoika. 


 1.wersja z truskawkami:

 

2. wersja z truskawkami, rabarbarem i morelami:  

 
Składniki na ciasto:
 

 -  0,5 kg - 0,6  kg mąki

  - 0,5 kostki drożdży (50g)

  - 1 jajko

  - 6 łyżek cukru

  - szczypta soli

  - 1 szklanka mleka

  - 2-3 łyżki wody

 -  3 łyżki masła roztopionego

Dodatkowo:

 - Dowolne owoce ( ja użyłam truskawek, dżemu morelowego, mrożonych porzeczek,rabarbar)

 

Wykonanie: 

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść .

Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.

Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier. 

 

Kruszonka: 

 - 4 łyżki mąki

 - 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)

 - 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ

Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.

 

Składniki na lukier: 

 - 3/4 szklanki cukru pudru

 - odrobina przegotowanej gorącej wody

 - kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym

Do szklanki z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać ,jak będzie za geste to jeszcze dolać wody. Pamietajmy , aby wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć gęstą ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polewamy placek.

 Używam blaszki o wymiarach: 25cmx35cm ( może być ciut mniejsza lub większa).

Rabarbar:

Rabarbar należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i chwilkę sparzyć  w gorącej  wodzie, następnie odcedzić z wody na cedzaku i dopiero w takiej postaci  należy wkładać go na placek wraz z innymi owocmi.

Smacznego! 

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 09 marca 2013 12:10

    Własnie upiekłam ciasto, pachnie w całym domu :)
    Nie miałąm owoców mrożonych, wiec posmarowałam marmoladą różaną i poukładałam plasterki jabłek. Wyszło jak ciasto drożdżowe :P- więc polecam

    autor iwona335

  • dodano: 18 stycznia 2013 11:15

    Robię często ciasto drożdżowe z tego przepisu i zawsze wychodzi super.Ostatnio zamiast masła dodałam masło roślinne i też wyszło pyszne.Naprawdę polecam ten przepis.Według mnie jest idealny.

    autor Olalala

  • dodano: 05 lipca 2011 16:55

    NIe wlasnie te starsze piekarniki przy 180 stopniach spala a te nowe maja termoobieg czyli przy 180 stoniach 50 - 60 min to nie za duzo :) Sam pieke durzo i wiem i ja wlasnie mam taki piekarnik i na 180 stopni i wychodzi bardzo dobrzre nie przypalone nigdzie

    autor Erik77

  • dodano: 19 czerwca 2011 18:22

    pycha pycha wlasnie zajadamy

    autor syla

  • dodano: 19 czerwca 2011 2:21

    Super ciasto, pyszne! Dziękuję za przepis, zagości u mnie na stałe:)

    autor Panna

  • dodano: 02 czerwca 2011 18:07

    Własnie wsadziłam do pieca! :)Wygląda cudownie... dzis siedze do północy az ostygnie bym mogla je zjeśc:)

    autor Alusia

    blog: Mniam

  • dodano: 05 maja 2011 18:19

    Moje ciasto właśnie się piecze, z rabarbarem i powidłami śliwkowymi. Wyrosło już tak wspaniale i pachnie na cały dom... Nigdy jeszcze nie zrobiłam dobrego drożdżowego, zawsze było niskie i zbite - także dołączam do grona zachwyconych! Bardzo dziękuję za ten przepis!!!!

    autor jolafasola

  • dodano: 03 kwietnia 2011 22:11

    Hmm.. zrobiłam to ciasto ale 180 stopni przy takim czasie pieczenia to zdecydowanie za dużo. Chyba ze ktoś ma kiepski piekarnik. W moim przy takich parametrach otrzymałabym węgiel.. Użytkownikom lepszych sprzętów radze bardzo uważać z ta temperatura i czasem..

    autor Di

  • dodano: 24 marca 2011 16:39

    Witam! Przepis super!! Dzieki!! Wyszlo rewelacyjne!!

    autor aszunia

  • dodano: 16 marca 2011 0:58

    Piekę to ciato z Twojego przepisu już od paru ładnych miesięcy, właśnie drukuję przepis dla kolejnej koleżanki/znam go na pamięć, ale mi się pisać nie chce/ i sobie tak pomyślałam, że korzystam, chwalę, polecam a nigdy nic nie napisałam. No to piszę... rewelacja, zawsze się udaje, proste, uniwersalne i pyszne. Wszystkie inne przepisy na "drożdzowe" poszły w zapomnienie, na bazie tego przepisu można zrobić wszystko.Dziękuję i pozdrawiam.

    autor Beata

  • dodano: 18 lutego 2011 21:52

    smaczne|:)

    autor :)

  • dodano: 12 lutego 2011 16:21

    kurcze chyba za duzo owocow dalam bo nie wuroslo mi ciasto ,chyba mialo za ciezko,czy to mozliwe???

    autor czarna

  • dodano: 10 lutego 2011 15:20

    Robilem z brzoskwiniami rewelacja!!! Dzieki za przepis

    autor trimborn

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 stycznia 2011 22:14

    Na dobrą sprawę pierwsze drożdżowe ciasto w życiu.Właśnie się piecze wygląda na przepyszne już nie mogię się doczekać!!!
    Dzięki za prepis :)

    autor GORO

  • dodano: 21 stycznia 2011 8:01

    aż musiałem zrobic powtórkę, z borówkami miodzio

    autor ciasto

    blog: ciasto

  • dodano: 15 stycznia 2011 14:55

    jest swietne cała rodzinke podzieiłam dziadki najwiecej komentowali jakie smaczne

    autor monia33

  • dodano: 09 stycznia 2011 15:58

    a ja dodalam maki pelnoziarnistej.wlasnie sie piecze.chcecie wiedziec jakie wyszlo?

    autor malgos

  • dodano: 09 stycznia 2011 15:07

    ciasto świetne zawsze wychodzi i jest pycha dzięki za przepis

    autor mela

  • dodano: 20 grudnia 2010 12:18

    Rewelacyjna przepis na bazę do wszelkiego rodzaju ciast i bułeczek drożdżowych. Mimo, że mam ciężką rękę do biszkoptów i drożdżowych ciast, to z tego przepisu makowiec i bułeczki wyszły rewelacyjnie - puszyste i mięciutkie nawet 3 dnia :)

    autor kredka

  • dodano: 05 listopada 2010 17:19

    Zrobiłam ciasto !!!!
    Co prawda nie miałam dżemu ani innych smakołyków ale podałam na wierzch ciasta jabłka i trochę bananów, i muszę przyznać, że wyszło całkiem dobre ! Następnym razem dodam do ciasta dżemik i zamrożone owoce. REWELACJA !!!!! **********

    autor Ania

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 181 752  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl