Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 117 551 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Udka nadziewane, faszerowne

poniedziałek, 14 kwietnia 2008 13:39
Skocz do komentarzy

 

 

Udka nadziewane 

 

Udka nadziewane lub jak kto woli faszerowane ,to świetna odmiana jeśli chodzi o sposób podania kurczaka.

Tak przygotowane udka nie dość ,że smakują wyśmienicie to dodatkowo cieszą nasze oczy apetycznym wyglądem .

Ich wykonanie wcale nie należy do skomplikowanych .Warto również dodać ,iż podczas pieczenia udek powstanie nam bardzo smakowity sosik, który z powodzeniem możemy podać do pyz na parze lub innych klusek.

Bardzo polecam to danie. 
  
 


 

  

Składniki na 4 porcje:


 - 4 udka lub podudzia z kurczaka ( z podudzia kotleciki będą większe)

 - 2 ogórki konserwowe

 - 3 płaty papryki konserwowej

 - 1 cebula lub mniejszy por

 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 -  około 3 łyżki natki pietruszki

 - sól, pieprz

 - przyprawa do kurczaka po węgiersku lub jakakolwiek inna przyprawa do kurczaka ( wedle naszych upodobań)

 

Wykonanie:

 

Udka należy przeciąć wzdłuż kości ostrym nożem i delikatnie wyciąć kość.

Następnie  rozbić tłuczkiem, posolić posypać przyprawą do kurczaka.

Paprykę, ogórka i cebulę  lub pora pokroić w kosteczkę, pietruszkę drobno posiekać.

Warzywa wymieszać razem  z koncentratem pomidorowym.

Nadzienie nakładać na mięso i delikatnie zwinąć w roladkę. Roladę przewiązać dookoła  kilka razy nitką .

Mięso wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor, można też lekko je poddusić.

Po usmażeniu natychmiast staramy sie ściągnąć nitkę. 

 

 

Smacznego! 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 22 grudnia 2009 9:28

    Kargulu:)
    Brązowy kolor zdecydowanie do uzyskania w efekcie smażenia, nie musiałam sie wspomagać programami do obróbki zdjęć ;)pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 grudnia 2009 11:53

    Wygladaja bardzo smakowicie. :_)

    Niemniej jednak, zastanawia mnie sad ten znakomity brazowo-karmelowy kolor ? ?? ???
    Jesli to tylko od samego smazenia, gratuluje wyczucia czasu i natezenia efektu konsumpcyjnego w jego efekcie.

    Smacznego ciamkania :_)
    Nie ma co na zeby przy tym uwazac, bo przeciez kosci juz wyskubane.

    Pozdrawiam.

    autor kargul

  • dodano: 16 sierpnia 2009 20:17

    dzisiaj jadłam Twoje żeberka, smaczne są :)

    autor elka

  • dodano: 15 sierpnia 2009 8:57

    Elko:)
    Oczywiscie ,że można. Ja wsziększość mięs przygotowuje na dzień poprzedzający imprezę:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 15 sierpnia 2009 8:45

    można te udka zrobić dzień wcześniej przed impreza?

    autor elka

  • dodano: 09 marca 2009 18:42

    było bardzo dobre

    autor kot

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 122 818  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl