Bloog Wirtualna Polska
Są 1 243 682 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Rogaliki z orzechami

środa, 09 kwietnia 2008 19:13
Skocz do komentarzy

 

Rogale z orzechami

 

Rogaliki z nadzieniem orzechowym należą do moich ulubionych...

a fakt ,iż jestem z wielkopolski dodatkowo o tym świadczy, bo jak wiadomo w moich okolicach znana jest tradycja wypieku rogali marcinskich.

Co prawda moje rogale nie są typowo rogalami marcinskimi, gdyż są nadziewane tylko orzechami, a te oryginalne prócz orzechów mają w sobie również biały mak i migdały....ale zapewniam was ,że smakują równie wyśmienicie.

Z podanego przepisu wyszło mi 17 rogali.

 

 

 

Składniki na ciasto drożdżowe:.

Ciasto drożdżowe wykonałam z przepisu na drożdżówki  

 - 0,5 kg - 0,6  kg mąki

  - 0,5 kostki drożdży (50g)

  - 1 jajko

  - 6 łyżek cukru

  - szczypta soli

  - 1 szklanka mleka

  - 2-3 łyżki wody

 -  3 łyżki masła roztopionego

 

  Wykonanie: 

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoiją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek.  

 

Składniki nadzienia:

Przepis na nadzienie pochodzi od Elys

 - 30 dkg posiekanych  orzechów włoskich ( ja orzechy zmieliłam w maszynce)

 - 0,5 szkl cukru

 - 1 szkl bułki tartej

 - 1 łyżka miodu płynnego

 - 1 łyżka rumu lub olejku rumowego max 0,5 buteleczki.

 - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

 - 1/3 łyżeczki cynamonu

 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego

 

Wykonanie nadzienia:

Orzechy wymieszać w dużej misce z płynnym miodem, cukrem, skórką z cytryny, bułką tartą, rumem, cynamonem i cukrem wanilinowym.

Do powstałej masy wlać od 0,5 szkl do 1 szkl wody ( uważając aby masa nie  zrobiła się rzadka)

Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita gęsta masa.

 

Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać trójkąty, na każdy trójkąt nakładać nadzienie.

Zwijanie rogala zaczynamy od podstawy, aż po sam szczyt.

Zwinięte rogaliki wyłożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę i poczekać ok. 20 min do wyrośniecia.

Po tym czasie posmarować każdego rogala roztrzepanym żółtkiem i wstawic do piekarnikia .

Piec ok. 15 min w temp. 180 stopni C.

Po wystudzeniu, polukrować i posypac pokrojonymi orzechami.

Smacznego !

 

Dla smakoszy czekolady :) 
Zamiast masy orzechowej , do rogali możemy dodać  nutellę, takie rogale smakują równie pysznie jak z masą orzechową :)

  

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 10 listopada 2010 22:44

    hm...upiekłam dziś, w przeddzień św.Marcina, przepis prosty, zapach w całym domu obłędny, no i pychota że do jutra pewnie nic nie zostanie:)

    autor dorotaibasia

  • dodano: 30 października 2010 14:43

    Rogaliki przepyszne :) Dziękuję za przepis

    http://seventhheaven.blox.pl/2010/10/Rogale-z-orzechami.html

    autor Carmellina

    blog: seventhheaven.blox.pl

  • dodano: 02 marca 2010 12:35

    Kuchareczko - jesteś niesamowita, co stwierdził również mój mąż, który rozwija swój talent kulinarny dzięki Twoim przepisom;) Rogaliki wyszły pyyyyyyszne. Dodaliśmy jakieś 200g mąki więcej (różnica pewnie związana jest z wilgotnością mąki). Pozostałe przepisy które przetestowaliśmy sa idealne!!!

    autor schimmer

  • dodano: 08 stycznia 2010 19:30

    robiłam takie rogaliki ale w formie pasztecików ,pyszota tylko ze bez cukru

    autor anecia123456

    blog: 1975

  • dodano: 04 października 2009 22:33

    Zgodnie z zapowiedziami upiekłam w sobote rogaliki wg Twojego przepisu :) Wyszły pyszne! Jako nadzienie dałam domową nutellę ze śliwek (taki czeko-dżem, powidła śliwkowe z cukrem i kakao ;))
    Chciałabym tylko umiec zwijac rogale tak ładnie jak Ty to robisz hehe ;) Ale będw ćwiczyć, by dojśc do wprawy :) Wielkie dzięki za ten przepis! mam jeszcze pytanie: czy próbowałaś robić wg tego przepisu (oczywiście dajac cukier tylko do zaczynu) paszteciki na słono np. z grzybami lub kapustą? Jestem ciekawa jakie by wyszły :) Pozdrawiam!

    autor Kasia

  • dodano: 06 maja 2009 20:11

    Hanko:)
    Bardzo się cieszę ,że moja strona przypadła Ci do gustu:) Pozdrawiam serdecznie:).

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 05 maja 2009 22:03

    Rewelacyjne rogaliki, mniam mniam! Oprócz z orzechami zrobiłam kilka z konfiturą z wiśni, pycha! Dziękuję za rewelacyjny przepis na rogalikowe ciasto drożdżowe - do tej pory robiłam rogale "drożdżowo-kruche", ale były zbyt tłuste (zawierały margarynę i śmietanę), a ten przepis jest wyśmienity - można obiadać się uwielbianymi rogalami...z nieco mniejszymi wyrzutami sumienia ;-)
    Na tego bloga trafiłam przypadkowo (nie jestem miłośniczką blogów), ale już wiem, że będę go często odwiedzać i wypróbowywać kolejne przepisy.
    To bardzo fajny pomysł na prowadzenie "zeszytu ze sprawdzonymi przepisami"(jaki zapewne każda gosposia posiada) w formie internetowego bloga. Pozdrawiam.

    autor Hanka

  • dodano: 08 października 2008 8:27

    Wedelko :)
    Jest mi ogromnie miło ,że smakowa ci to nadzienie Ja równiez byłam nim zachwycona, smakiem powala na kolana ;)
    Dziękuje za odwiedziny i gorąco Cię pozdrawim :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 października 2008 19:21

    Witam. Robiac niedawno rogaliki wykorzystałam Twój przepis na nadzienie orzechowe i jestem nim zachwycona. Bardzo, bardzo smaczne.Pozdrawiam ciepło :)

    autor wedelka

    blog: www.kuchennewzlotyiupadki.blox.pl

  • dodano: 13 kwietnia 2008 21:14

    Casiu , dziękuje faktycznie masa z orzechów wygląda i smakuje bosko :)

    Olu wbrew pozorom, rogale robi sie szybko, długo czeka sie jedynie na wyrośnięcie ciasta, no ale wtedy odpoczywasz :).

    Spływaj1 dzięki za miłe słowa :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 13 kwietnia 2008 19:10

    Olu :)
    Ja lukier robię na oko, mniej wiecej tak:
    - 3/4 kubka cukru pudru
    - kilka kropel aromatu cytrynowego
    - odrobinka wody zagotowanej gorącej
    wszystko mieszam dadając po troszku wodu, aby cukier zrobił sie gęsty i lejący i zaraz polewam babę.
    A babka przeważnie podczas pieczenia pęka, ale tym się nie przejmuj, bo tak to jest z tymi babkami :)
    pozdrawiam:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 13 kwietnia 2008 16:26

    SOS! Jak się robi lukier, taki jak na Twojej babce?
    Użyłam za małej formy do pieczenia i moja babka mocno wybujała w górę, a potem pękła wzdłuż. Nawet fajnie wygląda :) Piekłam prawie godzinę z termoobiegiem - pewnie z powodu nieodpowiedniej formy.

    autor ola.cruz

    blog: kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 13 kwietnia 2008 13:48

    Pięknie wyglądają te rogaliki. Szkoda tylko, że pracy przy nich sporo. Podziwiam Cię, że podejmujesz takie skomplikowane wyzwania !
    Właśnie piekę Babkę dziecinnie prostą, którą znalazłam kiedyś u Ciebie. Jednak dodałam aromat cytrynowy, nie sok z cytryny, bo nie wiedziałam, czy ciasto nie stanie się zbyt rzadkie. Jak opanuję wersję z aromatem, to może spróbuję z sokiem z cytryny :)
    Pozdrowienia

    autor ola.cruz

    blog: kuchniaolicruz.bloog.pl

  • dodano: 12 kwietnia 2008 11:57

    Ale cudeńka! Ta masa z orzechów wygląda rewelacyjnie!!!!!!!!

    autor casiapaw

    blog: dodajiwymieszaj.blox.pl

  • dodano: 11 kwietnia 2008 23:21

    Impresja na temat rogali marcińskich wygląda smakowicie. Chyba upieczemy...mniaaammm

    A jeśli masz ochotę wziąć udział w kulinarnej przygodzie to serdecznie zapraszamy do nas:)
    www.splywaj.bloog.pl

    autor splywaj1

    blog: www.splywaj.bloog.pl

  • dodano: 11 kwietnia 2008 19:09

    Alinero dziekuje :)

    autor kuchareczka58

  • dodano: 11 kwietnia 2008 15:14

    Wow! Ale pięknie i apetycznie wyglądają!!:)

    autor Alinerka

  • dodano: 10 kwietnia 2008 18:21

    Dziękuje Majano :)
    Bardzo się cieszę, że tak Ci się spodobały.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 10 kwietnia 2008 11:04

    Kuchareczko, one są cudne!!! Na swietego Marcina szukalam przepisu na marcinskie rogale, niestety nigdzie nie znalazlam. Twje rogale bardzo mi odpowiadaja i moga byc z powodzeniem marcinskimi , to nic, ze mają inne nadzienie. Sa przepiekne! :)
    Na pewno je zrobie, moze juz niedlugo.
    Pozdrawiam.

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 09 kwietnia 2008 19:52

    hmmmmm...bardzo smaczne ;)

    autor kuchareczka58

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 631 969  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl