Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 117 656 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zupa gulaszowa

piątek, 04 kwietnia 2008 18:09
Skocz do komentarzy

 

Zupa gulaszowa 


Zupa gulaszowa należy do moich ulubionych zup...najlepiej smakuje wtedy ,gdy ma w sobie dużo mięsa i papryki a poprzez obfitość składników ,jest naturalnie gęsta ...no i oczywiście ma ten niepowtarzalny pikantny smak, który świetnie potrafi nas rozgrzać zwłaszcza w chłodniejsze dni .

Przeglądałam mnóstwo przepisów na tę pyszną zupę, jednak przepis  Moesshy , najbardziej przypadł mi do gustu .

UWAGA!!!! co istotne, przepis został przeze mnie zmodyfikowany tak, aby spostać moim i mojej rodziny smakom. Dlatego nie dziwcie się, jeżeli dobór i ilość składników w "Mojej Zupie", odbiega od oryginału....i nie przypomina zupy gulaszowej , którą jakaś Maryśka czy Franek  jadł na wycieczce na Węgrzech albo w węgierskiej restauracji ;))

  

Na zdjęciu zupa bez lanych klusek:)


Składniki :

 - 3 litry wody 
 - około 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego ( ja użyłam schabu)

 - papryka ( 1 żółta , 2 czerwone, 1 zielone)

 - 1 kg cebuli ( dałam 3 duże cebule)

 - 1 kg ziemniaków ( dałam nieco mniej)

 - papryczka chilli

 - 1 mały słoik koncentratu pomidorowego

 - 2-3 ząbki czosnku

 - 1 -2  kostki rosołowe

 - 1 marchewka

 - 1 pietruszka

 - 1 por

 - 2 puszki pomidorów w całości ( ja daje pomidory ze słoika bez skór, domowej roboty) 
 - 2 liście laurowe

 - ziele angielskie

 - papryka w proszku ostra

 - sól, pieprz, cukier, jarzynka

 - garść szczypiorku

 - garść zielonej pietruszki

 

 

Lane kluseczki: (jak ktoś nie lubi może z nich zrezygnować)
 
- 2 jajka

 - kilka łyżek mąki


Wykonanie:
 


Mięso oczyszczamy z błon i  kroimy w kostkę , podsmażamy na patelni a następnie wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Zbieramy szum.

Gdy woda z mięsem się wyszumuje, wrzucamy kostki rosołowe, listek laurowy , ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, pora pokrojonego w prążki oraz podsmażoną cebulę .

Całość podgotowujemy.

Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.

Po ok. 10 minutach, wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotujemy.

Gdy warzywa są już miekkie ,dodajemy  pomidory  z puszki pokrojone w kostkę i pozostałą zalewę pomidorową.

 Następnie paprykę chilli pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy .

Całość gotujemy jeszcze około 10 minut i zupa jest gotowa.

Na koniec dodajemy szczypior i natkę pietruszki.


Moje uwagi:

Jeżeli chcemy otrzymac jeszcze gęstszą zupę , należy dodać do niej odrobinę śmietanki wymieszanej z mąką.( ja z tego rezygnuję)

Innym sposobem zagęszczenia zupy jest dodanie lanych klusek,( jeżeli ktoś nie lubi to może je pominąć). 
Ostatnio do zupki dodałam słoik papryki konserwowej, która dodała zupie jeszcze lepszego smaku.


Lane kluski:

Do 2 jaj dodałam tyle mąki aby powstałą gęsta lecz lejąca masa , wszystko roztarłam łyżeczką w kubeczku na jednolitą masę, a następnie wlewałam wąską strużką do wrzącej , gotującej się zupy .Chwilkę jeszcze gotowałam, mieszając . 

Smacznego!


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 30 czerwca 2011 15:52

    heh troche sie krepuje, same kobiety sie tu wypowiadaja :P zrobilas mi smaka, skorzystam z przepisu na bank :)

    autor Arek

  • dodano: 02 maja 2011 9:54

    pyszna...! zrobiłam z połowy porcji ale i tak mi wyszedł wielgaśny gar...pomyślałam, że przez tydzień tego nie zjemy... a tu ledwo mi wystarczyło na następny dzień.... sama wciągnęłam pół garnka. Zupa rewelacyjna...

    autor Silvia_pl

  • dodano: 29 marca 2011 12:30

    Ja również uwielbiam zupę gulaszową, która razem z pomidorówką wypełnia moje obiady. Mogłabym je jeść codziennie

    autor Kucharka28

    blog: www.przepisy4u.blox.pl

  • dodano: 17 lutego 2011 13:08

    Dałem troszkę konserwowej papryki(własnej roboty) i konserwowego pomidora.Pominąłem też ziemniaki,które już po pierwszym zupy odgrzaniu są paskudne.Wystarczyło każdego warzywka dodać sztukę więcej i zupka nic nie straciła.Pyszna.

    autor domoking

  • dodano: 08 stycznia 2011 21:09

    Zupka jest pyszna, właśnie skończyłam ją gotować. Zamiast papryczki chili dodałam jalapeno ze słoiczka - super pikantny smak. Pozdrawiam

    autor Kasia

  • dodano: 05 stycznia 2011 23:17

    Hej! ja gotuję już kolejny raz i gorąco POLECAM!!!
    megan

    autor formela81

  • dodano: 05 stycznia 2011 23:16

    Hej, ja gotuję już kolejny raz i gorąco POLECAM!!!

    autor formela81

  • dodano: 04 stycznia 2011 13:49

    Właśnie zrobiłam tę zupę i mój teść wsuwa już drugą miskę...pycha!

    autor ANia

  • dodano: 22 listopada 2010 15:47

    zupa pyszna

    autor magda

  • dodano: 14 listopada 2010 12:38

    Ja robię to zupkę na łagodno, bez chili i też jest super:)

    autor viola

  • dodano: 07 listopada 2010 16:39

    Ja daję jeszcze fasolę czerwoną

    autor igła52

  • dodano: 06 listopada 2010 14:51

    Zupa wyszła bardzo smaczna! Robiłam ją po raz pierwszy. Wszystkim bardzo smakowała

    autor Frezja 0312

  • dodano: 29 października 2010 17:19

    Basiu:)
    Zdecydowanie w restauracjach wszystko smakuje o niebo lepiej ;)))

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 października 2010 20:01

    Nie wiem co wam w niej smakuje,moim zdaniem wstretna pomidorowo-paprykowa,smak miesa zupelnie niewyczuwalny przez te papryke. Jadlam zupe gulaszowa w wielu restauracjach-ta jej zupelnie nie przypomina

    autor Basia

  • dodano: 03 października 2010 17:11

    ja robiłem na gulaszu, co został z obiadu, polecam, rewelka

    autor ego

  • dodano: 23 września 2010 15:05

    Hejka:-) Tez robiłam pierwszy raz i .... zupka super. Polecam wszystkim. Smacznego.

    autor galoczka

    blog: Zupa gulaszowa

  • dodano: 07 września 2010 18:04

    Witam,
    Zupa super, genialna! Polecam wszystkim -robilam pierszwy raz i wszysko się udało. PS. Ilość skladnikow, ktore Pani podała muszą dać niezły garnek-ja zmniejszyłam wszystko na 1/3 a i tak jedliśmy z mężem 2 dni :) Ale pychotka niesamowita :). Dodałam tylko od siebie kilka pieczarek i zrezygnowalam z ketchupu i koncentratu pomidorowego ( dodałam tylko pomidory w puszce)

    autor aga

    blog: aga

  • dodano: 05 września 2010 23:04

    na necie znalazlam kilka przepisow na gulaszowa,ten wydal mi sie najciekawszy:)nie pomylilam sie zupa wyszla rewelacyjna dziekuje za pyszny niedzielny obiad!!!!!!:)jedyna rzecza ktorej nie zrozumialam to kostki rosolowe-z poczatku z rozpedu dalam drobiowe ale za drugim razem zamienilam je na MIESNE i bylo duzo lepiej:)no i troche ostra musi byc ale z ta iloscia chilli ,ktora jest w przepiscie dla mnie jest za ostra.przepis rewelacyjny!dziekuje:)

    autor aska

  • dodano: 29 lipca 2010 8:54

    ZUPA PYCHOTA

    autor anna

  • dodano: 27 maja 2010 12:08

    podstawą są mięska mieszane z wołowiny i wieprzowiny, marchewka też bywa, kluski lane również, ostatnio /kilka dni temu/ jadłam w Budapeszcie zupkę gulaszową z zacierkami i ziemniakami. Ale grunt to dużo papryki.

    autor zuzia

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 129 178  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl