Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 111 412 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Drożdżówki z dżemem, makiem ,serem

czwartek, 03 kwietnia 2008 13:44
Skocz do komentarzy

 

Drożdżówki 
 

Przepis na drożdżówki to  moja delikatna modyfikacja  przepisu na Chałkę .

Bardzo łatwo się je robi, troszkę dłużej czeka na wyrośnięcie ciasta.  Drożdżówki możemy wykonać  z białym serem, z makiem lub z dżemem. Te dzisiejsze są z dżemem truskawkowym,  ale powiem wam ,że z makiem i serkiem były równie pyszne jak te, przedstwione poniżej.

Z podanego przeze mnie przepisu, wyszło mi 8 dużych drożdżówek.

 

 

 

 

Składniki: 

 - 0,5 kg - 0,6  kg mąki

 - 0,5 kostki drożdży

 - 1 jajko

 - 6 łyżek cukru

 - szczypta soli

 - 1 szklanka mleka

 - 2-3 łyżki wody

- 3 łyżki masła roztopionego

 - żółtko do posmarowania drożdżówek

 

Wykonanie: 

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoiją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść i rozwałkować na cienki placek.

Wycinać 8 figur w kształcie dużej litery T. Każdą figurę posmarować dżemem lub serem lub makem i każdy bok litery T zwinąć do środka. 

Tak przygotowane drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 min.

 

 

Po 20 minutach , posmarować roztrzeppanym żółtkiem i wstawić do piekarnika na 20 min, w 180 stopniach C.

Po upieczeniu, gdy lekko przestygną polukrować .

Smacznego!

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 24 listopada 2010 12:12

    Julko:)
    Ciasto drożdżowe po wyrobieniu, zawsze należy pozostawić do wyrośniecia np. w misce nakryte ściereczką.
    Nie umieszczaj ciasta w piekarniku ,wystarczy cieplejsze miejsce np.przy kaloryferze.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 listopada 2010 19:01

    hej;)
    NA imie mam julka i nie wiem jak to zrobić bo tu pisze że:Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia:JAK?czy w piekarniku czy jak?
    pozdrawiam:)julia:)

    autor jula

    blog: nie posiadam

  • dodano: 29 października 2010 17:02

    Gabik:)
    U mnie w sklepie drożdże występuja tylko w jednej postaci : kostki 100g.
    Do ciasta używam 50g :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 października 2010 21:29

    a tych drozdzy ile ma byc pol kostki ale malej kostki czy duzej ?

    autor Gabika

  • dodano: 27 września 2010 9:16

    Aneto:)
    Z nadzieniem nie można przesadzać, bo zawsze może wypłynąć, zwłaszcza jeżeli ciasto zwijamy jak drożdżówkę...taki już jego urok ;).

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 22 września 2010 19:42

    Ciasto przepyszne, zrobiłam z nutellą, trochę rogalików i ala bułeczki, ale mam jeden problem, otóż wypływa mi nadzienie i nie wiem dlaczego. Podejrzewam, że może robię za cienkie ciasto, bo nadzienia nie daję dużo. Proszę o poradę, jeśli takowa jest :)

    autor Aneta

  • dodano: 27 lipca 2010 12:03

    Aby nie czekac na wyrosnięcie drożdży,wystarczy wstawić miseczke z zaczynem lub ciasto do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50st przy otwartych drzwiczkach
    Ciasto wyrośnie w ciągu kilku minut !!!!!!
    Dotyczy to wszelkich wypieków z drożdżami

    autor Roma

  • dodano: 21 lipca 2010 22:20

    Jaki wspaniały i przepyszny jest Twój blog!
    Znalazłam go przypadkiem a oglądam już chyba 3 godziny i nie mogę się oderwać!

    Kilka przepisów sobie wydrukowałam do zrobienia.
    Piekę dużo różnych ciast drożdżowych i chlebów ale nigdy nie wiedziałam jak zrobić klasyczne polskie drożdżówki (jeśli chodzi o kształt) i Twój "trick" z wycinaniem ich w kształcie litery T jest bardzo pomysłowy - do niedługiego wypróbowania.

    Pozdrawiam serdecznie, kuchennie i gratulacje za tak wspaniały blog!!!
    Ewa

    autor jarzebina

  • dodano: 26 lutego 2010 18:31

    super przepis przepyszne drożdżówki i łatwe

    autor iwa290

  • dodano: 26 lutego 2010 13:54

    bułeczki rewelacja bardzo polecam prosty przepis i ja nie bardzo lubię robic drożdżowego a wyszło wyśmienite polecam bardzo!!!!!!! :)))

    autor iwa290

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 12 lutego 2010 22:14

    wyszły super. ja przełożyłam je dżemem truskawkowym i jabłkami prażonymi... pyszności;) polecam

    autor lemka12

  • dodano: 15 listopada 2008 9:30

    Kuchcik :)
    Witaj zapewne pomyliłaś mnie z moją blogowa koleżanką , która posługuje się równiez nickiem kuchareczki ;) z tym ,że ja jestem kuchareczka58:)
    A mieszkam w samym centrum Wielkopolski:)
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 15 listopada 2008 1:49

    A czy Kuchareczka to mieszka w Lumeah
    jaka make używasz no bo te australijskie nie sa takie jakościowo jak polskie

    sasiadka z Woodbine

    autor Kuchcik

  • dodano: 19 kwietnia 2008 20:29

    Moniulko ciesze się ogromnie że wszystkim smakowały :)
    A z założeniem bloga to całkiem fajny pomysł ,chętnie wypatrzę jakiś przepisik no i z przyjemnością będe śledzić Twoje kulinarne dokonania:)
    pozdarwiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 19 kwietnia 2008 14:10

    pyszności :) właśnie zrobiłam xP chyba założe sobie tu bloga i będę wklejać swoje dzieła :D jestem zachwycona! i moja cała familia też xP mniaaam! xD

    autor Moniulka

  • dodano: 09 kwietnia 2008 15:04

    Majano oczywiście miałam napisać ,że pomysł Twojego synka z nutella bardzo mi sie spodobał :)
    A co do nadzienia, to zgadzam sie z tobą w 100%, można z nim fantazjować do woli

    autor kuchareczka58

  • dodano: 09 kwietnia 2008 10:53

    Kuchareczko, dziekuje :) Ta nutella to był pomysł mojego synka :) Mysle,ze mozna pofantazjowac z nadzieniem drożdżowek, zawsze cos ciekawego i smacznego wyjdzie i na pewno innego, niz takie kupione w sklepie. Pozdrawiam.

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 08 kwietnia 2008 17:45

    Majano, oglądałam...oglądałam , wyglądają apetycznie :) no i muszę stwierdzić ,że miałaś świetny pomysł ,aby dodać do nich nutellę.

    autor kuchareczka58

  • dodano: 08 kwietnia 2008 11:45

    Kuchareczko, zrobilam te drozdzowki! :) Zapraszam do mnie do obejrzenia :) Zrobilam troszke mniejsze i wyszlo mi ich wiecej, ale jakie smaczne!!! Dziekuje za przepis :)
    Majana

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 04 kwietnia 2008 10:57

    Majano polecam szczerze, bo są takie dobre , lepsze niż z piekarni. Mnie osobiście najbardziej smakowały z makiem....:)

    autor kuchareczka58

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 948 192  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl