Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 125 620 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą

środa, 26 marca 2008 13:45
Skocz do komentarzy

 

Drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą 

Wg przepisu Casipaw. 

Bardzo przypadło mi do gustu to danie....uwielbiam drób i wprost przepadam za szpinakiem i fetą.

Roladka jest delikatna ma pyszne nadzienie...wprost "tryska zdrowiem" . Bo jak wiadomo, mięso drobiowe jest dietetyczne a w połączeniu ze szpinakiem , tworzy bombę witaminową, świetne danie dla tych którzy dbają o zdrowe odżywianie ( pomimo, iż mięsko jest smażone ) . Polecam.  

 

 

 

 

  

Składniki:

 

 - 1 podwójna pierś z kurczaka

 - 200g mrożonego szpinaku

 - 100g fety

 - 2 łyżki śmietanki 18%

 - 1 łyżka masła

 - ząbek czosnku

 - sól , pieprz

 

Wykonanie:

 

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy na pół i rozbijamy tłuczkiem na cienki placek, uważając aby nie podziurawić mięska.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, wszysko dusimy, aż do wyparowania wody, następnie dodoajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokruszoną fetę.

Mieszamy doprawiamy pieprzem , na koniec dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy  i jeszcze chwilkę dusimy.

Na rozbite mięsko wykładamy farsz szpinakowy, mięsko zwijamy w roladkę, możemy sobie pomóc :związują z kilku stron nitką.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki kilka minut z dwóch stron, aby mięsko ładnie się zarumieniło .

Smacznego!

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 15 stycznia 2011 12:53

    Roladki są pycha :)))

    autor openidţozuzanna33ţhttp://openid.wp.pl/ozuzanna33

  • dodano: 20 grudnia 2010 17:50

    zbyt rzadki szpinak po prostu mocniej
    odparuj,smacznego

    autor anka

  • dodano: 29 października 2010 17:40

    Początkująca:)
    Ja zdecydowanie wybieram własną wersję przygotowania roladek,
    dania typu..."Pomysł na..." staram sie omijać szerokim łukiem.
    Zamiast niepotrzebie trwonić pieniądze na tzw. "Pomysły" wystarczy kupić rękaw do pieczenia tj folia z metra , w której podobnie można zapiekać mięso.
    Kilka metrów takiej foli, kosztuje tyle co taki jeden "Pomysł...", a starczy na kilka obiadów pieczonych w piekarniku a i przyprawy użyte do mięsa daje własne i wiadomego pochodzenia a nie z dodatkiem E jak te w "Pomysłach..." ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 15 października 2010 22:02

    Ja nie smażyłam, tylko zrobiłam korzystając z "Pomysł na" z woreczkiem, takie z czosnkiem i ziołami. Roladki przygotowane z farszem dałam do tego woreczka i do piekarnika. Też pycha! mniej kalorii niż smażone, no i wygodniejsze w przygotowaniu, więc dla zabieganych/leniwych :-)

    autor początkujący

  • dodano: 16 lipca 2010 10:50

    Emi:)
    Pewnie można pokusić się o takie zmiany, ale to już bedzie zupełnie ina potrawa:)
    Na pierś z kurczaka w cieście francuskim z dodatkiem boczku mam przepis o tu:
    http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3046515,title,Kurczak-w-ciescie-francuskim,index.html

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 15 lipca 2010 16:45

    Witam! czy zamiast smietany 18% mozna dodac 12%? i czy mozna dodać podsmazony boczek do farszu i upiec razem z ciastem francuskim? bedzie to pasowac? jak myslicie? :)

    autor emi

  • dodano: 10 lipca 2010 23:26

    podoba mi się ten przepis , wypróbuję na pewno..

    autor wiscontino

  • dodano: 01 czerwca 2010 12:24

    Mam pytanie: czy panierujesz roladki, czy takie "gołe" wrzucasz na patelnię?;-)

    autor agata

  • dodano: 24 maja 2010 22:48

    Właśnie zrobiłam roladki, proporcje trochę na oko, bo miałam 4 filety z kurczaka. Ale REWELACJA wyszła:))) błysk w oku męża bezcenne ;)) Dziękuję za przepis, pomysł z fetą jest genialny!

    autor gonsiorka

  • dodano: 28 marca 2010 16:27

    Dziś po raz kolejny zrobiliśmy roladki.
    Przepyszne, dziękujemy za przepis!

    autor a&a

  • dodano: 28 marca 2010 16:26

    Dziś po raz kolejny zrobiliśmy roladki.
    Przepyszne, dziękujemy za przepis!

    autor a&a

  • dodano: 05 lutego 2010 21:56

    coś przepysznego ! dziękuję i polecam wszystkim :) jedyny minus jest taki ,że dużo miałam zmywania ale warto było :D

    autor kofeina

  • dodano: 04 lutego 2010 12:04

    REWELACJA - ŻONA BYŁA ZACHWYCONA -EKSTRA DANIE DLA TYCH CO MAJĄ PROBLEMY Z NIEDOBOREM ŻELAZA - GORĄCO POLECAM!!! SMACZNE, PALCE LIZAĆ!!

    autor jacek_kowalski

  • dodano: 27 stycznia 2010 23:22

    Roladki palce lizać, mąż mój powiedział, że nigdy nie jadł piersi z kurczaka w tak znakomitym wydaniu :) POLECAM GORĄCO :)

    autor batulag

  • dodano: 29 grudnia 2009 14:32

    pycha!!!!!!!!!!!!!

    autor mika

  • dodano: 28 listopada 2009 10:22

    Ei88:)
    Jeżeli farsz wyszedł za rzadki to znaczy, że musisz dłużej gotować szpinak, aby cała woda w nim zawarta odparowała. Po dodaniu fety krótko trzymaj na gazie. Najlepiej używać szpinaku w liściach, nie rozrobnionego.Pozdrawiam.

    Inko:), Agnieszko:)Misuro:)
    Bardzo się cieszę że i Wam te roladki smakują:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 listopada 2009 15:08

    a mnie farsz wyszedł za rzadki ;-( co zrobić...? teraz użyje go osobno jako dodatek do kotletów... ale chce spróbowac tych roladek :( robiłam porcję na 4 os czyli wszystko jak w przepisie x 2... w smaku pychotka tylko wszystko mi sie wylało z roladek :(

    autor eli88

  • dodano: 13 listopada 2009 15:41

    lece po szpinak :)))))) juz palce zaczynam lizac :)

    autor misura

  • dodano: 22 sierpnia 2009 20:32

    kuchareczko zrobiłam przed chwilą roladki PALCE LIZAĆ to za mało powiedziane. Świetny przepis.

    autor agnieszka

  • dodano: 15 czerwca 2009 11:25

    własnie dzis zamierzam zrobic te roladki juz mi slinka cieknie :)
    uwielbiam fete i szpinak takze danie trafione :) dobrze ze je odkrylam :)

    autor inka

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 345 391  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl