Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 242 888 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

seromakowiec , seromak

wtorek, 25 marca 2008 19:16
Skocz do komentarzy

 

Seromak        
 

Seromak, seromakowiec lub sernik z makiem , nie wiem która nazwa jest prawidłowa, ale wiem, że takie połączenia w efekcie końcowym da nam pyszne ciasto, o pięknym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku.

Właśnie swym wyglądem  sieje tu i uwdzie zdziwienia gośći....biel masy serowej był dla mnie czymś wyjatkowym, do tej pory nie spotkałam na swej drodze sernika, który po upieczeniu w piekarniku, pozostałby taki  biały.

Dla mnie jest to jedno z tych ciast idealnych  , na wyjątkowe okazje.  

Smakował wyśmienicie...nie zdążyłam zrobić zdjecia całości, gdyż bardzo szybko został pokrojony na kawałki i spałaszowany.
Przepis podpatrzony od dorotus76

 

 

 

Składniki na spód:

 - 1,5 szkl. mąki

 - 1/2 szkl. cukru pudru

 - 125 g masła

 - 1 żółtko

 

Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45x 40 cm ( najwieksza blach) . Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190 stopni C przez 15-20 min.

 

Składniki na masę makową:

 - 4 i 2/3 szklanki maku

 - 1 i  1/4 szklanki cukru pudru

 - 100g rodzynek

 - 100g posiekanych orzechów włoskich

 - 4 jajka (osobno białka i żółtka)

 - 2 łyżki bułki tartej

 - olejek migdałowy

 

Mak sparzyć, odsączyć, dwukrotnie zmielić. Utrzć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

 

Składniki na masę serową:

 - 1,2 kg tłustego twarogu lub półtłustego zmielonego dwukrotnie. ( nie może być kwaśny)

 - 1,5 szkl. cukru pudru

 - 150 g miękkiego masła

 - 5 jaj ( osobno białka i żółtka)

 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 - skórka pomarańczowa

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę.

Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.

Piec około 60 min w tem. 175 stopni C ( od góry przykryć folią aluminiową, by sernik nie spiekł się i pozostał biały)

Po upieczeniu schłodzić.

Wierzch serniki udekorować wg  upodobań .

Smacznego!

 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 marca 2013 12:10

    Ehh..od godziny już szukam informacji na ten temat. A tu proszę najlepsze źródło jest, tylko porządnie zakopane w Googlu.

    autor Włodzimierz

    blog: http://www.inwestujwludzi.pl/

  • dodano: 04 stycznia 2011 0:27

    Absolutnie genialny przepis! Ciasto przepyszne!!!!!!!!!

    autor marsisuper

  • dodano: 30 grudnia 2009 20:13

    mmm.... piękniuchny!:) dobrze, że robiłam na święta, bo bym pewnie popełniła tę smakowitość;)

    autor ilka_86

    blog: ilonkowo.blox.pl

  • dodano: 29 marca 2008 23:33

    Agnes :)
    nie spotkałam się z taką nazwą, być może tak się nazywa, ale mnie o tym nie wiadomo :)
    pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

  • dodano: 29 marca 2008 23:20

    Czy to ciasto nosi też nazwę szogun?

    autor agnes1311

  • dodano: 26 marca 2008 13:59

    Dziękuje majano:)

    autor kuchareczka58

  • dodano: 26 marca 2008 11:09

    Piekny Ci wyszedl ten seromak! :)

    autor majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 628 093  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl