Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 132 566 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Szynka z szynkowara

piątek, 21 marca 2008 19:03
Skocz do komentarzy

 

Szynka z szynkowara 

Przepis pochodzi z instrukcji użytkowania dołączonej do szynkowara.

 

Szynka domowej produkcji z szynkowara...to wspaniałe rozwiązanie dla tych , którzy mają dosyć  nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie, niewiadomego pochodzenia.

Produkcja tej szyneczki nie nastręczy nam kłopoptu, ponieważ jest banalnie prosta, a sama szyneczka jest przepyszna , soczysta, pachnąca  ...ponieważ  nie zawiera konserwantów, sztucznych dodatków ... w smaku niepowtarzalna !



 

 

Składniki:

 

 - 0,90 kg szynki lub łopatki

 - 25 g soli peklowej

 - 2 ząbki czosnku  ( jeżeli ktoś nie lubi nie musi dodawać)

 - 1 łyżeczka majeranku

 - 1 łyżeczka żelatyny

 - 1 łyżeczka cukru pudru

 - 0,1 litra wody

 

Wykonanie:

 

  1. Mięso oczyszczamy z błon,  kroimy na mniejsze kawałeczki  (aby łatwiej nam było upchać je w szynkowarze), następnie każdy kawałek lekko  ubijamy tłuczkiem i wsypujemy 25 g soli pekolowej. Wszystko dokładnie dłuższą chwilkę mieszamy- ugniatamy, zawijamy w worek i wstawiamy na 3-4 godz. do lodówki.

 


 

 

 

   2. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy do niego 0,1 litra wody z płaską łyżeczką cukru pudru, dokładnie mieszamy, dosypujemy łyżeczkę żelatyny, nadal mieszamy, dodajemy majerankę i wyciśnięty czosnek i wszystko mieszamy.

   Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy ( ja używam zwykłych woreczków śniadaniowych) i do środka ciasno układamy mięsko, staramy się nie pozostawiać w środku powietrza. Kiedy mięsko jest już w środku ,zawiajamy końcówkę woreczka, nakładamy metalowy talerzyk , przycisk i sprężynę, przykręcamy zaworek. Tak przygotowane mięso wkładamy na 2 doby do lodówki.

 

 

  3. Po tym czasie wykładamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą, tak aby woda była 3-4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowarki i parzymy 2 godziny w temp. 80 stopni C.

 4. Po 2 godzinach wykładamy szynkowar  do zimnej wody w celu ochłodzenia, a potem jeszcze przez noc trzymamy w lodówce.

 

Smacznego! 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 12 stycznia 2011 9:36

    zrobiłam wczoraj i wyszła przepyszna

    autor Nowa

  • dodano: 10 września 2010 14:42

    Czym można zastąpić szynkowar. Nie mam takiego urządzenia.

    autor aga

  • dodano: 28 sierpnia 2010 12:46

    Trochę jak przysmak śniadaniowy nie jak szynka smakuje, ale dobre i tyle pysznej galaretki wyszło:)

    autor paproszek

    blog: paproszkowe.smaki@blogspot.pl

  • dodano: 03 maja 2010 17:51

    1godz wystarcza ,po 2 godz dla mnie jest za suche

    autor mak

  • dodano: 19 stycznia 2010 23:55

    O... ja też testowałem ten przepis kilkukrotnie :-). Po prostu tak mi wychodzi z czytelnictwa innych - czystko wędliniarskich - przepisów. Ale po raz kolejny napełniam szynkowar :-)

    autor B.

  • dodano: 23 grudnia 2009 22:39

    B:)
    Wedlug instrukcji są 2 godziny. Kilkakrotnie próbowałam i wszystko było ok.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 grudnia 2009 21:07

    Coś nie pojawił się mój poprzedni komentarz. Może coś pochrzaniłem ;-).

    Tak czy siak... czy te dwie godziny to nie za długo na kilogramowy wsad? Chyba godzinka w 80 stopniach by wystarczyła?

    autor B.

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 516 712  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Kuchnia