Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 680 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Dorsz zapiekany w śmietanie

poniedziałek, 17 marca 2008 10:59
Skocz do komentarzy

 

Dorsz zapiekany w śmietanie
 

W orginalnym przepisie do tej potrawy należało użyć szczupaka, ale ja z powodzeniem zastąpiłam go filetem z dorsza. Oczywiście możana użyć dowolnego fileta rybnego, ja próbowałam już z mintajem, pangą , szczupakiem...i za kazdym razem danie wszystkim nam smakowało.

Przepis pochodzi z jakiegoś kalendarza , nie pamietam jednak z jakiego...bo mam go w posiadaniu już ładnych kilka lat .

 


 

 
Skladniki: ( ilość skladników podaje " na oko" )
 

 - 4 kostki fileta rybnego

 - 30 dkg pieczarek ( można ich  dodać znacznie mniej)

 - 2 cebule

 - 1 szkl. kwaśnej śmietany

 - ok. 20 dkg żółtego sera

 - sól , pieprz

 

Wykonanie: 

Rybę posolić , popieprzyć i lekko przysmażyć na patelni. Pieczarki i cebulę pokroić w talarki , przysmażyć pod koniec smażenie posypać pieprzem i solą..

Zółty ser zetrzeć na terce.

W naczyniu żaroodpornym na dno układać rybę, na to przysmażone pieczerki z cebulą, wszystko zalać śmietaną wymieszaną z odrobiną soli, całość posypać startym serem.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 19 lutego 2010 9:32

    Niusiu:)
    Bardzo często używam pangi do tej potrawy, zresztą chyba każdy gatunek ryby można z powodzeniem do niej dodać:)
    Ponadto jest mi niezmiernie miło, że moje skromne przepisy zainspirowałym Cię do gotowania:)Pozdrawiam serdecznie.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 lutego 2010 22:03

    Kuchareczko,na Twój blog natrafiłam stosunkowo niedawno, ale wypróbowałam już kilka przepisów. Również ten. Niestety, nie miałam dorsza, więc dałam pangę. Przepis wydawał mi się nieskomplikowany, lecz efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Rybka miała niesamowity smak, a pieczarki i ser wspaniale go dopełniały. Teraz często goszczę na Twoim blogu, bo wróciła mi radość z gotowania. Pozdrawiam bardzo serdecznie i gratuluję mistrzowskiego kunsztu. :)

    autor Niusia

  • dodano: 14 stycznia 2010 14:04

    Niusiu:)
    Ok. 180 stopni C powinno wystaczyć, życze smacznego:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 14 stycznia 2010 12:24

    Droga Kuchareczko, rybka wygląda wspaniale. Chętnie wypróbuję ten przepis. Czy mogłabyś podać, w jakiej temperaturze zapiekasz tę rybkę?

    autor Niusia

  • dodano: 18 marca 2008 12:49

    Witaj Majano :)
    Ja również należę do smakoszy ryb...a to danie jest warte wypróbowania :)
    pozdrawiam

    autor kuchareczka58

  • dodano: 18 marca 2008 8:25

    Kuchareczko, uwielbiam ryby! :) Twoj dorszyk bardzo mi sie podoba :) Mniam.

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  0  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl