Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 119 995 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chałka

niedziela, 16 marca 2008 17:43
Skocz do komentarzy

 

Chałka                     Przepis podpatrzony od Majany

 

Chałka " chodziła " za mną od kilku dni...zwłaszcza taka z dużą ilością kruszonki...trochę obawiałam się tego całego zaplatania...ale okazało się,  że nie taki diabeł straszny.

Z podanego przepisu wyszła mi jedna ogromna chałka ,( można wedle uznanie zrobić dwie mniejsze :)...bardzo ładnie wyrosła i pysznie smakowała, zwłaszcza tuż po wyjęciu z piekarnika.

 

  

 

A tak wyglądała przed upieczeniem :)

  

Składniki:

 - 40 g drożdży

 - 550 g mąki

 - 1 łyżeczka soli

 - 1/2 szkl mleka

 - 1 duże jajko

 - 2 łyżki masła

 - 5 łyżek wody

 - 4 łyżki cukru

 - żółtko

 - kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyzka masła)

 

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.

Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośniecia, aż podwoi swoją objetość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części uformować wałki ,równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i podwiną pod spód.

Chalkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawić około 20 min do wyrośnięcia. Nastepnie posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką.

Piec około 20-30 min w 180 stopniach C.

Smacznego!


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 01 lutego 2013 21:32

    chalka wyszla przepyszna ,pulchniutka .Nic dodac nic ujac;)

    autor Kasia

  • dodano: 01 lutego 2013 15:22

    SUPER CIASTO WYSZLO SWIETNIE

    autor BEATA

  • dodano: 05 lipca 2011 23:06

    Zrobilem i bylo super tylka zamiast zoltka uzylem bialko do przylkejenia posypki

    autor Dareknoger

  • dodano: 13 maja 2011 14:03

    po przepis na chałkę sięgnełam jakieś 3 miesiące temu, od tego czasu nie ma soboty bez chałki:0 rewelacyjny przepis, dziękuję ja i moje dzieciaki ( mąż oczywiście też- on wybiera wersję z miodem, dzieciaki z dżemem truskakwokowym, a ja z samym masełkiem)

    autor magda

  • dodano: 07 maja 2011 9:08

    Witam
    Przeczytałam Twoj przepis i opinie na temat wypieku chałka wyglada rewelacyjnie a ze bardzo lubie ciasto dorzdzowe i robie domowy chleb jest rewelacyjny, postanowilam spróbowac czegos nowego zabieram sie do roboty :))))))))))))))))

    autor lilgol81

  • dodano: 24 marca 2011 10:27

    wykonałem te chałke , jestem wręcz oszołomiony tym jaka wyszła dobra , naprawde polecam , dzisiaj az zrobie ją drugi raz tak mi zasmakowała.

    autor morning change

  • dodano: 23 marca 2011 22:23

    Chałka jest pyszna, pierwszy raz wypróbowałam przepis "kuchareczki58", ale mam na oku już kilka innych ciastowych przepisów bo są prosto opisane i na pewno również pyszne:)

    autor Izolda

  • dodano: 23 marca 2011 22:22

    Chałka jest pyszna, pierwszy raz wypróbowałam przepis "kuchareczki58", ale mam na oku już kilka innych ciastowych przepisów bo są prosto opisane i na pewno również pyszne:)

    autor Izolda

  • dodano: 11 marca 2011 14:45

    robiłam tę chałkę już 2 razy i za każdym razem wyszła pyszna, przepis i wykonanie jest naprawdę proste. Serdecznie dziękuje za ten przepis, moje dzieci są zachwycone i nie chcą już chałki ze sklepu:)

    autor natalia

  • dodano: 27 lutego 2011 18:47

    Dobre

    autor Aja

  • dodano: 17 stycznia 2011 11:53

    Olu:)
    Jeżeli w przepisie mąka występuje bez dodatkowych określeń, zazwyczaj chodzi o zwykłą, białą ogólnie dostępną mąkę o typie 450-600 np.(tortową, poznańską, wrocławską itp....)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 15 stycznia 2011 11:49

    jaką mąkę trzeba dodać do ciasta ?

    autor ola

  • dodano: 26 grudnia 2010 13:04

    Serdecznie dziękuję za ten przepis! Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego (wychodząc z założenia że na pewno mi sie nie uda), ale zdecydowałam się upiec chałkę na Wigilijny stół. I postępując zgodnie z tym przepisem chałka wyszła cudowna - duża, rumiana i prawdziwie rodzinna i była "hitem Wigilii" :-) A do tego okazuje się, że wcale nie jest ani pracochłonna ani czasochłonna! Dziękuję!

    autor Kiewrelka

  • dodano: 12 grudnia 2010 9:32

    super zaraz będę ją robił

    autor jasiek

  • dodano: 04 grudnia 2010 15:13

    świeża pachnie tak cudownie ...

    autor sylwester-cybort

    blog: sylwester-cybort.bloog.pl/

  • dodano: 16 lipca 2010 12:23

    Gosiuiolu:)
    Zmieniając przepis nie możesz mieć do mnie pretensji ,że coś się nie udaję.
    Pozatym chałka to nic innego jak ciasto drożdżowe, więc nie nie wiem jakiego smaku oczekiwałaś przed jej wypiekiem? Chałka musi smakowac jak drożdżowe ciasto bo przecież nim jest ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 16 lipca 2010 11:12

    Jak rozrobiłyśmy drożdże bez mąki to ładnie wyrosły. Kiedy dodałyśmy tyle wody ile jest w przepisie to została sucha mąka i trzeba było dolać szklanke mleka. Poza tym to nie smakuje jak chałka tylko ciasto drożdżowe.

    autor gosiaiola

  • dodano: 16 lipca 2010 10:23

    Gosiuiolu:)
    Przygotowując rozczyn drożdżowy, zawsze do drożdży dodaję mąkę!
    Trzymaj się sztywno proporcji podanych w przepisie i uważnie go czytaj a chałka uda się bez problemu.
    Piekłam ją już wielokrotnie i nie uważam, aby z proporcjami było coś nie tak.

    Anielo86:)
    Przepis jest naprawdę bardzo prosty i jasny , jeżeli zachowasz proporcje podane w przepisie i pozwolisz ciastu wyrosnąć z pewnością nie będziesz mieć z nią juz problemów.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 15 lipca 2010 21:45

    w przepisie jest za mało wody i drożdży nie rozrabia się z mąką. najpierw wyszły nam twarde jak kamienie i w środku sam zakalec :(

    autor gosiaiola

  • dodano: 20 maja 2010 18:21

    nie wyszla mi tak,jak powinna... za sztywne ciasto,po odpieku za gliniasta w srodku i za bardzo pachnie drozdzami :( ale poprobuje jeszcze pare razy i mysle,ze w koncu wyjdzie,jak naleszy :) jak to sie mowi "pierwsze koty za ploty" :P pozdrawiam :)

    autor Aniela86

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 188 718  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl