Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 349 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Chałka

niedziela, 16 marca 2008 17:43
Skocz do komentarzy

 

Chałka                     Przepis podpatrzony od Majany

 

Chałka " chodziła " za mną od kilku dni...zwłaszcza taka z dużą ilością kruszonki...trochę obawiałam się tego całego zaplatania...ale okazało się,  że nie taki diabeł straszny.

Z podanego przepisu wyszła mi jedna ogromna chałka ,( można wedle uznanie zrobić dwie mniejsze :)...bardzo ładnie wyrosła i pysznie smakowała, zwłaszcza tuż po wyjęciu z piekarnika.

 

  

 

A tak wyglądała przed upieczeniem :)

  

Składniki:

 - 40 g drożdży

 - 550 g mąki

 - 1 łyżeczka soli

 - 1/2 szkl mleka

 - 1 duże jajko

 - 2 łyżki masła

 - 5 łyżek wody

 - 4 łyżki cukru

 - żółtko

 - kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyzka masła)

 

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.

Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośniecia, aż podwoi swoją objetość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części uformować wałki ,równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i podwiną pod spód.

Chalkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawić około 20 min do wyrośnięcia. Nastepnie posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką.

Piec około 20-30 min w 180 stopniach C.

Smacznego!


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 20 maja 2010 15:20

    mam zamiar dzisiaj "odwalic" taka chalke :D zobaczymy,co z tego wyjdzie :P tyle,ze zaszaleje i zrobie z 6 waleczkow :D napisze pozniej,jak sie sprawy maja :P pozdrawiam :)

    autor Aniela86

  • dodano: 18 maja 2010 16:38

    SUPER przepis, robilam dzis z podwojnej porcji, wyszly odrobinke za duze nastepnym razem zrobie z tego 3 a nie 2 sztuki. Dzieki za przepis chalka jest przepyszna.

    autor Magda26

  • dodano: 12 maja 2010 19:52

    Kuchareczko jak długo trzeba czekać żeby urosła chalka? moja była już ładnie zawinięta a w piekarniku się rozrosła i nie było już ładnego kształtu:( myślisz,ze to dlatego, że za lekko zaplotłam "warkocz"?

    I pytanie o kruszonkę: czy po wymieszaniu wyżej podanych składników wystarczy je nalożyć na ciasto czy jak?

    proszę o odpowiedz, pozdrowionka

    autor monia

  • dodano: 29 marca 2010 1:01

    Robie ja ..dziesiaty juz raz. Pycha to za malo. rewelacyjny przepis! polecam wszystkim milosnikom drozdzowych wypiekow, i nie tylko.. pozdrawiam lakomczuchow :)

    autor Malgo

  • dodano: 25 marca 2010 20:53

    Chałka przepyszna, super przepis.Polecam!

    autor Tymex

  • dodano: 21 lutego 2010 18:22

    Dziś zrobiłam tą chałeczkę, wystarczyło dla całej rodzinki i wszyscy się zajadali ze smakiem :)

    autor Dianka

  • dodano: 20 lutego 2010 17:11

    Chałka też wspaniała córka myślała że ją kupiłam i odgrzałam ,dziękuję|

    autor nikusia3105

  • dodano: 24 stycznia 2010 14:11

    Chałka zrobiona według tego przepisu o 12 w nocy rewelacyjna. Nigdy bym się nie podejrzewała o taka zdolność. Dzięki za przepis

    autor Agunia30

  • dodano: 17 stycznia 2010 1:13

    Pieklam juz wiele razy chalke z teog rpzepisu, jest pyyyyyyyssssszzzzzznnna ;)

    autor daria

  • dodano: 12 października 2009 17:20

    Agnieszko:)
    W takich przypadkach zawszę radzę dokładnie czytać przepis , być może po drodze, zrobiłaś coś nie tak, coś przeoczyłaś?
    To jeden z przepisów ,który zawsze mi się udaję. Mam nadzieje, że kolejne razy będą udane a ta wpadka Cię nie zniechęci do dalszych wypieków.Pozdrawiam :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 28 września 2009 14:37

    właśnie zrobiłam chałkę ale coś jest nie tak z nią ponieważ w środku jest jakby surowa/gumowa choc piekłam ją nawet trochę dłużej, sprawdzałam kilkakrotnie składniki więc raczej się nie pomyliłam co może byc przyczyną?

    autor agnieszka

  • dodano: 23 września 2009 21:07

    rewelacja normalnie :) chcę więcej takich pysznych przepisów :) Pożarliśmy dosłownie jeszcze ciepłą :) Mniam :)

    autor Jolus

  • dodano: 10 sierpnia 2009 22:28

    Swietne Kuchareczko, wlasnie jem "Twoja" chalke. Bede czestym odwiedzajacym na Twoim bloogu. Super??Gratuluje daru!!!nawet kruszonka mi wyszla!!!Dzieki bardzo!!!Basia.

    autor GarfikPink

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 kwietnia 2009 9:43

    Mago:)
    Bardzo mi miło:) , pozdrawiam również :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 20 kwietnia 2009 16:17

    Droga Kuchareczko58,pozdrawiam bardzo serdecznie i jak obiecałam tak czynię.Chałeczki wyszły że palce lizać,a urodziwe jak Twoje na zdjęciu.Mam nadzieję,że kolejne moje doświadczenia z Twoimi przepisami będą równie udane i trafione w gusta Rodzinki.Dziękuję bardzo i życzę wiosennego optymizmu i pomyślności

    autor maga999

  • dodano: 09 kwietnia 2009 9:07

    Haniu:)
    Jest mi bardzo miło, nam również chałka bardzo smakuje i zawsze bardzo szybko znika ze stolu ;)
    Cieszę się niezmiernie, że i inne przepisu się udały:)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 08 kwietnia 2009 22:40

    Wypróbowalam Pani przepis i jest wspaniały, chałka znikneła bardzo szybko.
    Pani przepis jest najlepszy z wszystkich tych, co do tej pory próbowalam.
    Korzystałam także z innych przepisow z Pani blogu i do tej pory na żadnym się nie zawiodłam.
    Pozdrowienia z Vilafranca del Penedès, nie daleko Barcelony ;)

    autor Hanna

  • dodano: 02 kwietnia 2009 9:56

    Mago999:)
    Tak właśnie myślałam:) Dobrze, że już wiesz gdzie tkwił błąd, myślę że teraz z wypiekiem chałki nie będziesz miała problemów :)pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 02 kwietnia 2009 9:31

    A jednak..."diabeł tkwi w szczegółach".Przy tylu pozytywnych opiniach i miłych wypowiedziach nie sposób było nie skorzystac z Twojego przepisu.Zgodnie z Twoją sugestią sprawdziłam przepisane "swoje" proporcje i już wiem co było źle - otóż wlałam pół litra mleka a nie pół szklanki!!!! Tak więc chylę głowę i przepraszam wszystkich,których mogłam zaniepokoić swoją notatką.To nie błąd Kuchareczki,a moje niedopatrzenie.Serdecznie pozdrawiam,a po upieczeniu chałeczki na pewno podzielę się wrażeniami.

    autor maga999

  • dodano: 01 kwietnia 2009 22:30

    Mago999:)
    Chałkę robiłam już sporo razy i nigdy nie wyszło mi tak luzne ciasto.
    Podejrzewam że mogłaś omyłkowo odczytać przepis, proponuję Ci raz jeszcze dokładnie przeanalizować dodawane składniki, gdyż problem musiał tkwić w proporcjach.
    Dobrze chociaż ,że nieudana chałka zamieniła się w pyszny placek;)
    Pozdrawiam :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 677 908  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl