Bloog Wirtualna Polska
Są 1 094 672 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kurczak w cieście francuskim

sobota, 08 marca 2008 18:29
Skocz do komentarzy

  

Kurczak w cieście francuskim 


Ta potrawa jest bezkonkurencyjna. Swym niepowtarzalnym wygladem, powala wszystkich na kolana... a jak cudownie smakuje.

Jedno jest pewne...jeżeli masz zamiar zabłysnąć wśród swoich gości, koniecznie musisz zrobić  Kurczaka w ciescie francuskim ;)

 Przepis podpatrzony od Casipaw  


 




 


 Skladniki na 2 bardzo duże porcje:
 


 - 1 średnia pierś z kurczaka

 - ciasto francuskie- gotowe ciasto do kupienia w każdym markecie 
 - kilka pieczarek

 - 1 cebula

 - kilka plastrów szynki lub chudego boczku

 - 1 jajko

 - ulubione przyprawy

 

Wykonanie:


 1. Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami.
 

 2. Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.

 3.Z  Ciasta francuskiego  uformować 2 platy o wymiarach 15x25 cm, polożyć na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki.  

 4. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób:  z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 8 nacięć , w odstępach, co 1,5-2 cm ;po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepociete,( ja wykonuję to na oko) .


  


 5. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki ( na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego). Tak samo postępujemy z drugą piersią.
 

 6. Zabieramy się za zaplatanie ciasta. Paseczki przekładamy na zminę: prawy,lewy, prawy, lewy, trochę jak sznurówki w bucie :). Pomiedzy paseczkami , powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. 

 7. Gotowe zawiniątka wkładamu na 15 min do lodówki, a po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min . ( ja piekłam 45 min.)

Ciasto powinno zrobić się złociste i chrupiące. A zapach w domu niesamowity :)
 

Podawać ze sałatką lub surówką.

Smacznego! 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 20 maja 2011 21:09

    zrobiłem rewelacja . do mięsa użyłem jako przypraw sól pieprz i zioła prowansalskie i tak przyprawione zawinąłem w folie spożywczą i na dwie godzinki do lodówki . super

    autor krzyś

  • dodano: 10 marca 2011 14:44

    Jaką można do tego użyć przyprawe do miesa ? Pozdrawiam

    autor XXX

  • dodano: 22 lutego 2011 19:39

    cholernie dobre wyszło...

    autor batonzo

  • dodano: 10 stycznia 2011 13:06

    ja też się dziś przymierzam ciekawe jak smakuje bo nie mogę sobie wyobrazić tego smaku ale wygląda rewelacja

    autor monika14milosz

  • dodano: 13 listopada 2010 0:37

    zrobiłam !!!!!!! Mniam.
    Tylko następnym razem muszę się postarać by ciasto było bardziej kruche, mianowicie trzymać je w lodówce 10 minut przed wypiekiem !!!! :)

    autor ania

  • dodano: 29 października 2010 17:27

    Agnesto:)
    Myślę ,że bez problemu można zrobić mniejsze paczuszki np. pierś pokroić na 4 części .
    Z krojeniem upieczonych "zawiniątek" również nie ma problemu...więc wybór należy do Ciebie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 16 października 2010 15:42

    Planuję zrobić tego kurczaka na dzisiejszą kolację z przyjaciółmi, zastanawiam się tylko jak go podać? tzn wydaje mi się, że podana przez Ciebie porcja jest dość duża trudna do "spałaszowania" przez kobietę:)
    Zastanawiam się, czy paczuszki będę ładnie się kroić, bo wtedy pokroiłabym je na grubsze plastry a może lepiej zrobić więcej mniejszych porcji? co o tym sądzicie dziewczyny? ;) Już nie mogę się doczekać tej pyszności:)

    autor Agnesta

  • dodano: 14 października 2010 16:42

    mam pytanie ... może troche głupie, ale piszesz, "ciasto francuskie- gotowe ciasto do kupienia w każdym markecie [ ja kupiłam ciasto mrożone , z gotowych 6 płatów cista ,uformowałam dwa płaty i jeszcze sporo ciasta musiałam odciąć , bo bylo go za dużo ]" TO CO MAM KUPIC 6 TAKICH CIAST FRANCUSKICH JAK SA PAKOWANE W SKLEPIE ?? :) BO TROCHE NIE JASNE TO DLA MNIE ;P PROSZE O ODPOWIEDŹ :) POZDRAWIAM

    autor ;)

  • dodano: 26 września 2010 22:54

    ymm wygląda smakowicie :) zamierzam to przygotować na kolację z moim chłopakiem z okazji rocznicy, czy pasuje ;] ? a jak nie to może doradzicie mi coś specjalnego ;D pozdrawiam i z góry dziękuję ! ;)

    autor julka ;)

  • dodano: 11 września 2010 15:29

    Pyszne i rzeczywiście efektowne!!! Podałam z sosem czosnkowym :) napewno skorzystam z jakiegoś przepisu z tego bloga :)

    autor dorka

  • dodano: 11 września 2010 15:21

    Pyszne i rzeczywiście bardzo efektowne!!!
    Podałam do tego sosik czosnkowy :) napewno jeszcze skorzystam z jakieś potrawy z tego bloga :)

    autor dorka

    blog: 131992

  • dodano: 22 sierpnia 2010 19:02

    to jeszcze raz ja :) oczywiscie ten obiadek jak najbardziej polecam robilam go juz kilka razy i maz jest zachwycony, ja zeszta tez. Polecam takze dodanie mocarelki i kukurydzy :) aaa i dziekuje za szybka odpowiedz odnosnie casta, glupota wiem pytac o cos takiego ale chcialam byc pewna na 1000..% tymbardziej ze nigdy w zyciu nie mialam stycznosci z ciastem francuskim :) a tak wogole to mam pytanko czy macie jakis sposob na rozwalkowywanie tego ciasta, oczywiscie procz maki bo mnie trafia jak mam to ciasto rozwalkowywac. Piszesze w przepisie ze uzywasz platow? ... :) buziaki

    autor Ninka

  • dodano: 05 maja 2010 12:21

    Ninko:)
    Zdecydowanie solone:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 04 maja 2010 11:48

    Mam pytanko bo u nas sa slodkie ciasta francuskie i solone, ktorego mam uzyc? prosze i szybka odpowiedz. dziekuje

    autor ninka

    blog: o-pysznim-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 06 marca 2010 15:26

    Prazynko:)
    Dziękuję:)
    Piekłam 45 min i wszystko było ok, środek był upieczony a ciasto się nie przypaliło:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 05 marca 2010 10:56

    Kuchareczko! super przepisy, naprawdę gratuluję i dziękuje, bo dzięki Tobie gotowanie jest łatwiejsze i super przyjemne:) mam pytanie co do tego przepisu - czy kurczak przez te ok. pol h na pewno "się zrobi"? i czy ciasto w tak długim czasie (piszesz, że nawet 45 min) się nie przypali? Pozdrawiam:)

    autor prazynka

  • dodano: 20 lutego 2010 17:09

    Witam, dzisiaj na obiadek zaserwowałam moim bliskim to pięknie wyglądające danie-rewelacja-teraz wypróbuję go w swojej knajpce i mam nadzieję że przejdzie próbę-dziękuję

    autor nikusia3105

  • dodano: 18 lutego 2010 21:16

    Karolino:)
    Ja swoje ciasto jedynie skleiłam bokami w jeden kawałek , lecz nie wałkowałam.

    Deni:)
    Szczerze powiedziawszy to nie próbowałam go przygotowywać wcześniej więc trudno jest mi cokolwiek powiedzieć.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 lutego 2010 13:43

    chce zrobic tego kurczaczka, kupilam mrozone ciasto frosty, powinnam je rozwalkowac przed zaplataniem?

    autor karolina

  • dodano: 06 lutego 2010 16:05

    Witam, Czy można przygotować zawiniątka wcześniej przed imprezą a upiec wieczorem? Czy może siedziec w lodówce np 6 godzin?

    autor deni

    blog: deni

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 377 833  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl