Bloog Wirtualna Polska
Są 1 114 644 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Batonik Bounty

sobota, 08 marca 2008 10:32
Skocz do komentarzy

  

Batonik Bounty 


Z zamiarem zrobienia tych cudownych kulek nosiłam sie odkąd założyłam swojego bloga.

Ich niesamowitym wyglądem i  smakiem ,kusiły mnie z każdej strony dziewczyny z kulinarnych blogów , które tak chętnie odwiedzam. W końcu nie wytrzymałam i uległam ;)

Smak kulek identyczny jak batoniki bounty , które można kupić w każdym sklepie !!! - a może i lepsze ;)

Gorąco polecam wszystkim smakoszom kokosów :)

 Przepis podpatrzony od dorotus76  


   

Składniki na 25 kulek:

 

 - 200g wiórków kokosowych

 - 100 ml kremówki

 - 70g cukru pudru

 - 70g masła

 - kilka kropli aromatu rumowego

 - 200g czekolady mlecznej

 

Wykonanie:

 

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem.

W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż sie rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromat i wymieszać.

Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na papierze do pieczenia, przykryć folią , schłodzić  przez minimum godzinę.

Rozpuścić mleczną czekoladę ( w kąpieli wodnej lub w mikrofali).  Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie , można sobie pomóc wykałaczką.  Wykładać  kulki na papier, by czekolada stwardniała ( trwa to dość długo, można włożyc do lodówki na noc).

Przechowywać w lodówce.

Ja do obtoczenia kulek użyłam mlecznej i białej czekolady.

Smacznego!

 

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 07 kwietnia 2011 14:54

    MEGA PYSZNE!!!!!! Polecam Wszystkim :-)

    autor kaska07

  • dodano: 25 lutego 2011 12:23

    mi się nie chciały zlepić kuleczki :( chyba za dużo dałam masła i śmietany

    autor vogliooo

  • dodano: 18 lutego 2011 14:05

    Wyśmienite :-) Do formowania kulek użyłam torebki foliowej - wyszły idealnie okrągłe

    autor Łasuch

  • dodano: 25 października 2010 17:37

    Witam :P
    Kuleczki właśnie robie trzeci raz :P
    Za pierwszym razem zrobiłam tak jak było w opisie napisane. Za drugim podwójną porcję a teraz z kilograma Wiórków Kokosowych :D
    Kulki pyszne jak oryginalne Bounty tylko o wiele tańsze ;)
    Polecam wszystkim :)

    autor Marta

  • dodano: 29 czerwca 2010 10:00

    A ja zrobiłam kuleczki już dwa dni temu i od razu zostały wyśmiane za to że kulki podobno są mniej kanciaste... jednak nie tak łatwo kulkę ukulać :) A dopiero przed chwilą doczekały się czekolady, teraz czekam aż stwardnieje na kwadratowych kulkach...
    Natsumi może za krótko trzymałaś kulki w lodówce i nie zdążyły się dobrze pokleić albo czekolada by za ciepła i tłuszczyk się topił.

    autor ill

  • dodano: 06 czerwca 2010 2:56

    zrobiłam wczoraj te kuleczki i zanim zdążyłam je polać czekoladą(gdy próbowałam je maczać wiórki zostawały w czekoladzie ) siostra z narzeczonym mi część zjedli. Na moją rodzinkę musiałam zrobić z podwójnej porcji bo inaczej się nikt inny nie da rady załapać na słodkie Dałam nieco więcej aromatu rumowego, bo go wręcz uwielbiam, mmmm.... Kuleczki nie wyszły takie ładne jak twoje Kuchareczko, ale za to smak...bezcenne uczucie.... i tak moją dietę diabli wzięli. Jeżeli masz jakąś rade na kuleczki, żeby je moczyć i nie sypały się to bardzo proszę o pomoc.

    autor Natsumi7

  • dodano: 19 marca 2010 17:09

    No w sumie :) a zaraz zabieram sie za kuleczki :) mam nadzieje ze wszystko mi wyjdzie,bo chce zrobic rodzince niespodzianke hehe :) pozdrówki!

    autor Selena774

  • dodano: 17 marca 2010 22:28

    Seleno:)
    W moim rozumieniu masło jest tylko jedno...reszta to margaryny :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 marca 2010 12:33

    Dokładam sie do pytania jakie to ma być masło ? :) zwykłe ? :)

    autor selena774

  • dodano: 05 stycznia 2010 12:07

    W Usa zamiast śmietany 18%,mozesz uzyc Heavy Cream;-)

    autor Agneska3011

    blog: kuchareczka58

  • dodano: 19 grudnia 2009 4:20

    ja mam takie pytanko, probowalam z robic te kuleczki ale nie wyszly mi tak twarde jak powinny prawdopodobnie ,ze nie uzylam smietany 30% ja mieszkam w usa a tu maj tylko 18% ciezko dostac cos innego.czym mozna zastapic to smietane albo co mozna dodac zeby byla bardziej gesta?

    autor kamciacm

  • dodano: 10 grudnia 2009 21:15

    jakie to ma być masło?

    autor gotujmy razem

  • dodano: 04 kwietnia 2009 14:09

    Ewciu:)
    Polecam te kuleczki gdyż smakują bosko:)
    Z podanego przepisu udało mi sie ulepić 25 kuleczek. Śmietanka jaką użyłam była 30 %, podgrzewasz ją z masłem krótko tylko do rozpuszczenia masła, podczas podgrzewania nic się z nią nie stanie :) Bardzo się cieszę że korzystasz z moich przepisów , w razie wątpliwości pytaj , chętnie Ci odpowiem:)Pozdrawiam serdecznie:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 04 kwietnia 2009 9:52

    Obie z córką uwielbiamy wszystko co kokosowe,zrobię jej niespodziankę i wykonam domowe Bounty na święta.,tylko moje pytanie-ile wyjdzie kuleczek z tej proporcji,tyle co na zdjęciu?To dla nas kokosowców malutko-zrobię podwójną porcję.Śmietana z masłem po podgrzaniu napewno się nie zwarzy..?to ma być taka 36%?
    Pozdrawiam;).Jeszcze napewno skorzystam z niejednego Twojego przepisu droga Kuchareczko i być może będę o coś pytać(zawsze lepiej się upewnić niż coś zepsuć).
    P.s-szyneczki i boczuś już się u mnie peklują(w chłodziarce temp.3-5st.)

    autor ewcia

  • dodano: 03 stycznia 2009 17:22

    niezle niezle takie czekoladowa kulki z wiórkami :)

    autor kulki

    blog: pasjans.org/gra-kulki/

  • dodano: 07 listopada 2008 11:48

    przepisy

    autor mysia0310

  • dodano: 14 października 2008 16:43

    Misiak235 :)
    Bardzo się cieszę ,że kuleczki się udały i że smakowały :)
    A z przepisu na pierogi i ciasteczka bardzo chętnie skorzystam, już wysyłam namiary :)
    Pozdrawiam serdecznie .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 14 października 2008 15:26

    Hej! Kuleczki były świetne, tylko nie wiem czemu ale cztery ostatnie nie mogłam obtoczyć w czekoladzie gdyż zrobiła się tak gęsta (mimo ponownego podgrzewania)ze nie przylepiała się do kuleczek ;( ale po za tym wszystkim smakowało;)

    Mam interesujący przepis na pierogi z grzybami (pieczone w piekarniku) oraz na ciasteczka z jabłkami.
    Jezeli jesteś zainteresowana daj znać na misiak235@wp.pl

    pozdrawiam

    autor misiak235

  • dodano: 08 października 2008 19:56

    Mamadokwadratu :)
    Nie mam jakiejś specjalnej czekolady, kupiłam mleczną z Goplany, i przyznam się ,że do obtacznia kulek zużyłam 2 czekolady. W trakcie obtaczania musiałam czekoladę 2 x na nowo rozpuszczać , bo szybko twardniała, robiłam to w kąpieli wodnej.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 08 października 2008 12:07

    Jakiej czekolady najlepiej użyć?Ja kupiłam 4 milki i udało mi się obtoczyć 10 kulek, czekolada zaraz twardnieje a przy ponownym podgrzaniu robi się z niej kamien.POMOCY!!!Już mnie mdli od zjadania resztek czekolady :)
    Kulki rewelacja!

    autor mamadokwadratu

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 055 383  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl