Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 347 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Gulasz po rycersku

niedziela, 02 marca 2008 14:22
Skocz do komentarzy

 

Gulasz po rycersku 


Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" wg.M.Caprari.
 

 

  

 

Składniki:

 

 - 3/4 kg mięsa pokrojonego w kostkę ( wieprzowego, cielęcego , wołowego)

 - 15 dkg wędzonego boczku

 - 40 dkg małych pieczarek

 - 1 duży peczek dymki

 - 2 listki laurowe

 - 1 szkl. rosołu lub wina wytrawnego

 - 6 łyżek oliwy

 - sól, pieprz

 - vegeta

 - sok z cytryny

 

Wykonanie:

 

Mięso natarte sokiem z cytryny i vegetą wstawić do lodówki na 30-60 min.

Boczek i 2 dymki  pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać mięso i lekko obrumienić. Zalać gorącym rosołem lub winem , dodać listki laurowe. Pozostałe dymki przekroić na pół,pieczarki oczyścić większe również kroimy na pół,  skropić sokiem z cytryny i dodać do mięsa.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 min. Mięsko i pieczarki powinny być miękkie. Doprawić do smaku. Posypać świeżym szczypiorkiem.

Podawać z makaronem , kluskami, ryżem lub ziemniakami.

 

Moje uwagi:

Bulion zastąpiłam czerwonym winem wytrawnym, a całość podałam z kaszą jęczmienną, niestety zabrakło w mojej kuchni świeżego szczypioru :( który dodatkowo wzbogacił by smak gulaszu.

Smacznego!



Licznik odwiedzin:  10 745 848  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl