Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 124 712 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Żeberka rozpływające się w ustach

czwartek, 28 lutego 2008 14:38
Skocz do komentarzy

 

Żeberka rozpływające się w ustach 


Autorem tego przepisu jest
Zuza 

Do zrobienia tej potrawy skłonił mnie jej tytuł,  brzmiał niewiarygodnie zachęcająco:

..."Żeberka rozpływające się w ustach "......

Ogólnie nie byłam aż tak wielkim smakoszem żeberek , ale po wypróbowaniu tego przepisu chyba nim pozostanę :)

Niezwykla prostota wykonania i ten słodko-pikantny smak........prawdziwa uczta dla podniebienia !!! 

 

   

 

Składniki: ( ja zrobiłam z połowy porcji)

 - 2 kg żeberek

 - 3-4 cebule

 - 3 łyżki miodu

 - 2 butelki ketchupu (koniecznie ostrego z Pudliszek)

 

 Wykonanie: 

Żeberka posolić i obsmażyć do zrumienienia. Wyjąć z patelni i ułożyć w żaroodpornym naczyniu i  nakryć pokrywą . Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Miód i ketchup wymieszać.  Na  żeberka , układamy cebulę i całość polewamy sosem ketchupowo-miodowym. Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny.

 

Moje uwagi:

Żeberka zrobiłam z połowy porcji, mimo to dałam prawie 3 łyzki miodu, a do sosu dodałam jeszcze trochę przyprawy chili , wyszły słodko -ostre.

Smacznego!




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 07 lipca 2011 12:24

    JESTŚ MOJĄ IDOLKĄ:)

    autor ANNZA

  • dodano: 26 listopada 2010 21:39

    pychhhha

    autor kasioumilacz

  • dodano: 26 listopada 2010 21:39

    pychotka, zrobily furrorę!!!!!!!!!!!

    autor kasioumilacz

  • dodano: 21 października 2010 14:24

    żebereczka miodzio.. palce lizać

    autor smakosz

  • dodano: 18 października 2010 20:11

    ZEBERKA REWELACJA SERDECZNIE POLECAM nie robie zadnych innych tylko z tego przeisu, mój ciągle mówi zrób te żeberka chociaz był przeciwny połączeniu miodu i mięsa :) spróbował, i teraz nie mam spokoju ;) oczywiscie pozytywnie :)

    autor carrotka85

  • dodano: 11 września 2010 10:00

    Żeberka Pycha :D

    autor Upieczony

  • dodano: 30 stycznia 2010 13:59

    Przepis sprawdziłem , jest bardzo dobry.
    Ja to robiłem pod przykryciem, na małym ogniu,dlatego miód się nie karmelizował, a wydzieliło się sporo smacznego sosu.
    Naprawdę polecam

    autor Aladyn

  • dodano: 09 stycznia 2010 23:08

    Kasiu:)
    Ja przykrywam pokrywą.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 08 stycznia 2010 23:27

    trzeba przykryc te zeberka?

    autor kasia

    blog: kasia

  • dodano: 06 listopada 2009 22:38

    Widzialam ten przepis juz wczesniej i ciagle sie do niego przymierzam, ale o pudliszkach usze zapomniec. Mysle, ze z innym keczupem tez bedzie dobre (?)

    autor iis111

    blog: zachcialomisiegotowac.blox.pl/html

  • dodano: 05 listopada 2009 8:03

    Żeberka rewelacja polecam!!!!!

    autor polok343

  • dodano: 04 listopada 2009 15:21

    jestem zawiedziona,nie polecam,zdecydowanie za duuużo keczupu,żeberka wprawdzie się upiekły dobrze,były miękkie jednak pod koniec pieczenia miód się szybko skarmelizował.Muszę spróbować te same żeberka z/ pomysłem na/...z winiar.

    autor luki21

    blog: bolek21

  • dodano: 21 października 2009 18:08

    Danie jest rwelacyjne, zapomniałam jak je robiłam, patrzę w inne miejsca i o rety! jakieś zdety, ale przypomniało mi się, że to ten keczup Pudliszki i się znalazły. Robiłam z innymi, ale cóż choć nie przepadam za tym keczupem, w tym daniu się bbbbbardzooo sprawdza

    autor jakuta

  • dodano: 19 października 2009 12:55

    Niebo w gębie!Danie wpisane na stałe do domowego jadłospisu.

    autor kusy

  • dodano: 09 września 2009 9:31

    ja również polecam te żeberka, robię je od bardzo dawna i każdy się nimi zachwyca ;)

    autor Madzia

  • dodano: 27 sierpnia 2009 17:38

    zrobiłam żeberka i były pycha, zastanawiam się czy nie zrobić tak samo karkówki.

    autor elka

  • dodano: 26 lutego 2009 18:30

    Izabelko:)
    W oryginalnym przepisie była mowa o 2 betelkach, jednak o ich gramaturze nie było wzmianki, dlatego ja dałam 2 butelki ketchupu po 480 g każda.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 26 lutego 2009 15:02

    co znaczy 2 butelki ketchupu? chodzi tu o duze butelki czy male o litr czy pol litra??:)

    autor izabelka

  • dodano: 13 lutego 2009 21:16

    Jaco:)
    Piekłam w 180 stopniach C. w termoobiegu.:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 12 lutego 2009 23:08

    Cześć w jakiej temp trzymaliście je te 1,5 h

    autor jaca

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 316 137  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl