Bloog Wirtualna Polska
Są 1 107 362 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pieczarki w zalewie

wtorek, 19 lutego 2008 10:35
Skocz do komentarzy

 

Pieczarki w zalewie  (przepis  od jjbocianki ) 

Dla mnie jest to najlepszy przepis na pieczarki w zalewie,  jaki spotkałam  do tej pory. 

 Smak pieczarek zbliżony do ryb  w zalewie octowej.  Smakuje wszystkim, doskonała przekąska na wszelkie imprezy ...znikają w oka mgnieniu.

 

 

Składniki:

  - 3 kg pieczarek

 - 5-6 jaj

 - 3 łyżki śmietany

 - olej

 - bułka tarta

 - bibuła do odsączenia

 

Skład zalewy: 

 - 2 l wody

 - 1 szkl. oleju

 - 3/4 szkl. octu

 - 4-6 łyżek cukru
 - 2 łyżki soli

 - 1 łyżka wegety

 - 4-6 dużych cebul

 - mały słoiczek koncentratu pomidorowego

 - ziele angielskie, listek laurowy

 

Jaja rozmącić ze śmietanką. Pieczarki zanurzać w jajach, następnie w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu ( jak frytki). Wykładać na bibułkę w celu odsączenia tłuszczu i wkładać do słoików.

Cebulę pokroić w talarki, włożyć do garnka razem z resztą składników na zalewę i zagotować.

ostudzoną zalewą zalać pieczarki w słoikach i gotować 10 min.

Smacznego! 

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 listopada 2010 14:15

    kuchareczko58, czy zalewę do pieczarek można zrobić z octem winnym?

    autor openidţurszulla18ţhttp://openid.wp.pl/urszulla18

  • dodano: 12 lipca 2010 10:00

    Barbaro:)
    Oczywiście należy dodac 4-6 łyżek cukru do zalewy, już poprawiłam przepis...dziękuję za uwagę.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 12 lipca 2010 3:55

    a co z cukrem w tym przepisie?nie będą zbyt kwaśne?

    autor barbara_841

    blog: 2222

  • dodano: 11 sierpnia 2009 23:00

    Właśnie zrobiłam zapas dla pułku wojska :-).Podpowiem jeszcze,że pieczarki spokojnie mogą stać przez kilka miesięcy.Moje z zeszłego roku robione w czerwcu,przetrwały niestety w postaci jednego słoika do maja (nikt się nie zatruł he he)Pozdrawiam

    autor kawusia35

    blog: www.kawusia35.bloog.pl

  • dodano: 01 sierpnia 2009 10:14

    Potwierdzam, pyszne są! Tylko musiałam dodać podwójną ilość jajek, być może dlatego, że użyłam wiekszych pieczarek:-)

    autor andzia-35

    blog: aniapichci.blox.pl/html

  • dodano: 13 maja 2009 17:59

    Kaiko:)
    Już odpowiadam:)
    -Do pieczarek używam 11% octu
    -puszka koncentratu jest składnikiem zalewy, wraz z pozostałymi składnikami na zalewę ją gotujesz ( jest o tym mowa w przepisie;) .
    - gotować znaczy tyle samo co pasteryzować 10 min. od momentu zagotowania się wody.
    - u mnie najdłużej słoje z pieczarkami wytrzymały 4 miesiące a póżniej zostały zjedzone ;), podejrzewam że wytrzymują długo dłużej.
    Pozdrawiam i życzę smacznego:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 13 maja 2009 15:53

    Elo bardzo interesujący przepis ale mam kilka pytań i PROSZĘ o odpowiedz:
    *3/4szklanki octu spirytusowego 18% czy 11%
    *i co zrobic z puszeczka koncentratu bo nie jest napisane?
    *czy gotować tzn pasteryzować 10min
    *i ile to moze stac w sloiczkach?
    pozdrawiam kaiko!

    autor kaiko

  • dodano: 01 lutego 2009 19:52

    Andziu35:)
    Właśnie o tych pieczarkach wspominałam u Ciebie :) Maja świetny smak a do zajedzenia nadają się juz na drugi dzień :) gorąco polecam .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 01 lutego 2009 18:50

    Witaj Kuchareczko!
    Jeśli się nie mylę, to właśnie o tych pieczarkach pisałaś na moim blogu...Już od dawna mam na nie ochotę i chyba jeszcze w tym tygodniu skuszę się na nie. A po jakim czasie można je jeść?

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 22 lutego 2008 20:37

    Dziękuję ,chyba zrobię

    autor margot11

  • dodano: 22 lutego 2008 16:08

    Witaj Margot11 :)
    Robiłam je pierwszy raz , po miesiącu od zrobienia, po otwarciu smakowały wyśmienicie .
    Nadal mam kilka słoików i myślę że jeszcze kilka miesięcy w chłodnej skrytce wytrzymają .
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 22 lutego 2008 10:26

    jak długo można je przechowywać?

    autor margot11

  • dodano: 20 lutego 2008 11:47

    Olu :)
    Może zdjęcie tego nie odzwierciedla ;), ale sałatka naprawdę jest godna polecenia .
    pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 20 lutego 2008 10:02

    Właśnie namierzyłam Twoją sałatkę gyros. Na pewno ją wypróbuję :)

    autor ola.cruz

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 751 083  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl