Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 132 769 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Keks świąteczny

niedziela, 17 lutego 2008 10:58
Skocz do komentarzy

 

Keks świąteczny     


Świetny przepis na świąteczne ciasto, mnóstwo bakalii....hm poezja smaku . Polecam gdyż jest przepyszne :)

 Przepis  od Marilki 


 

Składniki:

 

 - 30 dkg mąki

 - 4 jajka

 - 17 dkg margaryny

 - 15 dkg cukru

 - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 - 40-50 dkg bakalii ( można dać ciut mniej,)

 

Wykonanie:

 

Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę ,nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę, jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie sie jednolite i puszyste. Dodać bakalie oprószone mąką ( lub wcześniej namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia.

Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą .

Włożyć do formy , tak aby ciasto wypełniło 3/4 jej blachy.

Piec w nagrzanym piekarniku 45 - 55 min. w temp. 180-200 stopni C

Polukrować lukrem lub polać polewą czekoladową.

 

Moje uwagi:

W trakcie wyrabiania ciasta, mikser musiałam zastąpić rękami, ponieważ nie dałam rady inaczej wymieszać masy z białkami ( było bardzo gęste.)

Po upieczeniu ...palce lizać ! :)

Smacznego!

 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 23 grudnia 2010 21:15

    dzisiaj upiekłam takie dwa:)potwierdzam i polecam jest pyszny:)))Wesołych Świąt!!

    autor martika

  • dodano: 21 grudnia 2010 9:50

    Domi:)
    Keks wygląda świetnie:)Gratuluję!!!!
    Za Twoją radą, wypróbuję wpierw wymieszać masę z białkami;)
    Pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 20 grudnia 2010 21:31

    REWELACJA PYCHOTKA!!!
    A oto mój keksik:
    http://img697.imageshack.us/img697/662/dsc1579ek.jpg
    Ja jednak najpierw wymieszałam masę z białkami a potem z bakaliami...

    autor Domi

  • dodano: 18 grudnia 2010 15:43

    dziękuje

    autor monasylvia

  • dodano: 17 grudnia 2010 22:08

    Iwono:)
    używam keksowej, prostokątnej blachy o standardowych wymiarach.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 grudnia 2010 20:01

    Witam,
    Proszę o informację na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?

    autor Iwon80

  • dodano: 17 grudnia 2010 16:06

    monasylvia:)
    Nie ma potrzeby, abym wymieniała wszystkie bakalie od A do Z, gdyż za każdym razem używam innych i akurat takich jakie mam pod ręką.
    Generalnie czym ich większa różnorodność, tym lepiej a proporcje są tu nieistotne:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 grudnia 2010 13:16

    chce zrobić ten keks ale jestem totalnie lewa co do pieczenia ciast czy mogłabym poprosic o wymienienie tych bakali widze tam orzechy mandarynki ale co jeszcze i czy proporcje ich są nieważne

    autor monasylvia

  • dodano: 02 kwietnia 2010 22:10

    A dziękuję :-) Dziś zajrzałam ponownie do tego przepisu, bo jutro trzeba kupić wszystkie składniki... :) Na Wielkanoc będzie idealny! :)

    autor Natalia

  • dodano: 02 kwietnia 2010 18:13

    Natalio:)
    Cudownie Ci wyszedł, bardzo apetyczne zdjęcie:)Pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 31 stycznia 2010 19:33

    A, i dodam jeszcze zdjęcie :)
    http://img222.imageshack.us/img222/2474/keksc.jpg

    autor Natalia

    blog: img222.imageshack.us/img222/2474/keksc.jpg

  • dodano: 31 stycznia 2010 19:14

    Zrobiłam go! :-) Miałam straszną ochotę na keks właśnie, a bałam się takiej ilości bakalii w cieście... Ale wyszło, idealnie! :) Mąż zjadł już z 3 kawałki... Serdeczne dzięki za przepis, blog już jest w zakładkach :) Na pewno wykorzystam jeszcze niejeden przepis.

    autor Natalia

  • dodano: 17 stycznia 2010 9:56

    Super przepis, ciasto przepyszne! W ogóle masz świetne przepisy!

    autor Aga

  • dodano: 23 grudnia 2009 20:43

    jaka forma ?

    autor kasia

  • dodano: 01 grudnia 2009 17:03

    A ja mam podobny przepis, ale prostszy w wykonaniu: jajka dodaje w calosci, bez grzebania sie w pianie :) Nie skłamie jak powiem, ze robilam go juz z kilkadziesiat razy, bo od ponad 10 lat, kilka razy do roku, bo to banalne w wykonaniu ciasto, bardzo smaczne i ZAWSZE sie udaje!

    autor Anka

  • dodano: 13 listopada 2009 12:18

    Elu:)
    Zazwyczaj cista przechowuje tak długo aż nie zostaną zjedzone 2-3 dni ;). Chociaż babki i keksy wytrzymuja jeszcze dłużej bo są bez kremów.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 12 listopada 2009 19:40

    ile czasu mozna przechowywac ten keks...pozdrawiam

    autor ela13

  • dodano: 23 grudnia 2008 9:16

    Cichy zakątku :)
    Cieszę się wraz z Tobą . Pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 grudnia 2008 0:54

    z przygodami, ale za to jakimi pysznościami będziemy raczyli swe podniebienia w te Święta :) keks wyśmienity!!!
    Pozdrawiam

    autor brandy_4

    blog: cichy zakątek

  • dodano: 22 grudnia 2008 8:53

    Cichy zakatku :)
    Polecam ten keksik , gdyż smakuje równie dobrze jak wygląda. Robię go nie tylko od święta więc z czystym sumieniem mogę go polecić :) Oczywiście w w czasie tegorocznych świąt równiez go nie zabraknie :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 532 247  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl