Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 243 077 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Biszkopt

wtorek, 05 lutego 2008 15:45
Skocz do komentarzy

 

 

Biszkopt

 

Biszkopt ten zawsze się udaje, bardzo ładnie wyrasta. Może służyć jako baza do ciekawych placków lub torcików. To w jaki sposób udekorujemy nasz  biszkopt zależy tylko od naszej wyobrazni.

Jeżeli interesuje nas ciemny biszkopt, wystarczy dodać do mąki 2 łyżki kakao.

 

 

Składniki:

 - 4 jajka

 - 130 g mąki pszennej

 - 130 g mąki ziemniaczanej

 - 250 g cukru

 - 6 łyżek wody

 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 - szczypta soli

dodatkowo :

 - 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .


Wykonanie :

Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C. 

Uwaga:

Jeżeli chcemy uzyskać spód biszkoptowy na małą tortownicę , wystarczy do pieczenia użyć połowy składników podanych w przepisie.

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 12 marca 2011 0:58

    Witam!!! Naprawde ladne ciasto!!!
    Jednak jestem przeciwna i uwazam,ze to nie biszkopt!Dlaczego...poniewaz do biszkoptu nie podaje sie proszku do pieczenia.Pozdrawiam
    P.S.Dzieki za podpowiedz jak wyluzowac skrzydelka REWELKA!!!!!

    autor Megi

  • dodano: 09 lutego 2011 20:18

    bardzo dobry biszkopcik. polecam!!! :)

    autor kubAJAKUB

    blog: yyyyy

  • dodano: 13 grudnia 2010 14:12

    o ja cie biszkopt wyszedł naprawde cudownie ... wysoki złociutki poprostu idealny polecam

    autor irenka

  • dodano: 12 listopada 2010 17:00

    pyszne

    autor uk

    blog: iza

  • dodano: 09 listopada 2010 23:02

    Nicka:)
    To prepis na średniej wielkości tortownicę lub taką standardową prostokątną .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 09 listopada 2010 16:45

    WItam,
    Na jaką blaszkę są podane te składniki?
    Pozdrawiam

    autor nicka

  • dodano: 13 sierpnia 2010 8:55

    biszkopt wyrósł jak na drożdżach :) i to z 4 jajek ! jestem pod wrażeniem :)

    autor KBB2

  • dodano: 23 czerwca 2010 13:00

    przepis super ale jak zwykle ja robię wszystko inaczej a i tak się uda .

    autor Edith

  • dodano: 18 lutego 2010 19:18

    Aby biszkopt był puszysty należy upuścić gorącą jeszcze blachę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok70cm.

    autor danielcia2211

    blog: placek

  • dodano: 11 lutego 2010 13:14

    Witaj, mam pytanie czy woda ma być gorąca?

    Pozdrawiam

    autor kasiap85

  • dodano: 18 marca 2009 9:20

    Niko :)
    Ten przepis jest na duży biszkopt, który zazwyczaj można przeciąć na pół.
    Zmieniłam ilośc dodanych mąk z 300g na 260g, ale cukru ma być aż 250g.
    Jeżeli chcesz otrzymać mały biszkopt użyj połowy mniej składników.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 marca 2009 15:41

    Czy tych mąk razem ma byc až 300 g? Czy ma byc tylko 150 g ? Pozdr. Nika

    autor Nika

  • dodano: 24 września 2008 8:17

    Tereso :)
    Miałam ten sam problem co Ty , czytając przepisy z podanymi wagami produktów . Dlatego zaopatrzyłam się w wagę kuchenną. To najprostsze rozwiązanie w kuchni , jej zakup się opłaci, gdyż większość przepisów podawana jest z użyciem wagi.
    Ja kupiłam taką zwykłą, niezbyt dokładną ale zawsze to lepsze niż nic.
    Bardzo przydatna jest również strona” kalkulator miar i wag” http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/kalkulator.php która sama przelicza nam wagi niektórych produktów :

    Prosiłaś mnie o przepis na krem do Murzynka, tak szczerze to takiego sprawdzonego przez siebie jeszcze nie posiadam, owszem bardzo lubię murzynka z kremem ale sama kremu jeszcze nie robiłam ;)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 18 września 2008 9:32

    Kuchareczko, Twoje przepisy są SUPER !!!!
    Jednak w mojej kuchni dominuje przelicznik na łyżki i szklanki.
    Ile to będzie 7,5 dkg mąki ziemniaczanej, 7,5 dkg mąki pszennej, 12 dkg cukru w przeliczeniu na łyżki?.

    Jeszcze jedna prośba. Czy możesz użyczyć przepisu na krem do przełożenia murzynka i polewę czekoladową?. Serdecznie pozdrawiam.

    autor Teresa

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 629 015  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl