Bloog Wirtualna Polska
Są 1 106 784 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkami

poniedziałek, 04 lutego 2008 14:22
Skocz do komentarzy

  

Polędwiczka wieprzowa duszona z jabłkami

 

Danie przepyszne, delikatne o bardzo wykwintnym smaku. Szczerze polecam. 

Przepis : Marka Łebkowskiego.


  

 


Składniki:

 - 600 g polędwicy wieprzowej

 - 1 łyżka mąki

 - 1 łyżka oleju

 - 1 łyżka margaryny

 - 3 jabłka

 - 1 cebula

 - majeranek

 - sól

 

Przygotowanie:

Mięso opłukać , osuszyć, oprószyć solą i mąką . Rozgrzać w garnku margarynę i olej, włożyć  mięso i obsmażyć je, a następnie posypać majerankiem, dodać wody, tak aby zakryła mięso i dusić je pod przykryciem na małym ogniu około godziny, uzupełniając wygotowującą sie wodę.

Obrać cebulę i pokroić na krążki. Obrać jabłka , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pod koniec duszenia, cebulę i jabłka włożć do garnka i dusić razem z mięsem.

Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je. Sos przetrzeć przez sito, oprószyć mąką, posolić , wymieszać i gotować przez kilka minut.

Polędwice pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i polać sosoem.

Podawać z kartoflami.

 

Moje uwagi:

W trakcie duszenia , część wody zastąpiłam białym winem wytrawnym. 

Smacznego!

 



Licznik odwiedzin:  8 730 100  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl