Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 229 998 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pizza z boczniakami i papryką

piątek, 01 lutego 2008 16:29
Skocz do komentarzy

 

Pizza z boczniakami i papryką

Pizza należy do moich ulubionych potraw, ponieważ jest łatwa i szybka w wykonaniu a do tego można ją zrobić praktycznie ze wszystkiego :)


 

 

Składniki na ciasto:  (przeważnie robię je na oko i zawsze  się udaje! )

 

 - 0,5 kosteczki drożdży

 - 1,5 szkl. mleka

 - 1 jajko

 - 2-3 szkl. mąki

 - szczypta soli

 - oregano , pieprz, cukier

 

Na początek robimy rozczyn z drożdży:

Mleko podgrzewamy, aby bylo ciepłe ale nie gorące. Do mleka dodajemy drożdże, 0,5 łyzeczki  cukru i 2 łyżeczki mąki, wszystko dokładnie mieszamy posypujemy z wierzchu niewielką ilością mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn zwiększy znacznie swoją objętość ,dosypujemy 2-3 szkl mąki, 1 jajo, sól, oregano, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo mleko. Ciasto powinno mieć konsystencjem taką , aby łatwo szło je rozwałkować .  Wyrobione ciasto pozostawiamy  na boku do wyrośnięcia 


Pozostale składniki :
 

Wedle naszego uzania co akurat mamy w lodówce :),



Ja do mojej pizzy dałam:
 

 - 15 dkg boczniaków

 - papryka czerwona

 - 3 kiełbasy białe

 - 2 cebule

 - 3 ząbki czosnku

 - ketchup

 - 20 dkg sera żółtego

przyprawy

 

Kiełbasę, cebulę i boczniaki przysmażyć na patelni. Ser zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w kosteczkę.

Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą i następnie obficie ketchupem, posypujemy oregano . Na to ukladamy równomiernie starty ser i układamy pozostale składniki. na wierzch można jeszcze lekko posypać serem.

Pieczemy ok. 30 min w 200 stopniach C.

smacznego!

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 16 listopada 2010 11:42

    mniam

    autor nick

  • dodano: 06 marca 2010 18:57

    ja chcem taka dobra pizza zjeść hmmmmmmm:)

    autor ewaleszczyna1@interia.pl

    blog: kolonia100

  • dodano: 21 sierpnia 2008 20:15

    Angi :)
    Dziękuję za radę, nie omieszkam wypróbować Twojego przepisu na ciasto przy najbliższym pieczeniu pizzy :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 21 sierpnia 2008 14:22

    Witam widze ze umie pani wspaniale gotować ale mam rade co dopizzy

    ja robie tak na oko zalezy od ilości pizzy :

    woda olej drożdze troche soli troche cukr ok 0,5 łyżeczki bez jajka i bez mleka.
    pracowałam we włoskiej pizzeri naprawde polecam te ciasto jest bardzo dobre i smakuje jak w pizzeri pozdrawiam

    autor angi

  • dodano: 26 marca 2008 21:53

    Polecam, bo warto :)

    autor kuchareczka58

  • dodano: 26 marca 2008 20:12

    zrobie sobie to

    autor norbi

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 564 574  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl