Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 348 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Placek kokosowy z malibu

niedziela, 27 stycznia 2008 20:16
Skocz do komentarzy

 

Placek kokosowy z malibu

 

 

  

Składniki:

 - Biszkopt upieczony na małej blaszcze z dodatkiem kakao. Przepis na Biszkopt

 - 1 duży budyń śmietankowy na litr mleka

 - 2 szkl. mleka

 - ok. 6 łyżek cukru

 - 250 g masła

 - żółtko

 - cukier wanilinowy

 - 100g malibu < likieru można dodać więcej, wedle upodobań :-) >

 

Składniki posykpi:

 - paczka wiórków kokosowych

 -50 g margaryny ( dałam znacznie mniej )

 - 50 g cukru

 

Upieczony biszkopt przeciąć na dwie części.

Budyń ugotować w 2 szkl. mleka z 6 łyżkami cukru i pozostawić do wystudzenia.

Następnie masło utrzeć z żółtkiem , cukrem wanilinowym dodając stopniowo zimny budyń. Można zamiast ucierania, ubić mikserem .

Do gotowej masy należy wlać 50 ml malibu i wymieszać .

Przekrojony biszkopt należy nasączyć pozostałym malibu.

Wiórki kokosowe z cukrem i margaryną przysmażyć na małym ogniu na patelni , na złoty kolor, pamiętając o ciągłym mieszaniu.

Wszystko wyłożyć w podanej kolejności:

Biszkopt +  3/4 masy + biszkopt + 1/3 masy + przysmażone wiórki kokosowe

Smacznego!

 

 

 



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 marca 2013 12:18

    Ehh..od godziny już szukam informacji na ten temat. A tu proszę najlepsze źródło jest, tylko porządnie zakopane w Googlu.

    autor Apolinary

    blog: http://megami.com.pl/

  • dodano: 30 marca 2011 17:46

    A biszkop z ilu wszystkiego bo nic nie jest napisane !

    autor koooooo

  • dodano: 07 lutego 2010 11:23

    Kuchareczko, proszę Cię o pomoc...mam gotową masę kokosową w puszce powiedz jak mogę ją wykorzystać do tego ciasta? i czy w ogóle można w ten sposób zastąpić niektóre składniki tego ciasta?

    autor asia

  • dodano: 31 stycznia 2010 10:20

    Marto:)
    Szczerze powiedziawszy tak przygotowane wiórki zawsze lekko się sypały ....taki ich urok ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 30 stycznia 2010 14:58

    pytanie, co zrobic by wiorki nie byly tak sypkie i nie rozsypywaly sie przy krojeniu? p.s. ciasto przepyszne, ja nasaczylam martini rosso i bylo boskie :))

    autor marta

  • dodano: 30 stycznia 2010 5:35

    Zrobilam wlasnie to ciasto. Zostaly mi brzoskwinki z ciasta z galaretka, wiec je dodalam do masy i dodatkowo posiekane poukladalam na masie i przylozylam biszkoptem. Kokosik pyszny, bo dodalam 3 lyzeczki Bailleysa:)

    autor Ptys

  • dodano: 15 stycznia 2010 12:10

    Buff79:)
    Można dać wódkę zamiast malibu, jednak wtedy masa będzie miała mniej kokosowy smak.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 15 stycznia 2010 11:07

    Czy zamiast malibu można dodać wódkę??

    autor Buff79

  • dodano: 29 września 2009 7:45

    Bardzo dobry, robiłam na łikend i szybko zniknął. Ciasto ładnie wyrosło, masa bardzo dobra, choć faktycznie ciut za słodka. Ale nie za bardzo, ciasto wszakże ma być słodkie:)
    Pozdrawiam:)

    autor bartosowa

  • dodano: 08 lutego 2008 13:50

    Wyglada smakowicie i slodko! :) Na pewno pyszne ciasto.

    autor majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 28 stycznia 2008 16:40

    Dobry, ale bardzo słodki....

    autor Autor

    blog: autor

  • dodano: 28 stycznia 2008 16:14

    wygląda apetycznie , a jak smakowało ?

    autor mdzik

    blog: maria1

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 745 839  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl