Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 148 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ryby po grecku

piątek, 25 stycznia 2008 21:59
Skocz do komentarzy

 

Ryby po grecku

 

 

 Składniki:

 

 - ok. 0.5 kg ryb morskich

 - 3 marchewki

 - 0,5 selera

 - 1 pietruszka

 - 4 większe cebule

 - 2 łyżki oleju

 - 2 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego

 - cukier

 - sól i pieprz 

 

Wykonanie:

 

Ryby usmażyć i pozostawić do wystudzenia.

Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na o grubych otworkach. Cebulę pokroić w paski. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy warzywa. Smażymy krótką chwilę . Następnie wlewamy wodę , aby zakryć zupełnie warzywa w garnku i dusimy do miękkości. Gdy warzywa już zmiękną ,dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, doprawiamy cukrem i przyprawami do smaku .Wszystko razem dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Wystudzonym sosem greckim ,przykrywamy ryby ułożone uprzenio na półmisku.

Smacznego!



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 12 stycznia 2011 21:45

    szczypta cynamonu wspaniale wzbogaca smak...polecam

    autor kathy291

  • dodano: 13 grudnia 2010 19:51

    uwielbiam ten sosik ale ja jeszcze dodaje do smaku musztarde:) palce lizac

    autor kasia

  • dodano: 31 marca 2010 22:48

    mmmm...rybka... a ja smaze w bardzo gestym ciescie nalesnikowym a do farszu dodaje ze 2 soczyste jablka, nie daje selera a daje cala spora pore:)

    autor justa98

  • dodano: 04 marca 2009 15:29

    Smaczne danie. Zjadlem pytanie. Ryba po grecku-to niesamowity smakolyk.
    Wiec kroj i smaz ja, mieszaj i wstaw do lodowki-za 2 godziny jedz i liz paluszki!

    autor Bez Nick

  • dodano: 29 lipca 2008 13:55

    Droga Ciinixsi :)
    Rybę zwyczajnie solisz, pieprzysz, możesz użyć przyprawy ( jak lubisz),
    następnie obtaczasz w mące i smażysz na oleju.
    Oczywiście można to danie od razu zajadać , gdy sos jeszcze jest ciepły, ale i można wstawić je do lodówki i poczekać, aż ryba przejdzie sosem, bo wtedy jest jeszcze bardziej smaczna. Jednak obie wersje są dozwolone .
    pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 29 lipca 2008 13:16

    Ok. Pierwsze pytanie: Jak mam te ryby usmazyc? W jajku, a moz tylko w mace z/bez przyprawami na masle/ oleju? Bo ja serio nie wiem.

    Pytanie drugie: mozna to danie jesc od razu po sporzadzeniu, czy tez powinno sie iles tam czasu odczekac az ryby przesiakna tym sosem?

    autor ciinixsi

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 676 920  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl