Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 122 897 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Cytrynowiec

sobota, 19 stycznia 2008 12:39
Skocz do komentarzy

 

Cytrynowiec   

Bardzo smaczne ciasto z kwaskowym kremem  cytrynowym ...nakryte kołderką z bitej śmietany  i cytrynowym ciasteczkiem :).

Jak dotąd zachwyciło , każdego mojego gościa :)  

Przepis pochodzi z portalu : Wielkie żarcie

Szczerze polecam :)


  

  Masa cytrynowa: 

 - 2 budynie cytrynowe

 - 1 galaretka cytrynowa

 - 1 cytryna

 - 25 dkg masła
 

 Pozostałe składniki: 


 - 0,5 litra  śmietanki 30%

 - cukier puder

 - cukier wanilinowy

 - 3 szt.  śmietan fixu

 - wódka do nasączenia herbatników

 - herbatniki

 

Spód biszkoptowy (przepis na Biszkopt ).

Biszkopt upiec wg przepisu .Wystudzony namoczyć sokiem z cytryny zmiesznym z wodą i cukrem. 
 

Masa cytrynowa: 

2 budynie ugotować w 0,5  l. wody.
Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować.
Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt.

Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową.

Namoczyć herbatniki w alkoholu i ułożyć na wierzch na śmietanie.
Wszystko polać polewą z cukru pudru z dodatkiem olejku cytrynowego lub cytryny.

Moja blaszka miała wymiar: 23 cm x 28 cm, jeżeli użujecie większej blaszki ciasto będzie nieco niższe.

Smacznego!

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 lutego 2013 9:21

    Ciasto rewelacja :) ale zamiast 3 fixow dodalam 1 ostudzona, lekko tezejaca cytrynowa galaretke...

    autor Danutka

  • dodano: 11 lutego 2011 22:34

    dlaczego nie mogę dać sobie rady przy miksowaniu masy budyniowej z masłem,
    budyń nachodzi mi na widełki do góry i rozpryskuje się po całej kuchni! pomocy kuchareczko!

    autor jacek

    blog: maria1

  • dodano: 16 listopada 2010 19:53

    Serdecznie polecam. Przepyszny :) tylko ja zrobiłam ciemny biszkopt co by nie było takie blade :P

    autor KBB2

  • dodano: 16 października 2010 9:36

    Czy zamiast masła mogę użyć margaryny?
    Z doświadczenia wiem, że masy na maśle nie specjalnie mi się udają :|

    autor Anita

  • dodano: 20 lutego 2010 13:48

    super ciasteczko

    autor kasia33

  • dodano: 18 grudnia 2009 13:14

    Witam serdecznie, szukam w Pani bloku inspiracji świątecznej :) Mam pytanie: mianowicie czy spód biszkoptowy można zastąpić okrągłymi biszkoptami? Czy ciasto jest zbyt lekkie by małe biszkopty otrzymały je w całości?

    autor Neefretete

  • dodano: 16 października 2009 19:39

    Ale zazdroszczę rodzince tych pyszności
    Jadłam ten placek , jest pyszny!!!!!!!!!!!!!!
    Dzięki za przepisy

    autor: mdzik

    autor ha

    blog: ha

  • dodano: 12 sierpnia 2009 15:04

    I zrobiłam to ciasto :) Masę cytrynową zrobiłam z 1,5 porcji. Wyszło pyszne. Na początku się bałam, bo masa była taka ciągnąca się i wypływała z biszkoptu na boki, ale włożyłam ją do lodówki i zrobiła się idealna. a na drugi dzień to jak pianka :)
    Polecam.

    autor milenka

  • dodano: 29 lipca 2009 10:07

    Milenko:)
    Użyłam blaszki o wymiarach:23 cm x 28 cm. Do masy budyniowej nie ubijam masła, dodaje je prosto z opakowania.A ciasto polecam bo jest bardzo smaczne, daj znać czy Ci smakowało :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 28 lipca 2009 15:47

    witam. ciasto wygląda bardzo apetycznie i chciałabym go zrobić, tylko mam pytanko. jakie rozmiary ma blaszka tego ciasta? i czy najpierw mam ubijać masło i dodawać porcjami do niego budyń? czekam na odpowiedź

    autor milenka

  • dodano: 07 kwietnia 2009 12:19

    Madziulku:)
    Bez obaw , ciepły budyń wymieszasz z galaretką a póżniej , ostudzony utrzesz z masłem i wyjdzie bardzo smaczny cytrynowy krem -taki jak na moim zdjęciu, robiłam to ciasto wiele razy i wszystko jest ok;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 kwietnia 2009 10:20

    a ja nigdy jescze nie robilam budyniu na wodzie i zastanawiam sie jaki on wyjdzie....??

    autor madziulek232

  • dodano: 23 grudnia 2008 16:41

    Martho:)
    W ostateczności jeżeli nie uda Ci się kupić budyni cytrynowych , daj budyń śmietankowy i dodaj więcej soku z cytryny.Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 23 grudnia 2008 15:10

    a ja nigdzie nie moge kupić budyniów cytrynowych :(((

    autor MARTHA

  • dodano: 17 grudnia 2008 22:45

    Ciekawa:)
    Cukru dodajesz wedle własnych upodobań. Ja dodaje ok. 2 łyżeczki.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 17 grudnia 2008 11:32

    a tego cukru pudru, ktory dodaje do smietan fixu to ile ma byc??

    autor ciekawa

  • dodano: 03 października 2008 20:51

    Jineko :)
    Jezeli nie masz "śmietan-fixu" to zwyczajnie pomiń go . Wystarczy ,że ubijesz śmietane na sztywno a i bez tego dodatku wszystko będzie ok.
    Też tak niekiedy robię i ciasto nic na tym nie traci .

    autor kuchareczka58

    blog: autor

  • dodano: 02 października 2008 19:52

    witam jezeli nie posiadam "smietan fix" mieszkam za granica i niepotrafie znalezc, czy masz jakoms propozycje zastapienia? bita smietane znalazlam czy moge ja dodac?

    autor jineka

  • dodano: 06 września 2008 7:47

    Kasiu :)
    To świetnie ,że wszystko było dobrze no i ,że rodzinka była zachwycona, bardzo mi z tego powodu miło :)
    A 3 bit jeszcze bardziej mi smakuje od cytrynowca, pomimo że jest baaardzo kaloryczny ;)
    pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 05 września 2008 21:02

    to znowu ja Kochana Kuchareczko ten Cytrynowiec to wyśmienite ciacho, niczym nektar bogów :)
    Dziękuje Ci za ten przepis:)masz racje krem wyszedł w porządku a cała rodzina zachwycała sie mniam:D;)
    polecam

    a jutro zrobie 3 Bit ;)

    autor Kasia

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  9 307 240  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl