Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 095 007 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Krówka

piątek, 18 stycznia 2008 21:41
Skocz do komentarzy

 

Krówka 
 
O tym cieście mogę napisać tylko tyle ,że jest znakomite ,  świetnie wygląda , jeszcze lepiej smakuje, potrafi zauroczyć niejedna osobę.
Nasi goście po degustacji tego placuszka odchodzą z przepisem w ręku;)
Polecam jego upieczenie, bo warto !!!
Przepis pochodzi z portalu:
Wielkie żarcie


 

- Na spód biszkopt  (przepis na  Biszkopt)

 - 20 dkg małych bezików

 

Składniki masy budyniowej:


 - 2 szklanki mleka

 - 2 budynie o smaku krówki lub toffi ( może być również  śmietankowy)

 - 4 łyżki cukru

 - 25 dkg masła

 - sok z połowy cytryny

 

Składniki masy krówkowej:


  -  30 dkg cukierków krówek ( kruchych)

  - 10 dkg masła

  -  2 łyżki mleka


Upiec biszkopt .

Budynie gotujemy w 2 szklankach mleka, dodajemy cukier i pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzoną masę ucieramy z masłem i dodajemy sok z cyrtryny. Wszystko wykładamy na biszkopt. 

Na to wykładamy ciasno beziki, jeden przy drugim., każdego beza lekko wciskamy w masę.

W garnku rozgrzewamy pozostałe masło, do tego wrzucamy krówki i 2 łyżki mleka. Chwilkę to gotujemy do rozpuszczenia, następnie ściągamy z ognia i miksujemy. Jeszcze gorącą masę wlewamy na beziki.
Użyłam blaszki o wymiarach: 25 cm x40 cm

Smacznego! :)

 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 12 marca 2011 9:07

    bardzo pyszne placki!!i super opisane przepisy!!!

    autor Mariolka

  • dodano: 08 lutego 2011 20:19

    mniam , mniam. tylko spojrzałam na zdjęcie i wygląda fantastycznie , a jak smakuje !

    autor gabb.byst

    blog: babeczka-w-czekoladzie.bloog.pl

  • dodano: 02 grudnia 2010 18:09

    ten przepis jest bomba po prostu

    autor pych

    blog: pycha

  • dodano: 22 maja 2010 22:20

    zamiast polewy dałam migdaly jest wyśmienite'

    autor kika

  • dodano: 16 maja 2010 16:21

    dobre ciasto alem masa jest zbyt rzadka

    autor myszka

  • dodano: 15 maja 2010 19:01

    Witaj bardzo apetycznie to wygląda spróbuję upic na komunię do mojego siostrzeńca mam nadzieję że się uda i będzie smakowało pozdrawiam

    autor bogna

  • dodano: 19 stycznia 2010 6:23

    Skusilam sie na to ciasto i upieklam na Sylwestra. Ciasto -REWELA!!!!
    Tylko nie moglam dostac w naszych okolicach bezikow:).
    Co mnie zaskoczylo to ,ze na drugi dzien bylo tak wspaniale wilgotne, a przeciez nie bylo nasaczane.

    autor beata_1309

    blog: stokrotkazaoceanem.blox.pl/html

  • dodano: 30 grudnia 2009 14:07

    Zrobiłam to ciasto z twojego przepisu wyszło mi bardzo pyszne tylko bez polewy bo by było za słotkie ale dzieki :):):)

    autor lola

    blog: 8

  • dodano: 30 grudnia 2009 14:05

    Zrobiłam to ciasto z twojego przepisu wyszło mi bardzo pyszne tylko bez polewy bo by było za słotkie ale dzieki :):):)

    autor lola

    blog: 8

  • dodano: 14 grudnia 2009 15:40

    bardzo dobry placek tylko jest jedna wada w przepisie jest albo za dużo budyniu albo za mało mleka, ale tak to świetny
    pozdrawiam

    autor ...

  • dodano: 29 listopada 2009 11:50

    WITAM! COŚ ZLE ZROBIŁAM, MASA KRÓWKOWA NIE STĘZAŁA TYLKO WYPŁYNEŁA NA BRZEGI CIASTA :( POZDRAWIAM

    autor EWA

  • dodano: 26 listopada 2009 23:21

    czy biszkopt mam upiec z połowy składnikow czy z całości, będę piekła na dużej blaszce.Jeszcze jedno czy mozna mi podac w szklankach ilość mąki i cukru? Pozdrawiam

    autor smigu

  • dodano: 06 listopada 2009 20:54

    Krówka muuuusiała wyjść pyszna :))) ale ten budyń to faktycznie gęsty jak"byk" :)) ciężko go wkręcić nawet mikserem! Dajcie więcej mleka lub mniej budyniu!

    autor honia

  • dodano: 07 września 2009 13:54

    Witam,

    Ciasto jest po portu super. Najlepsze na 2 czy nawet 3 dzień po upieczeniu. I zawsze świetnie się udaje i profesjonalnie wygląda

    Pozrdrawiam

    autor Zwierzusia

  • dodano: 25 lipca 2009 18:41

    Nicio:)
    Ja swój budyń łączę z masłem za pomnocą miksera, nigdy jednak nie był on na tyle gęsty aby nie dało się polączyć.Może użyłaś nico większych budyniów od tych standardowych? może następnym razem dodaj ciut więcej mleka to Twój budyń nie bedzie tak gęsty i łatwiej bęzie Ci gp polaczyć .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 lipca 2009 18:36

    Mała7:)
    Możesz dodać cukier tylko w mniejszej ilości niż zalecane to jest w przepisie:np.1-2 łyżki.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 25 lipca 2009 11:03

    Jeśli budyń jest już z cukrem, to rozumiem, że cukru się już nie dodaje...?

    autor mała7

  • dodano: 27 czerwca 2009 14:05

    Witam,własnie skończyłam robić "krówke" ale jestem baaardzo niezadowolona z masy budyniowej.W/g mnie budyn jest za gesty i bylo baaaardzo ciezko utrzec go z maslem.Mimo,ze dodawalam go po jednej łyżce i tak bylo ciężko.Nastepnym razem ugotuje go na 3 szklankach mleka.Aha i najważniejsze jest to,ze pytalam w kilku sklepach i nigdzie nie bylo krowek kruchych wiec zamiast nich dalam cukierki toffi kruche.Jutro zobaczymy efektyPozdrawiam

    autor nicia

  • dodano: 10 marca 2009 17:02

    Maju:)
    Będzie mi bardzo miło:)
    Na cieście prezentowanym wyżej jest rozpuszczona czekolada ( w kąpieli wodnej :)).
    Natomiast jeżeli interesuje Cię sprawdzony przepis na polewę czekoladową oto przepis :

    Polewa czekoladowa:

    - 1/3 kostki margaryny

    - 1 łyżka wody

    - 1 czubata łyżka kakao

    - 4 łyżki cukru pudru

    Wszystko razem rozpuścić w garnuszku, chwilkę gotować na małym ogniu stale mieszając. Lekko ostudzić i polać placek .

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 10 marca 2009 14:33

    nie wiem kiedy znajdę czas, aby znów zrobić to ciacho, ale jak zrobię z biszkoptami (może namoczonymi w galaretce...) to napiszę,
    ale mam prośbę, bo nic nie piszesz o polewie czekoladowej, którą widać na zdjęciu, możesz napisać jakiś łatwy przepis, jak robisz... bardzo proszę

    autor maja28

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 382 600  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl